Sâmbătă,
20.04.2024
Cer Senin
Acum
2°C

Micile afaceri. L'ateliemn, locul în care un psiholog moldovean scoate sufletul din lemn

Micile afaceri. L'ateliemn, locul în care un psiholog moldovean scoate sufletul din lemn

A lucrat la o fermă de porci în Danemarca și s-a întors în Huși, orașul său natal, pentru a lucra ca psiholog. Între timp, și-a descoperit pasiunea pentru sculptura în lemn și împreună cu prietena sa au început să creeze diferite obiecte decorative și podoabe. Și pentru că nu mai puteau lucra în balcon, Cezar și Bianca s-au mutat la Sibiu unde și-au deschis un atelier. Acolo, de dimineața până seara cei doi tineri sculptează și brodează de la inele și lănțișoare, până la ceasuri și obiecte de iluminat. Toate inspirate din elemente specifice subculturilor.

Cezar Blînda este din Huși, județul Vaslui, iar după terminarea facultății de Psihologie, a prins un contract de muncă în Danemarca și a lucrat câteva luni acolo, la o fermă de porci.

„După 16 ani de studii m-am cam săturat de același sistem de învățământ, în fiecare toamnă să merg la școală. Imediat, mi-am luat licența și am zis că vreau să fac ceva nou, diferit, cu oameni diferiți și așa am plecat”, spune tânărul.

Acolo, a întâlnit-o pe Bianca Ursu, care mai apoi i-a devenit iubită. Lui îi plăcea să sculpteze în lemn, iar ei să brodeze și s-au gândit să combine aceste elemente și așa a apărut primul lor medalion. „Am cusut pe etamină un model tradițional românesc cu roșu și negru, iar el a încadrat cusătura într-o ramă de lemn. Și acum e ținut la loc de cinste”, povestește Bianca.

Làteliemn micile afaceri 3

Din psiholog, în sculptor

Pentru că a primit o ofertă de a lucra ca psiholog, în Huși, tânărul s-a întors în țară. După șase luni de zile, Cezar a renunțat la job-ul său și s-a axat doar pe sculptură. La puțin timp după aceea, au fost la un târg, unde spun ei, au fost primiți foarte bine. „Oamenii vin doar cu linguri, ulcele și căni, iar noi eram diferiți și lumea ne-a zis că în sfârșit văd ceva nou”, spune Cezar.

Làteliemn micile afaceri

Au locuit o perioadă în Iași, unde le-a plăcut tare mult, dar pentru că voiau să-și deschidă o firmă și aveau buletine de Iași, au ajuns la Sibiu, Bianca fiind de aici.

„Anul trecut din septembrie, am început să ne găsim un spațiu, nu mai puteam pe balcon. Am găsit din întâmplare locul acesta. Noi nu aveam adresă acolo și de asta ne-am mutat aici. Eram în autobuz, necăjiți și am trecut pe aici prin față și Cezar a văzut o hârtie cu spațiu de închiriat. Ne-am dat repede jos, am sunat proprietarul, care nu a răspuns din prima, dar într-un final am reușit să vorbim cu el”, își amintește Bianca.

Astfel, la finalul lunii decembrie, pe Milea, la numărul 44, a apărut „ L`ateliemn”. A fost destul de greu să-i găsească un nume, „prima dată am vrut să o dăm pe ceva tradițional, pe <<Lada de zestre>>, dar nu era prea relevant. Și așa, am zis să facem un atelier de creație. Am gândit ceva cu lemn, atelier și cu un pic de franceză și a ieșit asta”, spune tânărul.

Làteliemn micile afaceri 6

Obiecte pentru rockeri, gameri și punkeri În atelier, cei doi creează de la podoabe și tablouri, până la corpuri de iluminat și ceasuri. Lucrează de dimineața până seara, însă o fac din pasiune. Chiar dacă realizează obiecte manual ei spun că nu se numesc creatori de handmade sau meșteșugari.

„Dacă fac un inel, eu trebuie să-l scot dintr-o bucată de lemn de nuc, lucrez apoi vreo 3-4 ore și spun că e handmade, dar dacă cineva cumpără pe bucăți niște chestii și le unește tot handmade le numește. Și nici meșteșugar nu sunt pentru că acesta are un background, o tradiție, este transmis din tată în fiu, cum e la icoane sau linguri. Noi am zis că nu vrem să facem linguri și icoane”, explică Cezar.

Làteliemn micile afaceri 5

Singurele culori pe care le primește lemnul sunt broderiile pe etamină pe care le face Bianca sau liniile obținute prin arderea lemnului cu un fier încins. Lemnul pe care îl folosesc este românesc, de la nuc și frasin, până la viță de vie și stejar.

„Nu mergem în pădure să tăiem copaci. Am acasă rude care au teren cu pădure și vie și ne dau ei, iar ce e mai mare cumpărăm din magazinele de bricolaj”, menționează tânărul.

Obiectele pe care le realizează conțin elemente din diferite subculturi. „În general, un punker, un rocker sau un gamer nu prea găsește nimic. Lucrăm personalizat, iar în limita capacităților noastre, nu respingem pe nimeni. Am avut, de exemplu, o fată care a vrut un medalion în formă de țiglă, cu un craniu într-o parte. Pentru ea însemna că-i lipsește o țiglă de pe casă. Oamenii aceștia se bucură pentru că nu găsesc lucruri pentru ei, ce-i în comerț nu li se potrivește”, spune tânăra.

Làteliemn micile afaceri 7

Clienții participă la procesul de realizare

Atelierul este gândit în așa fel încât cei care intră acolo să nu vadă doar obiectele expuse, ci să participe la procesul de realizare. „Trebuie să educăm oricum publicul, să le arătăm că din lemn se poate face și altceva în afară de mobilă și tâmplărie. Locul acesta e gândit în așa fel încât să-i spui omului și povestea din spate, cum se face, cum ajunge un obiect în forma finală. Cei mai mulți practică acel gen de comerț în care îmi dai banii, îți dau obiectul. Noi, vrem să facem altceva, să povestim cu oamenii și să vedem ce vor”, explică Cezar.

Làteliemn micile afaceri 4

În funcție de tipul de lemn și complexitatea obiectului, prețurile variază de la 15 lei pentru o pană de chitară și ajung până la 200-300 de lei pentru corpurile de iluminat. Inelele, de exemplu, costă în jur de 30-50 de lei și este nevoie de aproximativ patru ore pentru a realiza unul.

Làteliemn micile afaceri 2

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2628

Comentarii

1 comentarii

andrii

Acum 7 ani

in poze nu se vede nimic care sa merite vreun leu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus