Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Peste 900 de sibieni dețin arme de foc în oraș. Oficial

Peste 900 de sibieni dețin arme de foc în oraș. Oficial

Conform conducerii Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, în municipiul Sibiul există peste 900 de proprietari de arme de foc. Lor li se alătură peste 1300 de proprietari de arme neletale, în tot județul.

Anul trecut, în medie, șapte sibieni au obținut în fiecare lună dreptul de a deține o armă de foc. Numărul celor care se înarmează este, totuși, în scădere, în evidențele poliției figurând mai multe permise anulate.

”În anul 2016, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a eliberat 85 de permise de armă și a emis 109 dispoziții de anulare a permisului de armă”, explică Luciana Balteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
La începutul anului 2017, la nivelul județul Sibiu erau înregistrate 1.361 arme neletale. În același timp, la nivelul municipiului Sibiu sunt înregistrate 903 persoane care dețin arme de foc. În comparație, la începutul anului 2015 în județul Sibiu existau aproximativ 5000 de sibieni care dețineau arme letale și neletale.

Pe internet, armele neletale se pot procura de la prețuri care pornesc în jurul sumei de 200 de lei și pot ajunge până la câteva mii de lei.

pistol

Reprezentanții IPJ Sibiu atrag atenția tuturor celor interesați să-și achiziționeze o armă că legislația în domeniu este foarte strictă.

Regimul juridic al armelor şi muniţiilor este reglementat de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Armele militare pot fi deţinute şi folosite numai de către structurile specializate care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Armele letale pot fi deţinute sau, după caz, purtate şi folosite de persoanele fizice numai în baza permisului de armă, iar de către persoanele juridice pot fi deţinute şi folosite numai în baza autorizaţiei eliberate în condiţiile legii 295/2004.

Armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane:

- demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;

- persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepţia personalului de pază din cadrul societăţilor specializate de pază;

- persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate.

Armele de vânătoare pot fi procurate de către vânători.

Armele de tir pot fi procurate de către sportivii şi antrenorii de tir, precum şi de către vânătorii. Vânătorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi.

Armele de colecţie letale, aflate în stare de funcţionare, pot fi procurate numai de către colecţionarii de arme.

Procurarea armelor se poate realiza prin cumpărare, donaţie, moştenire, sponsorizare, închiriere sau comodat.

Persoanele care deţin arme letale procurate în condiţiile prezentei legi le pot înstrăina numai prin intermediul armurierilor sau intermediarilor autorizaţi să comercializeze astfel de arme.

Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, ma gandesc ca, totusi acestor "haiduci", nu le mai ia "pistolu" foc!?...Caci altfel, vai si-amar de "comorile" noastre!...
Raspunde

andrei

Acum 7 ani

domnu dobre, cititi naibii legea si nu mai deinformati dom'ne cititorii! armele neletale nu se vand pe net, sunt supuse autorizarii si sunt si ele arme de foc. cele de care vorbesti matale sunt replici de jucarie (airsoft) care improasca cu bilute de plastic... si in alta ordine de idei, din posesorii de arme de foc CU GLONT-adica aia peste 900-majoritatea covarsitoare sunt vanatorii !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus