Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

65 de mil. de lei: Primăria Sibiu dă anul acesta cu 60% mai mulți bani pentru aqua-park

65 de mil. de lei: Primăria Sibiu dă anul acesta cu 60% mai mulți bani pentru aqua-park

După ce anul trecut a alocat 40 de milioane de lei pentru proiectul unui aqua-park în Pădurea Dumbrava, conducerea executivului local plusează anul acesta și alocă 65 de milioane de lei. Pentru un aqua-park pe Calea Poplăcii.

“Pe lista de investiții a anului 2017 am alocat 65 de milioane de lei pentru acest obiectiv, deci finanțarea o avem asigurată pentru începerea proiectului”, anunță primarul Sibiului, Astrid Fodor, într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului pe tema investiției discutată la nivelul Sibiului încă din 2008.

În afara de creșterea alocărilor bugetare, Astrid Fodor mai anunță faptul că respectivul proiect nu va mai fi făcut în locul fostului depozit de muniție din Pădurea Dumbrava (înspre Tropinii Noi). Locul ales de Fodor este terenul din capătul Căii Poplăcii, ocupat în prezent de un poligon militar (foto principală). Terenul nu este al Sibiului, ci este administrat de Ministerul Apărării Naționale. Cele aproximativ 130 de ha acoperite de poligon au fost cerute în mod repetat a fi transferate în administrarea Sibiului, în vederea ridicării unui spital, însă conducerea Ministerului Apărării a refuzat prin diferite metode o astfel de ofertă. ”Dorim o schimbare a locației acestui aqua park. Având în vedere că terenul de pe Calea Poplăcii nu mai este necesar pentru noul spital, luăm în considerare amenajarea parcului de agrement în această locație care răspunde mai bine nevoilor unui obiectiv de asemenea dimensiuni, de larg interes public. De aceea continuăm demersurile pe lângă Ministerul Apărării pentru a obține terenul de pe Calea Poplăcii, iar apoi vom actualiza studiul de fezabilitate existent pentru adaptarea la noua locație”, mai arată Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Anul trecut – 40 de milioane de lei

În bugetul aprobat de Consiliul local Sibiu pentru anul 2016 executivul a alocat 40 de milioane de lei pentru proiectul aqua-park în Pădurea Dumbrava. Din acești bani, primarul Astrid Fodor a anunțat că va fi reactualizat studiul de fezabilitate din 2008, va fi comandat proiectul tehnic și, posibil, vor fi și licitate lucrările. Proiectul descris de Astrid Fodor enumera, în prima fază, trei bazine de înot. În cele din urmă, însă, documentațiile nu au mai fost reactualizate. Din cele 40 de milioane de lei alocate acestei investiții, la rectificările bugetare de peste an au fost luate sume pentru a fi redirecționate către alte cheltuieli.

Din 2008. Reactivat în 2015

”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului" este un proiect lansat de administrația locală în vara lui 2008 și care urma să fie amplasat pe locul fostului depozit de muniție dinspre Rășinari. Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro.

proiect strand municipal aquaparc Sursa plan: arhimus.ro

În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro. Această etapă a cincea era pusă în sarcina unui investitor privat. Potrivit studiului de fezabilitate realizat de SC Arhimus din Sibiu, acest complex urma să fie "profitabil atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă". Proiectul a mai trezit interes în prima parte a lui 2009, după care venirea crizei a scos subiectul de pe agenda publică.

Subiectul a fost readus pe tapet în ianuarie 2015, când conducerea Primăriei anunța că a alocat bani pentru reactualizarea studiului de fezabilitate a acestei investiții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Baba

