X

De ce sătenii din Aciliu #rezistă mai bine decât orășenii din Sibiu

Traian Deleanu

Cu câțiva jandarmi pe urme, și duminica ce tocmai a trecut a fost un mic protest în centrul Sibiului. Unul în care cei prezenți au trecut iarăși prin repertoriul mesajelor consacrate în ianuarie – februarie, atunci când emanații care au ajuns la guvernare au deschis șirul unor bezmeticii crunte pentru orice democrație.

Căci chiar dacă aparent lucrurile s-au mai liniștit, pentru oricine urmărește declarațiile și abordările emanaților de la guvernare este evident că imboldurile de grațiere și amnistie (bine, nu așa spuse, ci îmbrăcate în alte forme) sunt la fel de puternice în mintea câtorva. Și tocmai de aceea, cel mai probabil, în fiecare duminică seara se mai găsesc câteva zeci de sibieni care să iasă să strige împotriva PSD, împotriva ALDE (căci ei sunt la putere), împotriva hoților și așa mai departe.

Doar că, cei de la putere și-au mai vopsit cioara, în timp ce aceia care se îndârjesc să iasă în stradă descoperă faptul că au un mesaj ușor caduc. Unul care nu mai atrage masele, preocupate de problemele cotidiene. Protestele au un mesaj corect, dar cu o aderență care tinde spre zero.

Mult mai pragmatic și în spiritul #rezist îmi pare, însă, modul de abordare al inițiativei cetățenești pe care l-au avut mai deunăzi sătenii din Aciliu. E satul acela cunoscut în ultima vreme pentru că are cerul ocupat de cel mai înalt viaduct de autostradă din România, iar mai apoi pentru că are dealuri care alunecă necontenit înspre autostradă. Ei bine, sătenii aceștia – e adevărat, cu un imbold semnificativ de la un tânăr care a mărșăluit pe străzile Sibiului în vremuri geroase – au dat dovadă de un spirit civic renăscut cum mai rar întâlnești. Oameni în vârstă – care se ghidează după reguli de la bunicii de acum 200 de ani -, dar și câțiva tineri – care, în mod evident, habar nu aveau despre ce înseamnă o hotărâre de consiliu local, de exemplu – au venit în fața Primăriei din Săliște ca să afle ce se întâmplă cu pădurea din satul lor. Față în față cu primarul și-au spus clar nemulțumirile și au cerut explicații. Pentru că, în mod corect, sătenii aceia din Aciliu au știut că e dreptul lor să primească aceste explicații și e dreptul lor să încerce să influențeze mersul administrației.

Sătenii din Aciliu au dus spiritul #rezist la un alt nivel. Oameni cât se poate de simpli, care până acum câteva luni nici nu s-ar fi gândit că îl pot chema pe primar la explicații, și-au regăsit demnitatea și au încercat să dovedească faptul că, în definitiv, puterea nu e în biroul primarului. Pot părea vorbe umflate, dar nu uitați că la țară, alături de preot, învățător și – pe alocuri – polițist, primarul era acea personalitate locală la care nu te prea răsteai în public, darmite să îi mai ceri și socoteală.

La Aciliu, #rezist a căpătat o altă față. Aceea a implicării reale a omului în viața comunității. De la orice nivel.

Citește și

Revoltă la Aciliu: pădurea de pe dealul care alunecă înspre autostrada Sibiu – Săliște este exploatată „la ras“ | Foto și video

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian100%

  N-are nici o legatura ce zici tu acolo cu manifestatiile impotriva guvernului.De ce nu legam ceea ce fac oamenii din Aciliu cu rascoala lui Horea,Closca si Crisan?Ar parea mai credibil,nu?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  the one&only

  Nu stiu ce mananca cei de la putere, si nici la ce cantina; cert este ca aproape la toti li se urca puterea la cap si devin übermenschen . Puterea asta genereaza putori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact