X
spital urgenta (10) (Copy)

Operațiile în străinătate decontate de CAS Sibiu: 20 de milioane de lei

Sibienii care ajung în situația de a apela la medici pentru o interveție complicată merg de cele mai multe ori la spitalele din străinătate. Numai anul trecut, Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu (CASS) a decontat operații în valoare de peste 20 de milioane de lei, aproape dublu față de suma din 2015, care era puțin peste 11 milioane de lei. Cele mai costisitoare intervenții au fost pentru afecțiuni cardiovasculare, iar Germania și Italia primează printre țările pe care le aleg sibienii.

Pe de altă parte, aceste intervenții se pot face și în țară, în sistemul privat, însă acestea nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Costul intervențiilor chirurgicale în țară, chiar și în sistemul privat este de câteva zeci de ori mai ieftin decât în străinătate.

Conform CASS, decontarea serviciilor medicale acordate în baza cardului european şi a formularelor europene se realizează pe baza facturilor transmise de instituțiile de asigurări de sănătate din statele membre UE.

Se dublează de la an, la an

Potrivit statisticilor CAS Sibiu, suma decontată pentru intervențiile chirurgicale făcute de sibieni peste hotare aproape se dublează de la an la an. În 2014, aceasta era puțin peste 6 milioane de lei, în 2015, depășind 11, ajungând la peste 20 de milioane de lei în 2016.

„În anul 2015 a fost decontată de CAS Sibiu suma de 11.093.606,46 lei, iar în anul 2016  suma de 20.025.058,63 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale de care au beneficiat asigurații sibieni în statele membre ale UE, în baza CEASS și a formularelor europene, arată director general ec. CAS Sibiu, Călin Gheorghe Fechete, într-un răspuns primit la solicitarea Turnul Sfatului.

În ceea ce privește suma maximă care se poate deconta pentru o intervenție, reprezentanții CAS Sibiu menționează că serviciile medicale de care pot beneficia asigurații în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate „nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical, în timpul șederii temporare în statul membru al Uniunii Europene”.

Afecțiunile cardiovasculare, cele mai costisitoare

Dacă asiguratul se deplasează în statul membru UE cu scopul de a primi tratament medical fără acordul prealabil al Casei de Asigurări de Sănătate sau fără a avea asupra sa cardul european de asigurări sociale de sănătate/formular european, acesta poate beneficia de rambursarea cheltuielilor la nivelul tarifelor din România.

Cele mai mari deconturi efectuate de CAS Sibiu în decursul anilor 2015 si 2016  pentru servicii medicale acordate asiguraților sibieni s-au facut pentru Germania, dupa care urmează Austria și Italia.

Afecțiunile cardiovasculare se află în capul listei când vine vorba despre intervenții chirurgicale costisitoare, pentru care se alocă o bună parte din bani. De exemplu, în 2015, au fost decontați peste 153 de mii de lei pentru o interveție chirurgicală în Austria, „iar în anul 2016 cea mai mare sumă a fost de 139.439,45 lei pentru o intervenție chirurgicală efectuată în Germania”, mai arată directorul general ec. CAS Sibiu, Călin Gheorghe Fechete, în răspuns.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, da’ operatiunea de extirpare a tumorii prostovane a lu’ nea Folki, o fo’ decontata integral, sau tra’ sa mai mearga trimestrial?…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sibian

  Pai daca tot vreti sa dati o stire care sa faca diferenta publicati informatii de cum sa poata beneficia orice cetatean de interventii chirurgicale in srrainatate, cu precadere cele care nu se pot face in Romania la spitalele de stat!
  Asa, acest material este de fapt un bilant al CAS Sibiu care a decontat cel mai probabil operatiile lui, citez “nea Folki” si a altor barosani pe cand muritorii de rand mor pe capete in spitale!
  Sau scrieti cum sunt refuzate dosare de catre CAS unor oamenii care nu mai au nici o speranta si sunt fortati sa moara efectiv in jegurile de spitale romanesti!
  Sa nu mai vorbim ca daca ai cumva cancer, si nu esti un inalt deminitar poti sa incepi pregatire de inmormatare!
  Si ce e cel mai trist este faptul ca tuturor deminitarilor li se aproba operatiile in strainatate, fara nici o problema! Halal tara, hala ziarisit!
  Bravo mai ziaristilor mai! :(

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact