X
restaurant Balkan (1)

Balkan Bistro. Curs plătit de istorie culinară

”La Bila Aurie”, „Habermann“, „Europa“ „Bulevard”, „Continental Forum“. Sunt numele istorice ale clădirii care de extrem de mulți ani își face loc în istoria orașului. Am fost din nou acolo, la doar câțiva ani de la prima vizită la Balkan Bistro, numele restaurantului hotelului. Șase ani ani înseamnă mai puțin de-o secundă în istoria de 200 de ani a clădirii. Balkan Bistro este un nume care din start ar trebui să aibă greaua misiune de a acoperi mii de ani de tradiție cu iz de praf de pușcă. Așa cum scrie și la final, pe ”port-nota de plată”: ”bucătăria balcanică este renumită prin tradițua milenară, ceea ce înseamnă că secretul vechilor rețete a fost păstrat, iar preparatele perfecționate ajungând ca unele să fie atribuite ca specilități ale țărilor cucerite, în detrimentul țărilor cuceritoare”. Din acest motiv încă ne mai certăm pe originea sarmalei, a zacuștii și a marilor mici: am stat cu dușmanul în bucătărie atâta timp, încât avem impresia că noi l-am învățat să gătească.

În 1853, era inaugurat la primul etaj al hotelului „La Bila Aurie” întâiul telegraf din oraș. E prima filă din istoria stabilimentului. Eu am făcut cunoștință cu locul acum mulți ani, când câteva camere găzduiau Televiziunea Sibiu. Pe vremea când banii se dădeau direct în mână, iar contabilitatea se făcea pe-o agendă cu sigla BTT.

Revenind mai aproape de zilele noastre, reîntâlnirea cu Balkan Bistro a fost la fel de plăcută, însă cu mici pete de rugină. Am impresia că oricâți bani ai investi aici, locul tot o să aibă o ”patină” a vechiului. Și nu neapărat al vechiului de acum 160 de ani, ci una ceva mai recentă, de sorginte comunistă. Deși împrospătat după tehnici de design importate din vest, ceva tot te aduce alături de ”iepoca de aur”. Poate sunt oamenii, pe care dacă i-ai vedea ”în civil”, pe stradă, nu i-ai recunoaște, dar acolo, în echipamentul de barman și ospătar ai impresia că-i cunoști de-o viață. Poate că e locul larg, care deși a tot fost împărțit în tot felul de spații mărunte, tot pare oricând dispus să asigure spațiu pentru o plenară cu tovarășii. În sfârșit…

Din meniul nu foarte bogat, am ales pe rând, următoarele bucate: o supă gulaș; un pui “Dolma”; un pui cu legume şi sos de rodii; iar ca desert, Portocalopita și tort Balkan cu ciocolată.

Prima surpriză a venit imediat după ce ne-a fost luată comanda. Am fost serviți, din partea casei, cu un aperitiv format din două bruschete unse cu ulei de măsline și condimentate cu frunze mediteraneene, alături de un bolișor cu o salată de brânză de capră, cu roșii uscate. Un antreu excelent, care îți mai taie din acidul gastric și nici timpul de așteptare nu mai pare atât de greu de suportat.

IMAG0049

Nici nu avea de ce, pentru că felurile au venit relativ repede. Față de alte restaurante din Sibiu, oricum, un timp sub medie.

Farfuria a arătat îmbietor de la prima vedere. Puiul roșiatic, aroma amărui-dulceagă m-au făcut să îmi doresc să iau cât mai repede o îmbucătură. Am fost pe deplin mulțumit. Puiul a fost gătit atât cât trebuie, iar gustul a fost cu totul nou – o combinație de rodii, susan, muguri de pin, o idee de ulei, toate combinate cu legume coapte perfect. Nici nu mi-ar mai fi trebuit orezul sârbesc, o garnitură pe care am ales-o destul de neinspirat, dar rău nu a fost nici el. Am ras farfuria, până la ultima picătură de sos dulceag.

restaurant Balkan (2)

Supa gulaș a fost aproape de perfecțiune. Poate dacă era puțin mai caldă ne-am fi bucurat de ea mai ceva ca o partidă de pescuit pe Lacul Balaton. Avea suficient chimen cât să-l simți și să-i dea savoarea corectă. Pieptul de pui Dolma a fost și el extrem de plăcut. Carnea umplută cu brânză de capră și servit cu spanac soté avea o savoare îmbietoare, aproape de Marea Marmara. Și vorba textului citat mai sus, mâncarea asta o găsești din Georgia, până în Turcia, Macedonia, Albania și Grecia. Cu atât mai plăcut să dai de ea la mai puțin de trei kilometri de casă. Și ca totul să fie complet, la carnea de pui ”înecată” în spanac am mai cerut și o salată de ardei copți.

IMAG0055

Tortul de ciocolată Balkan, ornat cu portocală deshidratată, a fost și el delicios. Iubesc dulciurile care nu îți fac urechile să țiuie de la prea mult zahăr – și exact asta am găsit. Un blat buretos, cu sos de ciocolată moale. Gust de ciocolată amăruie, atât cât trebuie ca să poți mânca toată felia – o felie generoasă, cât să te saturi și să fii mulțumit.

Portocalopita, sau mai bine scris Portokalopita, dacă e să ne uităm la original e prăjitura tradițională a grecilor. Rețeta de aici, față de ce mănânci în mod noral în Grecia este o diferență de textură. Cea de acolo e mai aspră și mai apropiată de norod. Cea gustată aici e mai fină, adusă la un standard ceva mai ridicat.

restaurant Balkan (3)

Scurta tură prin Balcani ne-a costat 118 lei. După cum am observat, meniul deși nu este foarte generos, pare că este primenit din când în când ceea ce te poate face să te mai întorci din când în când. Pentru o primăvară rece, parcă guști aici o mică porție de concediu. Pentru că Turcia, Grecia, Macedonia și chiar Ungaria sunt destinațiile celor care pot rupe în avans 20 de euro pentru o pregătire a pupilelor gistative.

 

 

 

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  x

  Un spatiu imens facut cu un design specific de a-tot-stiutor. Daca nu ar exista mobilier ar fi marmura ca n gara, un spatiu foarte generos folosit etrem de prost.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   e-manuela

   Buna! Nenea, sper’-mata degeaba!…Tu nu stii ca ruga magarului nu urca la cer? Gandesti ca mai “multi” au alte sanse, chiar daca sunt prosti?…Ntz….

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mb

  In 1853 e drept ca s-a inaugurat la etajul hotelului “La Bila Aurie” telegraful, dar hotelul cu pricina nu se afla aici, nu are nicio legatura cu actualul amplasament al hotelului sau restaurantului Bulevard.
  La vremea respectiva pe acest loc erau niste cladiri pe un singur nivel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Cronică de restaurant
 • Contact