Acum 7 ani

Deci,se aloca bani,nu cu lopata ci cu bascula,pentru o investitie pe un teren cu alt proprietar.Proprietarul nu se cunoaste,doar administratorul.Sigur e ca nu-i al Municipiului Sibiu.E al Statului,e retrocedabil,nu-i retrocedabil, cine poate sti?Am cercetat atit scrierile lui Nostradamus cit si cele al Parintelui Boca,fara succesuri.Am accesat site-ul Arhimus iar ultimele noutati erau din oct.2008.Intreb,nu dau cu paru':marafetii n-ar fi mai oportuni pentru strazile de pamint?S-au alocat,in prima etapa 40 milioane lei,pentru studii,brice si carice.Acum se actualizeaza,probabil pentru ace,brice si katane.Probabil sumele derizorii(sau nu) platite deja se scad,actualizindu-se restul.Din 2008!! Intr-adevar,un oras in care nu putem intretine un strand(existent) vara si un patinoar(existent) iarna,urgenta zero e sa ''investim'' intr-o veselie intr-un posibil Aqua Park!Daca investitia e la fel de ''rentabila'' ca pseudo-baza sportiva din Sub Arini am pus-o!Vorba lu' Fane Babanu':Ratele Aqua-Parcului nu-s ale mele nici ale urmasilor mei ci ale urmasilor urmasilor urmasilor urmasilor mei!Inchei prin a observa ca proiectul nu cuprinde o biserica sau macar o ghereta din care sa se pogoare ceva protectie divina peste consumatorii de distractie.
Raspunde

ungurul bulan

Acum 7 ani

aqua park-ul sibiului....fix pix...sunteti praf...mai bine in ungaria ...sa dam bani la altii ..
Raspunde

florin

Acum 7 ani

Nu va incurcati cu armata, sa nu patiti ca Becali. astia sunt in stare sa faca un contract cu voi , si pe urma sa va spuna ca nu sunteti primarie
Raspunde

ra

Acum 7 ani

faceti-l odata!!!
Raspunde

GEORGE

Acum 7 ani

VOI CHIAR MAI CREDETI O BABA SENILA NUMITA ASTRID CORA FODOR?
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, ....din 2008, reactivat in 2015, finalizat....nu mai devreme de ... 2025! "Tigrii" Europei, ce mai!.....
Raspunde

GG

Acum 7 ani

Pentru introducerea utilitatilor la terenurile veteranilor,de razboi cand se aloca bani? De 20 de ani se asteapta acesta facilitate promisa de autoritati din momentul in care terenurile au fost introduse la terenuri intravilane ,cu plata corespunzatoare a impozitului Multi dintre veterani au decedat neputand sa -si construiasca o casuta pe acel teren Multe terenuri sunt in paragina , mostenitorii neputand sa suporte costurile de introducere a utilitatilor pentru parcelele mai indepartate Poate se gandeste D-na Primar sa faca ceva si in memoria veteranilor de razboi
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da-n terenurile "revoltionarilor'?.... Poate "ne inervam" si dam cu voi de pământ, ca cu Ceașca! Nij' nu stit' voi, ce zace-n curu' nost'....
Raspunde

Gargantua

Acum 7 ani

Ya ya...asteapta tu mult si bine ! Utilitati ? la celendele grecesti poate :))
Raspunde

Un contribuabil

Acum 7 ani

65 de milioane pt început!?? D-na primar, 65 de milioane nu înseamă 65 de milioane de lei vechi! Sper ca știți asta, vorbiți despre suma asta ca despre niște mărunțiș . Și pt ce? Întrebați mai bine sibienii dacă preferă ca banii din taxele lor să fie aruncați pe fereastra sau să facem drumuri noi ca să nu mai stam in trafic zilnic. Să scoateți Sibiul de sub praf și noroi (asta înseamnă civilizație) și abia apoi ne putem gândi la mofturi de genul aqua Park.
Raspunde

Incompetenta

Acum 7 ani

Un OM de bun simt mai intai face apoi zice ce-a facut; Fodor, intre timp, a devenit politruca: ca sa linisteasca oamenii revoltati, anunta acelasi proiect de mai multe ori, o data ca se intentioneaza sa se asfalteze strada cutare, mai apoi ca se lucreaza la proiectul strazii cutare, apoi ca a primit bani pentru strada cutare, s-a facut studiul de fezeabilitate, s-a terminat proiectul, s-au inceput lucrarile, etc.; toate astea se fac in cativa ani buni astfel incat omul nu mai intelege nimic. De la data cand s-a vorbit despre strada cutare pana la finalizarea ei trec ani buni...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus