X

PSD – toleranța și încurajarea  abuzului

Gavril Dejeu

Abuzul ca formă nocivă de comportament stă la temelia decăderii grave a României în perioada postdecembristă. Puterea politică de nuanță iliesciană prelungită la timona statului până în zilele noastre, s-a evidențiat, excelează și azi, în tolerarea și încurajarea abuzului sub toate formele: politic, economic, administrativ. Ce altceva poate semnifica în plan politic modul haiducesc în care s-a elaborat de-acum celebra Ordonanță 13? Ce altceva poate semnifica văduvirea până la epuizare a programului de relansare economică pe justificări populiste? Mai presus de toate, ce poate semnifica tolerarea și încurajarea abuzului în serviciul public?

Prin serviciul public se gestionează fondul economic și financiar al statului. Exercitarea competentă, corectă, de bună credință a funcției publice, este o condiție fără de care nu se poate vorbi de progres. În schimb, încălcarea cu bună știință a îndatoririlor funcției publice poate conduce, dacă se exercită la nivel de masă, la dezastru economico-financiar, la dezastru național. Acest lucru s-a petrecut în România postdecembristă.

Dacă facem o apreciere statistică în sfera infracționalității, vom constata că enorma majoritate a faptelor infracționale se cantonează în domeniul exercitării funcției publice. Este și de înțeles. Serviciul public este cel care execută dispozițiile adoptate de stat în toate sferele de activitate, cu apăsare în cel economico-financiar, unde joacă rol de primă mărime banul și proprietatea. Cu banul și proprietatea se poate cuceri orice redută, inclusiv și mai cu seamă reduta politică și prin aceasta reduta deciziei, reduta puterii. De aici enormul interes asupra modului cum este privit și tratat abuzul în serviciu.

Ultimele desfășurări în plan politico-legislativ ne invederează un PSD extrem de preocupat, grijuliu și protector al abuzului în serviciul public. Am auzit pe ici pe colo că totul s-ar datora lui Dragnea, care întocmai figurilor profetice de tip chinez de odinioară sau de tip nord coreean din zilele noastre, ar trebui periat până și de firele de praf ce i se așează pe bombeu. Că mă rog, acum ar fi vizat de o amenințare mai gravă care-l paște pe linia abuzului în serviciu de care trebuie scăpat cu orice preț.

O fi! Dar numai el? Nu s-a exercitat abuzul în serviciul public la nivel de masă de un sfert de secol încoace cu consecințe tragice pentru țară? Justiția scoate la lumină o mică parte al detașamentului care a făcut praf și pulbere din serviciul public, cu consecințe devastatoare pentru patrimoniul statului, adică bunul nostru, al tuturora. Și câți dintre ei nu se simt cu musca pe căciulă, câți nu apucă să aibă insomnii de teama datului în vileag? Și încă dintre acei care sunt și azi la timona puterii.

Astfel se explică apariția pe scenă a senatorului Șerban Nicolae îndată după ce a părăsit-o Florin Iordache, nu niște fite cine, ci unul ministru al justiției, celălalt președinte al Comisiei juridice din Senat, cu propuneri pe sub masă pentru apărarea și tolerarea abuzului în serviciu. Căci la o examinare atentă, măsurile preconizate de Șerban nu se distanțează prea mult de cele promovate de Iordache, toate urmărind nu neapărat detensionarea penitenciarelor ci apărarea confraților de rigorile justiției. În calea unei astfel de avalanșe nu contează nimic, nici tu lege, nici tu egalitate de tratament în fața legii, nici justiție, nici principii ale statului de drept.

Vorbesc fățarnic de luptă împotriva corupției. Care luptă? Corupția își găsește sălașul aproape cu exclusivitate în sfera serviciului public pe care iată, doresc cu dinadins să-l așeze deasupra legii, deasupra justiției. Cât tupeu, câtă ironie! Cum se vede, voința majoritară a națiunii în frunte cu generațiile tinere nu valorează în fața lor nici doi bani. Se cred veșnici, infailibili, stăpâni pe puterea acordată de nici 20% din populație.

Colac peste pupăză, sunt sprijiniți, încurajați și de Curtea Constituțională.

De multă vreme s-a semnalat că acest deosebit de important for al statului nu este așezat pe picioare sănătoase, de vreme ce este structurat pe criterii politice. Se putea prevedea că va marșa pe interesul celor de la puterea politică nu pe puterea neutralității și obiectivității. Mă refer aici la limitele legislative în care a cantonat abuzul în serviciu, respectiv doar la lege ca normă superioară de conduită. Nu-i vorbă, guvernul, cu de la sine putere a inclus și ordonanțele. Dar nu în acești parametri legislativi și nu în principal aici se consumă abuzul în serviciu, ci în încălcarea normelor de reglementare inferioare legii: hotărâri ale guvernului, ordine ale miniștrilor, regulamente de ordine interioară ale instituțiilor publice, decizii ale autorităților locale, județene, municipale, orășenești, comunale. Aici, în aceste zone mustesc abuzurile dar care, în optica intepretativă a CCR, pot rămâne înafara incidenței legii penale. Juriștii vorbesc de lege în dubla sa accepțiune: stricto sensu ca fiind norma legală elaborată de parlament și lato sensu ca fiind totalitatea dispozițiilor normative care reglementează un domeniu de activitate. În speță vorbim de domeniul administrativ.  La această din urmă accepțiune trebuia să se refere expres CCR pentru a acoperi  întreaga sferă de incidență a devastatorului flagel.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nicusor

  Dumneata vorbesti? Un comunist parvenit in taranist care a basit in scaun de ministru? Mai bine doneaza-te la facultatea de medicina!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, eu m-as fi asteptat ca, o persoana ca dvs, cu o onorabilitate indubitabila, sa-si inceapa asertiunea facand, daca nu referire la “toleranta dovedita” a partidului pe care cu onor l-ati reprezentat, macar un studiu comparativ…Ce mai, este ultima “moda” romaneasca, sa vorbesti de “capra vecinului” in loc sa dai amanunte despre propria-ti “varza”….

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Opinii
 • Contact