X
biertan

Tunelurile secrete din Biertan. “Nu am intrat, mi-a fost teamă”

Nu există sat cu biserică fortificată unde oamenii să nu știe de existența unor tuneluri secrete, care îi ajutau pe cei aflați între zidurile groase, să comunice cu exteriorul. Niciunde, însă, rețelele de tuneluri subterane nu au fost dezgropate și date circuitului turistic. În Biertan s-au descoperit urmele a trei guri de tunel, dar nimeni nu a trecut mai departe de prima intrare.

Biertanul este una dintre cele mai fascinante fortificații săsești. Însăși intrarea în cetate se face printr-un tunel, de această dată nu subteran, ci din lemn. De la arlechinii pictați pe tavanul bisericii și până la închisoarea conjugală, toate elemnetle legate de biserica fortificată sunt câte o poveste separată, în sine. Una dintre aceste povești este și rețeaua de tuneluri subterane.

Secrete păstrate de sași

Locuitorii din Biertan știu de existența acestor tuneluri din moși-strămoși, dar nimeni nu știe ca cineva cunoscut să fi intrat vreodată în rețeaua subterană. Cei care au mai rămas în sat spun că doar din vorbă în vorbă se mai știe de această legendă.

“De când eram copil se vorbea despre cel puțin trei tuneluri. Toate duc în cetate. Unul ieșea chiar în școala din sat, altul ar fi ieșit în fântâna unei vecine, iar un al treilea, mai jos, pe vale. Dar astea sunt vorbe de la români. Sașii știau mai bine, dar nu prea le divulgau ei multe informații românilor”, spune primarul din Biertan, Mircea Dragomir.

Din păcate, însă, rețeaua de tuneluri subterane nu a făcut niciodată obiectul unei cercetări arheologice temeinice.

“Eu am identificat trei guri de tunel – sau cel puțin, asta par a fi. Este una chiar în biserică, dar este acoperită cu scândurile podelei. Acolo se vede cel mai bine. Mai este una în fântână. O gură de tunel a fost descoperită și jos, sub fortificație, de muncitorii care săpau pentru refacerea drumului. Nu s-a făcut studiu, dar prezenta toate elementele unei guri de tunel”, povestește preotul evanghelic care are în grijă biserica din Biertan, Ulf Ziegler.

Pasionat de istoria cetății din satul în care s-a născut unul dintre bunicii săi, preotul a studiat monografia satului și cunoaște toate legendele sale. Tunelurile sunt cu siguranță unul dintre cele mai fascinante capitole.

“Am încercat să intru așa, puțin, dar nu am intrat prea adânc, mi-a fost teamă. Acolo sunt trasee săpate acum sute de ani, praf și cine știe ce alte lucruri rămase de secole. Nu mai sunt sigure, probabil plafonul este surpat. Dacă s-ar da fonduri europene pentru așa ceva, dacă cineva ar face un proiect serios, cu siguranță ar descoperi lucruri interesante”, mai spune Ulf Ziegler.

Cetățile și tunelurile lor

Biertanul nu este singura cetate unde se vorbește despre existența tunelurilor secrete. Se spune, de asemenea, că cetatea din Feldioara este legată, printr-un traseu subteran acum închis, de Cetatea Eroilor (Heldenburg, jud. Brașov), aflată la 12 kilometri distanță. Bătrânii din zona Crizbavului sunt convinși de acest lucru, deși cercetătorii nu l-au confirmat niciodată.

Și la Cluj sunt legende asemănătioare. Potrivit acestora, câteva tunele de mari dimensiuni ar lega centrul Clujului de biserica – odinioară fortificată – de la Cluj-Mănăștur, de cetatea de la Florești și de fortificația austriacă de pe așa-zisa Cetățuie.

Se vorbește, de asemenea, despre tunelurile de sub cetatea Rotbav, din județul Brașov. Bătrânii spun că sub actuala biserică evanghelică se află catacombe și tuneluri secrete. Singura dovadă existentă la momentul de față sunt ruinele unui presupus astfel de tunel, descoperite la malul Oltului. Și la Cincu se vorbește despre faptul că din biserică pleacă spre afară sau spre turn, nu mai puţin de 5 tuneluri secrete. Unul ar duce spre cazarma foştilor militari, care se află în curtea bisericii în partea stângă, şi care se continuă cu alte trei tuneluri, atât pentru refugiul femeilor şi copiilor, cât şi pentru observaţie.

La ce foloseau?

Tunelurile secrete, dacă ele există, ar fi fost folosite, în vechime, în caz de asediu. Dacă satul era atacat, toți locuitorii se refugiau în fortificație. Ca să poată supraviețui, ei ar fi parcurs, prin tuneluri secrete, drumul spre exterior, ca să aprovizioneze, din când în când, cetatea. Era o misiune riscantă, dar necesară.

De asemenea, în cazul în care înfrângerea devenea iminentă, femeile și copiii s-ar fi refugiat în aceste tuneluri, de unde ar fi așteptat un moment de liniște ca să poată fugi în afara cetății. Tot prin aceste tuneluri ar fi fost transportate cadavrele celor morți în fortificație, astfel încât în incintă să se reducă riscul unor focare de infecție.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    magog

    intrebati orice istoric iar acesta si va rade la auzul povestiilor despre tuneluri. ele sunt niste legende simpatice care atrag turisti, dar in realitate nu au existat tuneluri din vremuri medievale, pentru ca medievalii pur si simplu nu stiau sa construiasca tuneluri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact