X
protest 12 februarie (9)

Protecția copilului Sibiu despre participarea copiilor la proteste: ”ar fi contrar libertății de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”

Direcția generală de asistență socială și protecția copilului din Sibiu este prima instituție publică care un punct de vedere oficial în chestiunea subiectului participării copiilor la protestele din ultimele săptămâni.

Punctul de vedere emis de Laura Vîlsan, directorul general al DGASPC Sibiu, inventariază toate normele legale care fac referire la protecția copilului și care au legătură cu formele de manifestare la care minorii au asistat în ultimele zile. De la Convenția cu privire la drepturile copilului, adoptată de ONU în 1989, la legile speciale din România pe acest subiect și până la prevederile din Constituția României. ”Legea fundamentală a României, prevede la art.49 alin 3): «exploatarea minorilor, folosirea lor în activități care le-ar dăuna sănătății, moralității sau care le-ar pune în primejdie viața ori dezvoltarea normal sunt interzise». Iar la alin 5), Constituția prevede faptul că «autoritățile publice au obligația să contribuie la asigurarea condițiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viața politică, social, economic, cultural și sportivă a țării»”, arată Laura Vîlsan, într-un comunicat de presă.

Vilsan (1)

Laura Vîlsan, directorul general al DGASPC Sibiu

”Inclusiv copiii puteau participa”

DGASPC a primit, în timpul derulării protestelor de la Sibiu, două sesizări de la persoane fizice, pe subiectul participării minorilor la manifestațiile din stradă. Laura Vîlsan, însă, subliniază caracterul pașnic al acestor proteste. ”Deoarece protestele se desfășurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii puteau participa la acestea, opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinților care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoțească la proteste și ar fi contrar libertății de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, arată Laura Vîlsan.
Directorul general al DGASPC Sibiu amintește, însă, că părinții sunt obligați să asigure copiilor o viață familială sănătoasă și un ”echilibru socioafectiv”. În caz contrar, instituțiile statului vor interveni, mai arată directoarea generală. ”Specialiștii DGASPC Sibiu nu vor ezita nicio secundă să acționeze conform competențelor conferite de lege, în toate cazurile în care avem suspiciuni privind neglijarea, exploatarea sau abuzarea unui minor”, adaugă Laura Vîlsan.

La protestele din Sibiu au participat alături de copiii lor mai mulți angajați ai structurilor care formează DGASPC Sibiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

16 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, mi s-ar părea inadmisibil sa îngrădiți participarea copiilor la “bâlciuri” si carnavaluri…..Unde mai pui si faptul ca aici se pot delecta si micuții cu “gogoși” gratis, care altfel pentru majoritatea dintre ei, sunt inaccesibile!….

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Frunzescu

  Tot in legea 272/2004 se precizeaza: ” (3) Participarea copilului in varsta de pana la 14 ani la dezbateri publice in cadrul unor programe audiovizuale se poate face numai cu consimtamantul scris al acestuia si al parintilor sau, dupa caz, al altui reprezentant legal.
  (4) Copiii nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice.” Haideti sa citim mai atent si sa interpretam corect, daca putem!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  minorul

  Chestiunea este cu totul alta. Copiii care au participat la mitinguri trebuie amendati pentr ca au adus cu ei in piata niste parinti adulti inconstienti, care inca nu cugeta. Nu-s macar in mintea copiilor. Ce rusine! Cat de mare-i gradina!!!

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact