X

Miza campaniei furibunde anti Iohannis

Gavril Dejeu

Miza nu e mare, e colosală. De douăzeci și ceva de ani în România s-au petrecut două fenomene intercondiționate și anume, furtul, devalizarea pe față a avutului ei, concomitent cu închiderea ochilor de către factorii chemați s-o apere, în frunte cu justiția. De câtăva vreme, de câțiva ani, lucrurile s-au schimbat, se schimbă sub ochii noștri, hoții, delapidatorii, devalizatorii sunt dați în vileag, judecați și condamnați. Este vorba de un adevărat cutremur printre potentații de tot soiul, de ieri sau de azi, care s-au socotit imuni, la adăpost de lege, indiferent de împrejurări.
S-ar putea zice că acum totul este în limite normale, firești, că odată și odată tot trebuia ca adevărul să iasă la lumină să se facă dreptate. Așa ar trebui să fie, doar că fenomenul zguduie țara din temelii datorită faptului că detașamentul astfel vizat este covârșitor, iar de altă parte pentru că deține în mâini puternice pârghii economice, politice și administrative pe care le-a pus în lucru cu succes de câte ori a fost nevoie să se apere. Acest fenomen este azi mai acut ca oricând. S-a văzut cu prilejul de-acum celebrelor ordonanțe cum, politic și legislativ, actualii potentați ai puterii erau gata să pună la bătaie principalele autorități ale statului, în scopul salvgardării propriilor interese, în scopul subjugării justiției.
Ei bine, ordonanțele s-au dus dar pericolul a rămas. Abia s-a șters cerneala de pe abrogarea sau anularea lor, că o adevărată șarjă de campanie s-a dezlănțuit cu o virulență exacerbată împotriva președintelui Iohannis, principalul inițiator și actor al demolării lor. Presați de termenele proceselor, împricinații speră într-o campanie masivă de compromitere a președintelui în care scop pun la bătaie toate tunurile de care dispun. Mai mult decât oricând, unele mijloace de comunicare și difuzare a informației, televiziuni, ziare, animate de oameni lipsiți de orice scrupule, care pentru bani sau alte interese ling azi ce-au scuipat ieri, oameni în stare să împrăștie de la tribuna publică cu toate lăturile care infestează adevărul și bunul simț, se lansează la cele mai infame afirmații, la acuzații mincinoase, denigratoare nu numai la adresa președintelui Iohannis ci și la adresa tuturor, persoane fizice sau autorități, care fac stavilă în fața minciunii, în fața corupției. Nu că președintele Iohannis ar fi infailibil, scutit greșelii. Treaba cu casele le-a oferit prilej de jubilație adversarilor. Dar d-sa s-a impus autoritar și apreciativ prin cel puțin două atitudini de interes fundamental pentru țară, am numit preocuparea pentru asigurarea securității cum și cruciada anticorupție, prestații care depășesc nemăsurat în semnificație scăpările ce-i pot fi imputate.
Dar care poate fi scopul acestei campanii furibunde?
S-a dovedit că mare parte din societatea românească poate fi manipulată la sânge. Ce se petrece acum seamănă izbitor cu campania anti Băsescu care a răsucit mințile a 80% dintre participanții la referendumul pentru demiterea acestuia. Promotorii actualei campanii știu că în atare situație manipularea informației poate face minuni. Ei i se pot adăuga măsurile pe zi ce trece tot mai populiste care, chiar dacă destabilizează țara și economia, își ating scopul în a câștiga opinia publică până la punctul necesar demiterii președintelui. Când se va aprecia că acest punct este acoperit, nicio problemă cu declanșarea suspendării. Odată președintele Iohannis înlăturat, calea va fi deschisă către reluarea măsurilor de salvare din calea justiției. Nici societatea civilă precum nici forurile europene nu vor mai avea impactul necesar în lupta anticorupție fără sprijinul autorității președințiale. Este de așteptat ca în continuare parlamentul și guvernul aflate în mâna interesaților grație celor care acum s-au regăsit în stradă dar au lipsit la momentul oportun la vot, să fie din plin folosite înspre împlinirea acestui scop.
Ce s-ar putea face pentru preîntâmpinarea unei astfel de posibile evoluții? Ceea ce ar fi trebuit să se facă încă începând cu primele zile postdecembriste și anume, contracararea manipulării informației. Știe și cel mai neavizat receptor, INFORMAȚIA este o armă mai puternică decât tunul. Ea nu trebuia abandonată discreționar la îndemâna interesaților care, prin măiastra ei manipulare, au deturnat minți și destine, au distrus țara. În zisa noastră democrație informația manipulatorie nu poate fi controlată, în schimb ea poate fi contracarată prin difuzarea la nivel de masă a ADEVĂRULUI. Pentru aceasta este imperios necesar ca în slujba adevărului să fie puse la dispoziția opiniei publice cel puțin tot atâtea mijloace de informație câte servesc și minciunii.
Azi, ca și ieri, disproporția în defavoarea adevărului este flagrantă, cu efecte distrugătoare. Pentru oamenii de bună credință, pentru acei dintre ei care dispun financiar, orice sacrificiu ar fi răsplătit însutit prin investirea în mijloacele difuzării adevărului, a realității. Căci nimic nu se poate clădi pe termen mediu sau lung pe minciună ci numai pe adevăr. Dacă pornind de la românul simplu și până la cel mai avizat nu se va înțelege acest lucru elementar, nu vom putea spera la un viitor luminos nici pentru români nici pentru România.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mesterul Manole

  Nene Dejeu, ești decrepit rău și total rupt de realitate. Nu cred că ai înțeles vreodată ce se întâmplă în jurul tău, chit că ai fost ministru de interne… Dar hei, ne amintim cu toții dezastrul național din perioada respectivă. Mă mir că mai ai nerușinarea să vorbești astăzi.
  Râd ăia din servicii de tine, ce Dumnezeu… Măcar ia-le banii dacă tot le pupi marionetele, mata prestezi gratis.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  The one

  Nea Dejeu… ca ministru de interne ai fost… ma rog! faptul ca ai demisionat in timpul mineriadelor spune tot (.. sau imediat dupa). Cat despre partidul din care ai facut parte… CARE PARTID?? In aceste conditii, de ce crezi ca opinia ta ar putea fi bagata in seama?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  xyz

  Johanis ari trebuii sasi schibbe numele sii sasi puie un nume de exempu Purece si sa continue tot cu aceiasi politica ee cred ca ari avea mai Multi sustinatori poate 97 -la suta (poate daca ari trece dela religia protestanti la ortodociatuncia si popii lar sustine.)

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  corect

  Bun articol! Nu sunt de acord cu dvs. in multe cazuri dar acum ati pus punctul pe i! Sunt discutii la nivel international vizavi de propaganda neagra si de manipularea notiunii de adevar.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Georg

  Direcția Națională Anticorupție – comunicat
  „[…]Pe parcursul urmăririi penale au rezultat probe în sensul că primul aviz, cel cu observații și propuneri, transmis prin fax de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul către Ministerul Justiției, a fost distrus în interiorul ultimului minister menționat.

  De asemenea, și originalul primului aviz cel cu observații și propuneri, emis de MRP și predat reprezentanților Ministerului Justiției, a fost sustras, la acest moment nemaifiind identificat în rândul documentelor existente în cadrul Ministerului Justiției.

  Pe parcursul urmăririi penale în prezenta cauză, sesizându-se că sunt puse întrebări de către procurorii DNA, cu privire la circuitul documentelor în cadrul Ministerului Justiției, cu referire și la avizele de la MRP, transmise prin fax sau oficial, au fost făcute mențiuni nereale în condica de predare – primire de la cabinetul ministrului Justiției cu privire la primul aviz transmis prin fax de la MRP și înregistrat oficial cu număr și ștampilă la nivelul Ministerului Justiției. De asemenea, există date că ar fi fost plăsmuite și alte documente care să justifice mențiunile nereale din condica de predare primire de la cabinetul ministrului Justiției.
  ___________________________________________________________________
  Astfel, în raport de aceste aspecte, s-a apreciat că este oportună extinderea urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
  – Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, în raport de distrugerea primului aviz transmis prin fax de la MRP și înregistrat oficial la nivelul Ministerului Justiției (pe data de 31.01, ora 20.02), precum și de sustragerea originalului acestui prim aviz al MRP ce a fost predat reprezentanților Ministerului Justiției;
  – Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri și fals intelectual, în raport de mențiunile reprezentând atestări ale unor date nereale, realizate pe parcursul desfășurării urmăririi penale, în cuprinsul condicii de predare/primire de la cabinetul ministrului, precum și cu privire la întocmirea altor documente care să ateste nereal respectivele mențiuni.[…]“

  LINK:
  Direcția Națională Anticorupție – comunicat
  http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8044

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Georg

   Miniștrii de Interne. Gavril Dejeu A INTERZIS băutura la birou și circulația cu mașini împrumutate | Serial EVZ
   Autor: Georgeta Ghidovăţ | duminică, 26 iulie 2015
   „[…]Tensiunile legate de Mineriada din 1999 au avut și o tangență cu această încercare. Cu toată susținerea pe care am avut-o din partea președintelui Constantinescu și a PNȚ, opoziția la noua optică a fost puternică și m-a determinat să demisionez”, ne-a mai povestit ex-ministrul Dejeu. A demisionat din funcția de ministru de Interne în seara zilei de 19 ianuarie 1999, când minerii, angajați în Mineriada din ianuarie 1999, au trecut de barajele constituite de forțele de ordine în Defileul Jiului. După aceasta a luat decizia de a pleca din fruntea ministerului și a explicat motivul demisiei sale ca fiind unul de onoare: „Am socotit că îmi revine o răspundere morală pentru atitudinea pe care au avut-o forțele Ministerului de Interne!”.[…]
   […]Este fratele lui Alexandru Dejeu, unul din liderii rezistenței anticomuniste din Munții Apuseni.“
   LINK:
   Miniștrii de Interne. Gavril Dejeu A INTERZIS băutura la birou și circulația cu mașini împrumutate | Serial EVZ

   http://www.evz.ro/ministrii-de-interne-gavril-dejeu-a-interzis-bautura-la-birou-si-circulatia-cu-masini-imprumutate-serial-evz.html

   Nota suplimentara:
   Dupa cate stiu eu: AVOCATII nu puteau sa faca parte din PMR sau, mai tarziu, PCR.
   Aceasta, pentru OBIECTIVITATE.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Opinii
 • Contact