Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Primele semne ale lui 2016: companiile din zona auto au prosperat

Primele semne ale lui 2016: companiile din zona auto au prosperat

Firmele listate la bursă au început să anunțe rezultatele financiare aferente anului trecut. Tabloul creionat de primele rezultate anunțate indică, deocamdată, că firmele din zona auto au avut un an 2016 excepțional. Spre diferență de Romgaz, de exemplu, care invocă iarna blândă, printre altele, în justificarea scăderii cifrei de afaceri.

 

Compa SA, cea mai mare companie privată din Sibiu cu capital autohton a înregistrat o impresionantă creștere a cifrei de afaceri cu 33 de procente, de la 480,4 milioane de lei în 2015, la peste 638,5 milioane de lei în cursul anului trecut. Pe fondul unor comenzi în creștere de la o paletă tot mai diversă de clienți, Compa SA a angajat peste 500 de persoane în ultimul an, ajungând la aproximativ 2.200 de salariați. Iar rezultatul financiar a fost, la fel ca și cu un an în urmă, unul pozitiv. Doar că profitul net al societății aproape că s-a dublat, ajungând la 51,6 milioane de lei, față de 27,1 milioane de lei în 2015.

Datoriile pe termen lung ale societății au fost reduse de la un volum de peste 125,5 milioane de lei la 77,5 milioane de lei, în timp ce totalul datoriilor a scăzut de la 248, la 200 de milioane de lei.

 

Avantajele exportului

 

Pentru Emailul SA din Mediaș, deocamdată sunt valabile rezultatele pe primele opt luni ale anului trecut. Rulajul măsurat pe aceste prime opt luni indică o creștere de trei procente: de la o cifră de afaceri de 54,5 milioane de lei, la peste 56,1 milioane de lei în primele opt luni ale anului 2016. În care, profitul realizat (2,8 milioane de lei) este cu 44% mai mare decât în perioada echivalentă a anului 2015, lichiditatea societății crescând cu peste 114%.

Explicația creșterii substanțiale a profitului Emailul SA stă și în faptul că mai bine de jumătate (56%) din producție a luat calea exportului, iar principalele valute au înregistrat creșteri în cursul anului trecut. ”Din activitatea de export s-au realizat cele mai mari vânzări, ceea ce a fost posibil ca urmare a continuării preocupării administrației de a realiza produse competitive”, se arată într-un raport al Consiliului de administrație.

Retrasib, producătorul sibian de transformatoare de mare capacitate, a contabilizat la finele lui 2016 o cifră de afaceri asemănătoare cu cea din 2015, chiar ușor mai mică: 61,2 milioane de lei, față de 61,8. Rezultatul financiar a rămas negativ, -14 milioane de lei, după ce anul trecut acționarii au aprobat accesarea unui credit de maxim 2,44 milioane de euro (credit luat de la SBG SMIT International, compania care deține mai bine de 67% din acțiunile Retrasib).

Transgaz rămâne pe creștere

Potrivit conducerii Romgaz, rezultatele financiare au fost puternic influențate de scăderea prețurilor, de iarna blândă din prima parte a anului, dar și de ”competiția puternică cu gazele naturale din import pe fondul unor reglementări imprecise”. Volumul de vânzări a scăzut cu 17% susțin cei de la Romgaz. În acest context, cifra de afaceri a companiei a scăzut de la patru miliarde de lei în 2015 la 3,4 miliarde de lei în cursul lui 2016. Profitul, în schimb, a scăzut de la 1,19 miliarde de lei la 1,02 miliarde de lei.

La vecinii de la Transgaz, însă, iarna blândă și scăderea prețurilor nu au afectat rezultatele financiare. Rulajul companiei de transport a gazelor naturale a crescut anul trecut la 1,86 miliarde de lei, cu 12% mai mult decât în 2015 (1,66 mld. lei). Profitul net, de asemenea, a crescut cu 16%, de la 488 de milioane de lei în 20145 la 595 de milioane de lei, anul trecut.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Pentru Emailul

Vizualizari: 1313

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, speram ca aceste raportări triumfaliste, nu seamănă ca doua picături de ploaie cu cele aferente anului 2008?!...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus