X
primari, ponta, cindrea, sitterli, dragnea, radu lucian (Copy)

Criză în politica sibiană. Partidele acuză șocul alegerilor

Primarii social-democrați au pornit o răzmeriță internă prin care cer decapitarea organizațiilor municipale Sibiu și Mediaș, dar și a conducerii organizației județene. În PMP, după fuziunea cu UNPR nu a fost deloc liniște, iar după alegeri conducerea județeană a fost demisă și este condusă de la București, până la alegeri, de fostul jurnalist Robert Turcescu.

USR se află în plină dezbatere privind viitorul: vor cu Cioloș sau fără? Din Partidul România Unită s-au retras foștii social-democrați Gheorghe Frăticiu și Ioan Axente, iar conducerea județeană Sibiu este asigurată de fostul peremist Gheorghe Rotărescu. Liderul PNL Sibiu a fost promovat în fruntea de președinte interimar al partidului, iar în Sibiu se gestionează greu funcțiile alese de președinte al Consiliului Județean și viceprimar al municipiului Sibiu.

PSD – revoluția primarilor

Un grup de primari PSD din județ s-a întâlnit acum două săptămâni la București cu liderul partidului, Liviu Dragnea, pentru a-și exprima nemulțumirea cu felul cum este condus partidul în județ. ”I-a primit Dragnea pe toți, i-a ascultat, însă la final i-a întrebat ce soluții au. Au zis că așteaptă la ușă. Era Bogdan Trif, șeful Gărzii Naționale de Mediu. L-a primit și pe el și l-a luat la rost pentru felul în care era îmbrăcat. Cu haine strâmte, cu un număr mai mic și mulate pe corp și cu pantofi roșii. «Cu pantofii ăștia vrei să fii președinte al PSD Sibiu?», l-a întrebat Dragnea pe Trif. Eu cred că odată cu această întrebare a și primit răspunsul cu privire la șansele de a fi numit președinte interimar”, a povestit pentru Turnul Sfatului o persoană care a participat la evenimentele de săptămâna trecută.
În urma întâlnirii primarilor cu Liviu Dragnea, președinte interimar al organizației a rămas Ovidiu Sitterli, dar primarii au primit un rol important în conducerea organizației. În cadrul Biroului permanent al organizației județene au fost cooptați toți primarii social-democrați, consilierii județeni și parlamentari aleși pe lista PSD. „Da, sunt unul dintre primarii care cer reformă. Neplăcerile tuturor primarilor pornesc de la manipulările, negocierile și numirile care se fac pe sub masă. Noi dorim să fie cât mai multă democrație și transparență“, a declarat Mihail Lienerth, primarul PSD al comunei Vurpăr.
Ovidiu Sitterli, președinte interimar al organizației județene a PSD, nu a putut fi contactat. În schimb, Gheorghe Suditu, declară faptul că doar organizația județeană a fost dizolvată, nu și cea a municipiului Sibiu, pe care o conducea până săptămâna trecută, cel puțin. „Conducerea organizației municipale PSD Sibiu nu a fost schimbată. Doar conducerea organizației județene a fost dizolvată, pentru a intra primarii în Birou. Nu comentez dacă aceste schimbări sunt oportune“, a declarat Suditu.
În această săptămână se așteaptă decapitarea organizațiilor municipale Sibiu și Mediaș. ”Viorel Arcaș i-a promis președintelui Liviu Dragnea că se va retrage din funcție, iar în locul său va rămâne Mihai Macaveiu. Dragnea i-a explicat că, pentru a se face liniște și la Mediaș, Arcaș va fi adus la București, într-unul din sectoare”, spun aceleași surse.
Primarii cer alegeri democratice în toate structurile organizației județene. „Alegerile la nivelul organizației trebuie făcute în momentul în care la Sibiu lucrurile vor intra pe un făgaș normal, când nu ne vom mai certa între noi și când nu vor mai exista oameni care nu văd altceva decât interesul lor și cu care nu poți rezolva nimic. Căci, la cotitură, așteaptă gașca lui Suditu, care să își pună oamenii lor în funcții. Eu le-am spus în față ce cred mai mulți primari. «Voi nu vedeți ce vă spune lumea? Nu vedeți ce vrea poporul acesta? Pe ce lume trăiți? La noi în PSD nu mai vine nimeni cu asemenea oameni. Vă lăudați că ați luat 15.000 de voturi. Acelea nu le-ați luat voi, ci le-a luat partidul». Au luat fabrici, uzine, vii, tone de coniac și așa mai departe. «Opriți-vă, nu vă mai ajunge?», așa le-am spus. Noi nu vrem altceva decât o politică demnă și corectă, să promovăm oameni capabili căci ajungem să nu mai putem face nimic. Eu nu cer lucruri pentru Cristin Magheru, ci pentru oameni noi și competenți. Altfel, eu plec“, a istorisit primarul PSD.
Numele vehiculate în partid pentru preluarea președinției organizației județene sunt, pe lângă Bogdan Trif, Cristian Marinescu – fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Cosmin Ionescu – fost președinte al TSD Sibiu, intrat de mai mulți ani în dizgrația fostului președinte al organizației, Ioan Cindrea. Organizația municipală ar putea fi preluată de Horațiu Marin, unul din numele propuse de o parte a primarilor social-democrați pentru postul de prefect de Sibiu.

USR și ”dihonia” Cioloș

Uniunea Salvați România se află în aceste săptămâni în fața cele mai grele decizii de la înființare. De intrarea fostului premier Dacian Cioloș în partid ține viitorul partidului. Organizația USR Sibiu, reprezentată prin vocea deputatului Dan Barna, susține intrarea în partid a lui Dacian Cioloș. Barna spune că intrarea fostului premier Dacian Cioloș în partid ar fi un plus, însă nu exclude beneficii nici dacă acesta și-ar construi singur o platformă politică. ”Dacian Cioloș este în opinia mea, cel puțin, cea mai semnificativă personalitate potențială care poate ajuta USR. Dacă va decide să facă un nou partid, ne vom exprima atunci obiectiv. În momentul de față elementele relevante sunt că purtăm discuții cu domnul Cioloș și echipa domniei sale, sperăm să găsim o variantă de colaborare, fie internă, fie externă, cât mai funcțională și cât mai consistentă pentru ceea ce înseamnă USR în perioada următoare și avem toată încrederea că vom găsi această soluție”, a spus deputatul în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la București.

barna nicusor dan amariei sibiu usr

Dan Barna, Nicușor Dan și Raluca Amariei

Barna crede că negocierile dintre USR și Cioloș nu s-au încheiat. ”Au avut loc întâlniri între Dacian Cioloș și Nicușor Dan, până în acest moment au avut loc două întâlniri. Au fost analizate cele mai bune variante de colaborare. Acestea nu exclud niciuna din variantele pe care le știți cu toții: intrarea lui Dacian Cioloș în USR, fie o asociere pe platformă comună, fie formarea de către Dacian Cioloș a unei platforme politice cu care să continuăm să colaborăm ulterior. Toate posibilitățile sunt puse pe masa de lucru, avem negocieri, întâlniri, nu ascundem acest lucru, până la momentul de față nu s-a luat nicio decizie. E un proces complex cu multe variabile, pentru că discutăm de un sistem complex de care depinde viitorul USR și variantele de dezvoltare. Include analize, consultări cu colegii din filiale, cu membrii partidului. (…) În nici un moment, Dacian Cioloș nu a condiționat intrarea în USR cu obținerea unei funcții de conducere”, a mai spus Barna.
Ziarul Adevărul susține că discuțiile dintre Dacian Cioloș și USR au început, concret, în urmă cu mai bine de trei săptămâni, când Cristian Ghinea, deputat USR și fost ministru în Guvernul Cioloș, a cerut, în Biroul național al partidului să fie analizată posibilitatea ca Dacian Cioloș să facă pasul spre USR. Acela a fost și momentul în care s-au împărțit taberele. „Ghinea a pledat pentru Cioloș, în timp ce Nicușor Dan s-a cam împotrivit. Ideea lui Nicușor a fost că, prin venirea lui Cioloș, USR și-ar pierde identitatea, că, de fapt, nu Cioloș ar intra în USR, ci USR s-ar agăța de imaginea lui Cioloș. Practic, trebuia să-i facem cadou lui Cioloș un partid. Numai că, în Biroul Național, au fost mai mulți cei care au susținut propunerea lui Ghinea“, au relatat, pentru Adevărul, surse participante la ședință. În urma acestei discuții, divizarea USR a devenit clară. Pe de o parte, Nicușor Dan, împreună cu organizația București și cu aproape jumătate din parlamentari, iar pe de altă parte, „aripa Cioloș“, cum este numită în USR, formată în jurul lui Cristian Ghinea și Cătălin Drulă, susținută și de organizațiile mari din țară.
În final, surse apropiate lui Dacian Cioloș au confirmat pentru Adevărul că fostul premier a luat decizia de a-și lansa oficial Asociația România 100 și, pe scheletul ei, să construiască un nou partid.

PMP Sibiu are conducere de la București via Constanța

Deputatul Robert Turcescu, ales pe listele de la Constanța ale PMP, a fost desemnat să conducă interimar organizația de partid de la Sibiu în urmă cu aproape o lună. În urma deciziei luată de Colegiul național al partidului, Turcescu i-a luat locul Dianei Popa, în vederea revitalizării organizației după alegerile din 11 decembrie. În cadrul respectivei întruniri au fost schimbați 19 președinți de organizații județene, unde scorul obținut la alegerile parlamentare a fost de sub cinci procente. Locul acestor președinți a fost luat de parlamentari ai partidului, al căror rol va fi de a organiza alegeri interne. ”Nu a fost o decizie luată împotriva organizației județene Sibiu, a fost o decizie luată în cazul tuturor organizațiilor care au avut un scor sub media partidului la alegerile parlamentare”, a spus fostul președinte al organizației, Diana Popa. Tot ea a declarat că fuziunea cu UNPR nu a adus rezultatele așteptate. ”S-a făcut doar de formă, pentru că după ce în primele două – trei săptămâni au mai venit colegi din UNPR la ședințe, apoi nu i-am mai văzut”, a explicat Diana Popa.

PRU, cu PSD-iști ”lăsați la vatră”

Deputat de Sibiu în legislatura 2012 – 2016, Gheorghe Frăticiu și-a anunțat retragerea din politică, după o scurtă perioadă în care a condus organizația județeană a PRU. După ce anul trecut și-a dat demisia din PSD, fostul deputat s-a înscris în Partidul România Unită (PRU), iar acum a anunțat că nu mai este membrul niciunui partid politic. ”La sfârșitul anului 2016 am luat decizia de a mă retrage momentan din viața politică și nu mai sunt membru al niciunui partid. După aproape 25 de ani de activitate politică, după două mandate de viceprimar, două mandate de primar și un mandat de deputat, consider că e momentul să fac un pas în spate, să-mi dedic mai mult timp familiei, lecturii, muzicii. M-am reîntors la catedră, aș putea spune la prima dragoste, sunt profesor la Liceul «Gheorghe Lazăr» Avrig unde am găsit un colectiv minunat și performant”, anunță Gheorghe Frăticiu.
Fostul deputat a făcut această precizare în urma unui articol apărut în Turnul Sfatului în care se scria că Gheorghe Frăticiu a fost schimbat din fruntea organizației județene. ”Pentru corecta dumneavoastră informare, vă precizez că nu am participat la conferința județeană PRU Sibiu și nu am candidat la nicio funcție de conducere”, se mai arată în anunțul făcut de fostul parlamentar.

PNL – presiune după alegeri

Liberalii sibieni au câștigat alegerile parlamentare de anul trecut, la fel cum s-a întâmplat și la locale în cazul președinției Consiliului Județean. Aceste rezultate au condus la preluarea interimatului organizației naționale de către liderul de aici, Raluca Turcan. Singurele presiuni interne în PNL Sibiu țin acum însă doar de activitatea președintelui Consiliului Județean, acolo unde acțiunile Danielei Cîmpean sunt urmărite de toți adversarii politici. În ultima perioadă, pe surse s-a discutat despre răcirea relațiilor dintre FDGR și PNL din cauza unor decizii pe care le-a luat președintele CJ Sibiu. Ultima: felul în care s-a gestionat colectarea selectivă a deșeurilor menajere ce a condus în final de demisia vicepreședintelui CJ, Helmuth Fleischer, din funcția de președinte al ADI Eco Sibiu – asociația care gestionează proiectul colectării selective în județ. Fleischer și-a motivat oficial demisia explicând că timpul nu îi permite să se ocupe suficient și de atribuțiile de la Consiliul Județean. În locul lui, la președinția ADI Eco a fost votată Daniela Cîmpean, cea care conduce și CJ Sibiu. Ea a anunțat că decizia de a reprezenta CJ Sibiu în cadrul ADI Eco și, implicit, de a prelua președinția respectivei asociații îi aparține. ”Am decis acest lucru nu pentru că aș avea mai mult timp, ci pentru că este un proiect foarte important pentru județul Sibiu. Vreau să arătăm că și cu un proiect care a fost scris prost scris, care se desfășoară cu lacune, poate fi făcut să funcționeze”, a declarat Daniela Cîmpean, după desemnarea ei în fruntea ADI Eco Sibiu.
Despărțirea lui Fleischer de președinția ADI Eco Sibiu poate fi văzută, însă, și în contextul unor negocieri purtate între autoritățile județului Sibiu și cele ale județului Alba, pe tema depozitului de deșeuri de la Cristian. FDGR, al cărui reprezentant este și Fleischer, nu a fost de acord cu ideea ca la groapa de deșeuri de la Cristian să fie permisă depozitarea deșeurilor din județul învecinat. Însă decizia a fost luată în urma unor discuții la care FDGR nu a participat direct.
Surse din PSD Sibiu susțin că s-ar putea vorbi chiar de o nouă majoritate în Consiliul Județean dacă reprezentanții Forumului ar putea trece peste cuvântul președintelui Klaus Iohannis. ”Relațiile dintre PNL și FDGR sunt extrem de tensionate și președinta Daniela Cîmpean și-a putea pierde majoritatea”, susțin voci din cadrul PSD Sibiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

16 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Corbul

  Uluitoare oferta politică şi contribuţia naţională a Sibiului . Comparaţi cu petsonalităţile de acum 100 de ani . ASTRA era o Academie . Libertatea + părăsirea oraşului de către saşi şi evrei ( nu i – a gonit nimeni mai mult decât pe valahi ) a frânt drumul Sibiului . După ’90 oraşul a promovat exclsiv pe imaginea trecutului şi prin miracolul Iohannis .
  Se pare că spiritul individualist al Mărginimii nu s-:ahibridat cu cel comunitar al trecutului . De aici trifi,raluce ,negi ,şovăieli,etc.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ghe

  FRUMOS PICTAT ARTICOLULCU MINCIUNI …NICI VORBA DE PANTOFI ROSII ETC. DACA DOAR DE HAINE VA LUATI…CA SA VA PASTRATI GASCA CU SUDITU…INSEAMNA CA E GRAV PT VOI !!!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Andrei

  Nici nu vreau sa ma gandesc cum s-ar fi dus batranul ala comunist de la municipiu Suditu la Bucuresti:
  Vesta de piele
  O sticla de coniac in vestuta
  Si beat bine, ca pe drum ce sa faca

  Dragnea cred ca era tare fericit sa il vada

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Rusine

  Articol mincinos la comanda liftierului Bota &Co! Fostul prefect susținut de persoane dubioase, rău famate….. frații Bota!!!!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zona vest

  Bratu Alin, lasă- te de jurnalism ! Eşti de râs ! Marinescu nici măcar nu este membruPSD şi ti îl pui (contra cost?) candidat la preşedinția județeană.El a fost secretar general adjunct la Transporturi nicidecum secretar de stat!
  Vicepreşedintele Consiliului Județean se numeste Wigand Fleischer şi nu Helmuth aşa cum l-ai botezat tu iar prenumele preşedintei este Daniela şi nu Carmen!Halal…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Membru Psd

   Pot confirma ca Marinescu nu are nici o legatura cu psd-ul, nu mai este membru si nimeni nu il doreste nici macar ca simplu membru.
   A fost la PC, Grapini,Alianta Romaneasca si PMP.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Daniel Mihai

  Suditul este capul comunistilor carunti, sa lase tinerii sa conduca organizatia judeteana,manipulare grosolana Bogdan Trif a fost in pantofi negrii.Au distrus fabricile din Sibiu au dus de rapa organizatia prin stilul lor comunist de a conduce partidul.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  UNUL DIN PSD

  O aanaliza interesanta facuta celor de la psd. INSA mai trebuie putin completata. Putini stiu ca acum cativa ani, Cosmin Ionescu, Marinescu si Adi Stoica au incercat un puci ca sa-l schimbe pe Cindrea, nereusit. La congresul tinut la sala Thalia, marinescu nu a fost lasat sa vorbeasca, a participat insusi Dragnea, care a trasat clar mesajul, Cindrea ramane trebuie votat masiv. Rezultatul? A fost reales cu majoritate de voturi. Intodeauna Cindrea a fost omul lui Dragnea, Suditu a fost omul lui Cindrea, afacerile cu Sectia de vinuri de la Apold (vezi aluziile la sticlele de coniac Apold) si cu celebra ferma din Dealul Gusteritei au fost ale celebrului cuplu Cindrea-Suditu. Ei au venit impreuna, nu pot sa plece decat impreuna de la Psd. Langa ei au crescut vlastare de nadejde, cum ar fi actualul presedinte Siterli, actualul prefect Radu Lucian, Adelaida Fulea, consilier judetean, fata nasilor de botez a Amaliei Balasoiu ( Eugen Fulea – fost inspector sef adjunc ITM Sibiu). Incercari nereusite au mai fost si cu fata lui Rascharache, la alegerile parlamentare, insa a fost scoasa alaturi de Radu Lucian si de Adelaida Fulea, cand a trebuit sa se retraga de pe listele de candidati. Zicea Suditu odata, ca daca vrei ca tanar sa razbesti in politica, trebuie sa stai pe langa un colos si cand acesta se retrage, te va promova in locul lui, ca sa poti sa-i faci in continuare jocul. Asta a facut Radu Lucian, Siterli, Bogdan Trif, Adelaida Fulea. In scurt timp o sa mai apara inca cativa, ca sefi de deconcentrate, cum ar fi nevasta prefectului RaduLucian, Crenguta, viitoare sefa la AJOFM, Bota fost sef la Prestatii sociale, viitor sef la ITM Sibiu. Concluzia este, sunt tot ei. Nu s-a schimbat nimic. Demersul primarilor sortit din fasa esecului. Retragerea lui Cindrea a fost de fatada, se stie ca tot el conduce. Problema schimbarii clasei politice este mult mai complexa si cu siguranta nu o sa inceapa la Sibiu

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Moise

  Deziformare marca Puiu Bota si Suditu,oamenii de la municipiu ar trebui sa iasa la pensie.Psd Sibiu are nevoie de un suflu nou pentru a ridica scorurile de la alegeri.Toti acesti pensionari ar trebui sa plece pentru ca au privatizat tot din 90 incoace pe bani de nimic.Au dat oameni afara de la fabrici cu potential de eficientizare pe piata.Aripa veche din PSD Sibiu nu intelege ca vremea lor a trecut nu mai au ce demonstra.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gustavo

  Lasati alegerile democrate sa decida cine sa faca parte din biroul permanent,nu mai faceti totul pe la spate,primarii sa afle din ziare cine este noul prefect.Luati mainile de pe ultimii oameni competenti din partid.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alegator PSD

  Suditu e depasit de ce se intampla,nu se mai pot numi oameni pe sub masa ca in anii 80-90-2000.TREBUIE performanta si oameni cu imagine curata,lucru dovedit chiar de rezultatele alegerilor,ce cetatean din Sibiu mai are incredere in Suditu ca sa voteze cu PSD?????????????

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  PSD-ist

  De 20 de ani Suditu face doar jocuri murdare impreuna cu persoanele dubioase din jurul sau.
  Ar fi cazul ca in ceasul al 12-lea si cinci minute sa renunte .

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  LOVE LEFT

  Sitterli e usor de manipulat de Suditu &CO de aceea e vrut presedinte.Toti caruntii din PSD Sibiu ar trebui sa accepte schimbarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact