X
service-reparatii-cutii-automate

Mecanicii sibieni: cum trebuie să îți verifici mașina la început de sezon cald

Pe lângă schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară, șoferii sibieni sunt invitați de către mecanici auto și la ateliere, pentru o serie scurtă de verificări ale eventualelor pagube pe care sarea și gheața de peste iarnă le-ar putea fi putut face mașinii.

Legislația în domeniul rutier din România nu prevede o perioadă anume pentru folosirea anvelopelor de iarnă, ci doar obligativitatea echipării mașinilor cu astfel de cauciucuri în cazul în care se circulă pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei. Cum astfel de condiții meteo devin tot mai rare în această perioadă, iar cauciucurile de iarnă sunt recomandate la temperaturi de sub șapte grade Celsius, numărul șoferilor români care se grăbesc să-și schimbe anvelopele este tot mai mare.

Recomandare: verificați tot trenul de rulare

Mecanicii auto consultați de „Turnul Sfatului“ spun că alături de schimbarea anvelopelor este recomandată și o scurtă inspecție a mașinii. „Recomandăm verificarea trenului de rulare, a elementelor de frânare, de la plăcuțe și discuri până la conducte și furtunuri. Altfel spus, cam tot ce implică sistemul de propulsie al mașinii. Nu vorbim aici de reviziile periodice, care depind de mărcile folosite, de numărul de kilometri rulați sau de calculatorul autoturismului“, explică Liviu Muntean, reprezentantul unui service auto din Sibiu, dedicat mai multor mărci.
Liviu Muntean arată că această verificare se impune mai ales după o iarnă precum cea care tocmai s-a încheiat. „E bine ca mașina să fie adusă în service înainte de noul sezon atât pentru siguranța autoturismului, dar mai ales pentru cea a șoferilor și pasagerilor”, spune coordonatorul atelierului auto.

Ce pagube pot produce sarea și gheața

Un alt mecanic auto consultat de „Turnul Sfatului“ spune că în urma iernilor de pe drumurile din România, sarea și gheața sunt elementele care aduc cele mai multe noi pagube mașinilor. Sarea folosită pentru deszăpezire poate ataca caroseria, pe lângă sistemul de frânare, iar gheața poate afecta elementele din plastic și cele din cauciuc. „Sunt elemente plastice care fără o verificarea atentă nu dau semne că au avut de suferit peste iarnă. Presiunea din instalația de climatizare nu este obligatoriu de verificat chiar acum, pentru cei care vor să facă economii. Dar la vară, tot vor trebui să verifice și acest indicator, dacă își doresc confort”, arată mecanicul auto specializat pe mărci auto germane.

Cele mai bune anvelope de vară

În ceea ce privește alegerea anvelopelor de vară, mecanicii aduc în discuție clasica abordare a raportului preț calitate. „Un pneu ieftin nu va oferi nici siguranță, nici nu va putea fi utilizat pe o perioadă de timp, comparativ cu anvelopele din seria celor de calitate“, arată mecanicii sibieni care recomandă evitarea cauciucurilor care, anul acesta, au prețuri de vânzare sub o medie de 140 de lei.
Un top realizat de organizația germană GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung), specializată în diferite teste ale autoturismelor, a indicat faptul că, vara trecută, cele mai bune cauciucuri de vară au fost, anul trecut, Continental SportContact 5, al căror preț pornește de la aproximativ 400 de lei, pe bucată.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    e-manuela

    Buna! Nenea, az’ o venit “supraveghetoru” cu bitzicliu, negru de furie, dupa doza de “calmante” ce i-o administrai ieri, si fiindca-i salta potera (in paranteza fie spus, ce oameni haini!) ieri carnetu’ pe autostrada pentru viteza, ce crezi?… Ne-o pus o intrebare, de ne incuie pe toti, “intelijentu” ca cica sa-i spunem “noi” lui de ce, daca “vrea muschii lui” sa mearga cu spatele cu toacla, nu poate?..

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact