Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

În timpul orelor: un elev din clasa a șasea a dat foc părului unei colege

În timpul orelor: un elev din clasa a șasea a dat foc părului unei colege

O elevă din clasa a șasea a Școlii gimnaziale „Radu Selejan“ din Sibiu a refuzat timp de o săptămână să meargă la școală după ce un băiat dintr-o clasă paralelă a intrat, în timpul orelor, în sala unde învăța și a încercat să îi dea foc părului, după cum susține mama acesteia.

Mama fetei agresate spune că doar intervenția celorlalți elevi a dus la evitarea unei tragedii. Elevul care a folosit bricheta cu care își aprinde țigările este unul prezentat drept „problemă”, fiind transferat la școala din cartierul Vasile Aaron acum doi ani, de la o altă unitate de învățământ din oraș. A repetat o clasă, iar anul trecut a lipsit de la școală un semestru întreg, după cum spune acum directoarea școlii. În urma acestui incident, fata agresată a urmat mai multe ședințe de consiliere psihologică.

Cum au rămas elevii nesupravegheați

Profesoara cu care fata agresată trebuia să aibă ore era plecată la un eveniment caritabil organizat de școală la azilul de bătrâni, cu ocazia zilei de 8 martie, arată Nelia Corobanu, directoarea Școlii „Radu Selejan“. Potrivit ei, clasa a VI-a B, în care învață fata agresată, a rămas în supravegherea profesoarei de franceză care venea din când în când să-i supravegheze pe copii.

În același timp, elevii clasei a VI-a A, în care se afla băiatul agresor, urmau ora de engleză. „În mijlocul orei, el s-a ridicat din bancă și a ieșit din clasă, iar profesoara a crezut că acesta merge la baie. După cinci-șase minute a ieșit să îl caute, dar nu era acolo”, spune Nelia Corobanu.

În realitate, băiatul a traversat doar holul și a intrat în clasa unde se afla fata pe care - după cum a rezultat din ancheta Inspectoratului școlar județean – o jignește de mai mult timp. Ceea ce a urmat are versiuni diferite. „Dacă nu erau ceilalți copii care să o atenționeze și să stingă focul se putea întâmpla o tragedie“, povestește mama fetiței. Directoarea susține că, de fapt, băiatul s-a jucat doar cu bricheta. „E adevărat că este un copil cu probleme de comportament. Dar, pur și simplu a fost o copilărie. Un gest al unui copil de 13 ani, un rebel care are impresia că nu i se poate întâmpla nimic. Copilul era marcat și el. Eu nu îi țin partea în niciun fel, căci nu merită. Dar și-a dat seama că s-ar fi putut întâmpla o tragedie. Nu i-a dat foc părului. A dus bricheta înspre părul fetiței și ceilalți colegi s-au amuzat. Și atunci s-a sesizat, dar părul nu a luat foc“, spune directoarea școlii.

„Am fost întrebată de ce l-am primit. Nu eram eu directoare pe atunci, dar oricine are dreptul la o a doua șansă. Și mi se pare absurd că există oameni care refuză elevii. Ce să facem cu ei? Unde să îi ducem? E clar că trebuie să îi școlarizăm, iar dacă facem lucrurile să meargă, e grozav“, Nelia Corobanu, directoarea Școlii gimnaziale „Radu Selejan“
Sancțiunea: mustrare scrisă și nota la purtare scăzută

În cursul acestei săptămâni s-a întrunit consiliul clasei format din dascălii elevilor și reprezentanții părinților și ai elevilor. Decizia luată a fost aceea de mustrare scrisă și, posibil, scăderea notei la purtare. Nota i-a fost scăzută, în cele din urmă la șase, dar mama elevei agresate a considerat că măsurile propuse nu sunt suficiente. „Dar nu avem ce să-i facem altceva. Există trei sancțiuni permise: observație individuală, care a avut loc, mustrare scrisă și mutare disciplinară la o clasă paralelă. Adică ar trebui să îl mut în clasa unde e fetița, ceea ce nu se poate. Tatăl băiatului a fost chemat anul trecut la școală de atâtea ori cât nu am eu păr în cap. Am făcut adresă la Protecția copilului pentru că a lipsit un semestru întreg. Acestea sunt pârghiile prin care putem acționa, nu putem face mai mult. Iar acest copil, ca toți cei care au probleme au și ei dreptul lor la educație și la un dascăl cumsecade“, este replica directoarei.

S-a ajuns și la un protest spontan

Inspectorul școlar Constantin Dincă, din cadrul IȘJ Sibiu, a fost cel care, la sesizarea scrisă a mamei, a mers la școală pentru a verifica ceea ce s-a întâmplat. El arată că a propus, suplimentar, monitorizarea permanentă a elevului agresor de către cadrele didactice și profesorul diriginte, dar și „realizarea, în cadrul orelor de dirigenție, a unor activități cu accent pe toleranță și atitudine împotriva violenței verbale și fizice“. Însă prima măsură propusă a fost aceea a mutării clasei elevului agresor de la etajul doi la parter, pentru a fi la o distanță mai mare de fata pe care o jignește adesea. Propunerea a fost acceptată de directoarea școlii, care a și luat această decizie. „După ce a anunțat acest lucru, elevii și părinții clasei care putea fi mutată de la parter, au realizat un protest spontan de refuz, motivând că ei au investit în această sală și au sentimente puternice pentru acest spațiu, spunând că se vor adresa presei pentru acest fapt“, informează inspectorul școlar Constantin Dincă.

Poliția are anchetă proprie

Mama fetei agresate a depus o plângere și la Poliția municipiului Sibiu. „Turnul Sfatului“ a solicitat în scris un punct de vedere referitor la rezultatul anchetei poliției, dar reprezentanții instituției au anunțat că mai sunt necesare câteva zile pentru comunicarea informațiilor cerute. „Eu am depus sesizare și la poliție, dar mi s-a râs în față, oarecum. Că să îmi iau un avocat. Eu nu știam atunci că tatăl copilului este polițist“, completează mama fetei agresate. Ea nu a dorit să își facă publică identitate și nici nu mai dorește să facă, în acest moment, alte declarații.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, vedeti c-ati luat-o pe aratura!...Ati fi putut face bani frumosi, facand reclama! Ala de care vorbiti, ii "renumitu" Lucica ori Paulica, ca nu stii care-i peste care, ca ambii se exprima la nivelu' specificat de dvs,, si-o zas ca asta-i "stylu" la moda in vara asta...
Raspunde

Unu , altu'

Acum 7 ani

E-manuela , sterge-te putin pe la gura , ****
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, 446! Iti spune ceva numarul? Tie nu, da' pot eu sa-ti spun: esti al 446-lea "prieten" de-al meu...E mult, e putin, habar n-am. Azi -maine se-mplineste anu' si io nu mi-am atins "targhetu" de 500, asa ca orice nou "prieten" e bine-venit! Ah, era sa uit: vezi ca-ti cura' "corasta" printre dintii aia cariati!... Mai viziteaza si tu un stomatolog, ca totusi pari "baiat mare" si-i rusine, zau asa...
Raspunde

alzara real

Acum 7 ani

Dar acest copil -problema n-are parinti? Ei ce parere au? Daca vreun profesor l-ar fi urecheat ar fi facut scanda;l in presa, asa trebuie sa-l suporte pe pe problema si elevii, si profesorii...
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Naiv rau mai Alzara, nu ai avut niciodata de a face cu din astia ? Invelisul rational al unor parinti e de-a dreptul inexistent, iar copiii ii mostenesc pe deplin.
Raspunde

Dusleag nebumu`

Acum 7 ani

eu sunt prieten cu respectivul "copil problema" si nu sa intamplat asa am fost de fata si el se juca cu bricheta si fata sa bagat cu parun in foc si a arso doar potin no o ramsa fara par dar na nai ce sa faci numa cei de fata stiu ce sa intamplat
Raspunde

George

Acum 7 ani

Si uite asa unii elevi isi fac de cap si sfideaza sau chiar umilesc profesorii, stiind faptul ca profesorii nu pot lua nici o masura eficienta care sa-i oblige sa aiba un comportament normalpenru un elev. Eu as propune instituirea unui sistem de amenzi graduale pana la 16 ani, dupa acasta varsta...zile de munca in folosul comunitatii - sub supraveghere.
Raspunde

protestatar

Acum 7 ani

eU I-AS AMENDA PE PARINTI!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Georg

Acum 7 ani

"[...]Cum au rămas elevii nesupravegheați Profesoara cu care fata agresată trebuia să aibă ore era plecată la un eveniment caritabil organizat de școală la azilul de bătrâni, cu ocazia zilei de 8 martie, arată Nelia Corobanu, directoarea Școlii „Radu Selejan“.[...]" DIRECTOAREA, daca profesoara a plecat cu stiinta ei, e PRINCIPALA VINOVATA. Trebuia sa asigure suplinire PLINA, nu din-cand-in-cand. Si, daca n-avea cadru didactic, sa fi ramas PERSONAL acolo la clasa. -Comisie Disciplinara, desfacut Contractul de Munca.
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Georg, cam tampitel de felul tau...
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

IN SCOALA raspunderea revine TOTAL Cadrelor Didactice si Conducerii Scolii, DIRECTOAREA. E raspunderea fata de ORICE se intampla acolo. Ca un copil provoaca un incendiu, ca ucide pe alt copil, ca fura sau distruge, ca se consuma droguri, ca o fetita este violata, raspund Cadrele Didactice in frunte cu DIRECTOAREA. Fiindca ai de-a face cu COPII, aflati abia pe pragul descoperirii discernamantului, ce-e-bine-si-ce-e-rau, fiindca ai raspunderea unor VIETI, nu te poti juca. Pedeapsa trebuie sa fie exemplara.
Raspunde

233,6

Acum 7 ani

elevul are 13 ani, deci nu răspunde penal sau contravențional..
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Atata articolu pentru niste copii mucosi care au fost copii. In ziua de azi au ajuns atata de batuti in cap ca trebe sa ii treaca strada mamica tinuti de manuta. Acesti copii o sa ajunga niste sensibili care o sa protesteze din orice besinuta, daca continuam sa ii tratam asa. Lasati copii sa fie copii!
Raspunde

Cristi

Acum 7 ani

Cazul nu e singular. Acum 4 ani, in liceul ipas un elev a aprins bricheta, in timp ce o eleva se dadea cu fixativ in clasa. Rezultatul, puteti sa va dati seama cum a fost. Cazul nu a fost mediatizat. Ore de ce? Pentru ca elevul ala nu avea un tata in politie? Mi-e scarba de societatea asta, in care politia nu isi da interesul la cazuri banale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus