Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Șapte parlamentari de Sibiu, în ședința Consiliului județean: PSD, PNL, UDMR și USR susțin proiectul spitalului județean

Șapte parlamentari de Sibiu, în ședința Consiliului județean: PSD, PNL, UDMR și USR susțin proiectul spitalului județean

Bugetul adoptat de consilierii județeni pentru anul în curs este primul care prevede sume alocate pentru proiectul unui nou spital județean în Sibiu. La ședința în care acest proiect a fost adoptat au participat și șapte parlamentari din partea PSD, PNL, UDMR și USR, care au anunțat un sprijin unanim pentru proiectul noului spital.

Din cei 323 de milioane de lei pe care îi cuprinde la capitolul cheltuieli bugetul județului Sibiu pe 2017, 900.000 de lei au fost alocați pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate și reactualizării proiectului tehnic pentru un spital județean care ar urma să fie ridicat la ieșirea din municipiu înspre Ocna Sibiului. La ședința CJ de joi, în cadrul căreia a fost adoptat bugetul, au fost invitați și parlamentarii de Sibiu. Au răspuns invitației șapte parlamentari. Senatorul Viorel Arcaș (PSD), deputatul Raluca Turcan (PNL), senatorul Nicolae Avram (PSD) și deputatul Ovidiu Ganț (FDGR) nu au putut ajunge la ședință, absența lor fiind ”motivată” de către Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Ceilalți parlamentari prezenți au susținut, pe rând, faptul că vor face tot ceea ce le stă în putință pentru un viitor nou spital.

Un pact

”Îmi doresc ca Sibiul să fie un exemplu de bune practici, de bună colaborare între administrația locală și parlamentari”, și-a început Daniela Cîmpean discursul de dinaintea ședinței. Ea a propus întocmirea unei liste de proiecte prioritare pentru fiecare din cele cinci microregiuni ale județului, care – alături de proiectul noului spital și cel al Regiunii Gastronomice 2019 – să fie discutate cu liderii politici locali și cu parlamentarii de Sibiu. ”Să ne întâlnim, să discutăm aceste proiecte. Apoi să ieșim cu aceste proiecte, care nu sunt pentru un singur mandat și pentru care este nevoie de un pact public. Să ni-l asumăm prin semnătură, astfel încât la sfârșitul acestui mandat să vedem pași importanți spre dezvoltare. Cred că acest pact poate fi pus în practică”, a spus Daniela Cîmpean.

”Să prindem spitalul pe un grant”

La finalul ședinței în care bugetul a fost adoptat au vorbit și toți parlamentarii prezenți. Primul care a luat microfonul a fost Mircea Cazan, senator PNL. ”Fac un apel către ceilalți parlamentari, să fie alături de proiectele Sibiului. Populația județului nu are culoare politică. Vă puteți baza pe deputații și senatorii PNL”, a promis Mircea Cazan președintei CJ Sibiu. Deputatul Nicolae Neagu a adus în discuție posibilitatea ca finanțarea unui nou spital județean să fie asigurată dintr-un împrumut pe care autoritățile centrale îl vor negocia fie cu Banca Mondială, fie cu Banca Europeană de Investiții, pentru finanțarea a trei spitale regionale despre care se discută la nivel național. ”Eu am avut câteva discuții cu reprezentanți din ministere. Așa cum sunt cele trei spitale regionale preluate pe un grant de la Banca Mondială sau cea de Investiții, împreună vom avea puterea să facem ca spitalul de la Sibiu să fie al patrulea sau al cincilea susținut din grantul respectiv”, a declarat Neagu.

Politica din Parlament

Deputatul USR, Dan Barna, a apreciat faptul că bugetul județean este construit pe proiecte. ”Dezvoltarea vine prin proiecte și nu prin bani alocați din bugetul central pentru feude, așa cum se întâmpla în trecut. Iar faptul că suntem împreună pentru a susține aceste proiecte este un lucru bun”, a spus Barna. El a făcut referire și la protestele generate de Ordonanța 13, subliniind faptul că și cetățenii vor trebui să fie atenți la modul în care acționează clasa politică.

Aprecierile lui Barna pe tema intențiilor PSD din Parlament au atras nemulțumirea deputatului PSD, Ioan Terea, care a urmat la cuvânt. ”În decembrie au fost alegeri în urma cărora a rezultat o majoritate parlamentară, care în ianuarie a aprobat un buget. Acest buget a fost pliat pe programul de guvernare. Colegii noștri de la PNL și USR au votat împotriva bugetului. Pentru amendamentele aduse bugetului de colegii noștri de la PNL și USR, toți parlamentarii de Sibiu, deci și cei de la PSD, au votat «pentru»”, a fost prima replică a lui Terea. Referitor la proiectul spitalului, fostul consilier județean a anunțat sprijinul social-democraților inclusiv în relația cu ministerele. ”Legat de proiectul noului spital județean, promis în campania electorală de PNL, în frunte cu doamna președintă, PSD e «pentru». Vom ajuta cu tot ceea ce putem în următorii patru ani. Dar Consiliul Județean, la fel cum a intrat în parteneriat cu Primăria pentru Aeroport, așa trebuie să intre într-un nou parteneriat cu Primăria și pentru spital. Consiliul județean să facă documentațiile necesare, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și noi, parlamentarii PSD, mergem la Ministerul Sănătății, la Ministerul Fondurilor Europene, unde este nevoie, pentru susținere”, a promis și Terea. După care a făcut referire la faptul că susținerea pentru acest spital va fi acordată chiar dacă PNL și USR vor vota împotriva spitalelor regionale și a celui republican promis în campania electorală de PSD.

Înainte ca președintele interimar al PSD, deputatul Ovidiu Sitterli, să intervină, a luat din nou cuvântul Daniela Cîmpean. ”Mă bucur de aceste asigurări. Dar nu aș vrea să mutăm discursul politic din Parlament în Consiliul județean”, a cerut președinta CJ. Urmare a intervenției Danielei Cîmpean, Ovidiu Sitterli a venit cu scuze. ”Vreau să îmi cer scuze în numele colegilor care nu au înțeles că trebuie să lăsăm dezbaterile politice la ușă. Eu am lăsat politica la ușă și nu am să discut nimic din ceea ce se discută în Parlament. Este important ca județul Sibiu să aibă un proiect care să îl definească. Cred că discuțiile politice de până acum au fost un fel de descărcare”, a apreciat Sitterli.

Și UDMR susține

Din partea UDMR a participat la ședință și Benedek Zacharie, deputat ales în circumscripția de Harghita, dar care – fiind sibian – și-a deschis birou și în orașul de pe Cibin. ”Din 1990 este prima ocazie pentru un deputat UDMR să asiste la o ședință a Consiliului Județean Sibiu. Noi, grupul parlamentarilor UDRM, vom susține proiectul de la Sibiu, nu numai pentru că aici sunt și comunități de maghiari, mai ales în zona Mediașului, ci pentru că vrem ca această zonă să se dezvolte foarte repede”, a spus Benedek Zacharie.

Cel care a încheiat discursurile parlamentarilor a fost Constantin Șovăială, fostul vicepreședinte al CJ Sibiu. ”Toți parlamentarii avem un punct de vedere comun, să facem ceva bun pentru Sibiu. Mă bucur că există această poziție. În 2020, Sibiul va arăta altfel”, s-a arătat Șovăială încrezător.

Deocamdată există terenul și un proiect

Terenul de pe Calea Șurii Mici unde ar urma să fie ridicat noul spital județean acoperă 20 de ha și a fost transferat, pe o perioadă de cinci ani, deocamdată, din administrarea Agenției Domeniilor Statului în cea a CJ Sibiu. La finele anului trecut, Ministerul Sănătății a transmis autorităților județene și două proiecte tehnice standard, care să fie folosite, eventual, de CJ Sibiu pentru viitorul spital. Proiectul pentru un spital cu 1.000 de paturi (celălalt este scris pentru un spital cu 400 de paturi) ar putea fi cel ales și modificat, în urma studiului de fezabilitate care ar urma să fie dat în lucru în cursul acestui an. Deocamdată nu a fost asumat niciun termen oficial pentru finalizarea acestui proiect, din moment ce nici sursa de finanțare nu este încă discutată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Wss

Acum 7 ani

Alooo ??? Pnl a depus in parlament schimbarea legii familiei. Hai cu poponarii. Vad ca nici usristii nici psdistii nu zic nimic . Nu-I bai, sa inceapa ww3, ca vedem atunci
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

poponari-ww3... intelegi legatura? aha, nici eu. anunta-ne cand intra si Zorro in filmul asta...
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Felicitări Doamna Cimpean pentru puterea de ai uni pe toți ( indiferent de culoarea politică) în aceeași idee si interes: "Sibiu"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus