X
strada triajului maria Craciun (7)

O sibiancă s-a ales cu dosar penal după ce a parcat la ea în curte: în mijlocul străzii Triajului. ”Am crezut că e o glumă!”

Sibianca Maria Crăciun și-a parcat vineri mașina în mijlocul străzii Triajului, din vecinătatea viaductului din Vasile Aaron, în încercarea de a opri firma angajată de primăria Sibiu să astupe niște gropi. Șoferii au chemat poliția rutieră, care i-au întocmit Mariei Crăciun dosar penal pentru ”împiedicarea circulației pe un drum public”. Numai că doamna Crăciun are acte care atestă că drumul trece prin curtea ei. Și nu dorește ca cineva să vină neanunțat și să facă lucrări pe terenul ei.

Povestea este una mult mai lungă și încurcată. Familia Crăciun a deținut în zona străzilor Triajului-Dorobanților din Sibiu trei hectare de teren. În 1967, pe vremea comunismului, terenul a trecut în proprietatea statului român, la momentul respectiv efectuându-se lucrări la calea ferată, poziționată la câțiva metri de casa doamnei Crăciun. O altă șină de cale ferată îi trece chiar prin curte.

strada triajului maria Craciun (3)

După Revoluție familia Crăciun a început demersurile pentru a-și recupera proprietățile. Sau să fie despăgubită pentru ele.

Terenul este împărțit acum în vreo zece loturi, fiecare în diverse faze juridice. Spre exemplu, o mare parte din teren a ajuns în folosința unei firme de construcții, iar o altă parcelă – de aproximativ 2700 mp, face obiectul unui litigiu cu primăria Sibiu.

strada triajului maria Craciun (2)

O altă parcelă, de aproximativ 600 mp, o reprezintă chiar o parte din strada Triajului, cea pentru care Maria Crăciun s-a ales cu dosar penal săptămâna trecută. Aceasta este proprietate privată.

”Bucata aceea de teren face parte din curtea mea. Puteam să fac gard și să închid de mult, dar am zis că las drum de acces ca să pot să ies eu cu mașina din curte. De vreo zece ani, nu știu exact de când, au început să apară diverse firme pe aici și drumul a fost folosit și de ei. Treptat, din accesul meu în curte a deveni drum folosit de toată lumea. În acte, și toți vecinii știu asta, drumul vechi era pe unde are acum Construcții SA depozitul de materiale, nu ajungea pe aici. Primăria le-a dat terenul prin 1995, dacă îmi aduc aminte bine”, explică doamna Crăciun. Pentru acest teren familia Crăciun așteaptă o soluție de la AVAS.

Dacă e să tragă linie, din cele trei hectare deținute în zonă familia Crăciun a pierdut aproximativ două hectare și nu a fost despăgubită pentru nici un metru pătrat. ”Nu am primit un leu! Am actele pe toate terenurile și mă uit la ele”. Maria Crăciun are mai multe litigii cu primăria Sibiu, în diverse faze procesuale, pentru despăgubiri.

strada triajului maria Craciun (5)

Până la soluționarea în justiție, Maria Crăciun nu vrea să lase primăria să lucreze pe terenul ei fără o despăgubire.

”Prin 2011 ne-am trezit cu muncitori și utilaje că au venit să facă aici canalizare, că au un proiect pe fonduri europene. A ieșit scandal mare atunci, fratelui meu au vrut să-i pună cătușe. Le-am zis și atunci: cum ați putut face proiectul pe proprietatea mea? Nu i-am lăsat! Apoi, la vreo doi ani, cred, au venit să asfalteze strada Triajului. La fel, cu muncitori, cu utilaje, cu oameni de la primărie… I-am întrebat cum vor ei să asfalteze aici? Nu este strada voastră, e curtea mea! Părerea mea este că dacă primăria reușește să facă investiții, cum suntem în litigiu, poate înclina balanța în favoarea ei. Eu n-am nimic împotriva lor, să o ia și să facă ce vor, dar să-mi dea banii sau măcar teren în altă parte. Atât cer!”, mai spune doamna Crăciun.

Revenind la incidentul de vineri, conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, doamna Crăciun a pus mașina de-a latul drumul.

”La fața locului, polițiștii au constatat că, pe fondul unui conflict legat de dreptul de  proprietate asupra terenului,  o sibiancă în vârstă de 62 de ani a blocat circulația pe ambele sensuri ale străzii Triajului, fapt care a perturbat traficul rutier în zonă și a pus în pericol siguranța circulației pe drumul public.

În cauză a fost întocmit dosar penal, femeia fiind cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicare a circulației pe drumul public, conform articolului 339 aliniatul 3 din Codul Penal, traficul revenind la normal după aproximativ o oră”, se arată în buletinul de presă remis în această dimineață de IPJ Sibiu.

strada triajului maria Craciun (1)

De partea cealaltă, Maria Crăciun are altă versiune.

”În decembrie, aceeași firmă angajată de primăria Sibiu, a venit să vadă situația străzii. Le-am explicat de atunci că strada nu este a primăriei și nu au ce lucra aici. Vineri au venit iar, cu utilaje, cu tot. I-am găsit întâmplător, mergeam spre casă și le-am spus că nu le permit să lucreze la mine în curte, că am acte care atestă proprietatea mea. Era și cineva de la primărie care spunea că terenul e în litigiu și că ei vor să toarne pământ. Terenul în litigiu este cel cu calea ferată, de lângă, nu drumul. Le-am arătat, dar degeaba. Drumul e proprietatea mea! Au chemat poliția. Același lucru le-am spus și lor, dar n-am avut cu cine să mă înțeleg. Mașina nici nu bloca tot drumul, mașinile mici treceau pe lângă, doar lucrarea a fost blocată. Am parcat mașina la mine în curte și tot eu să plec? Sincer vă spun, am crezut că a fost o glumă că-mi face dosar penal”, a mai declarat Maria Crăciun.

În loc de concluzie, doamna Crăciun este hotărâtă să ridice un gard și să blocheze complet strada Triajului. Spune că primăria a avut zeci de ani la dispoziție să arate bună credință și să vină cu o propunere pentru o înțelegere.

”O să închid și iar îmi fac un dosar penal. M-am săturat!”

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

12 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nu e un caz singular. Si parintii mei s-au trezit cu drum asfaltat pe propriul teren. Si, la fel, cei din Primarie ridica din umeri de fiecare data. Zilele trecute au venit cei de la gaz sa isi traga conductele pe sub presupusul drum. Dar nu-i bai, banuiesc ca si doamna din articol plateste impozit pe toata suprafata a terenului, chiar daca nu il foloseste.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sibian

  mda… tzara in care traim!!! te judeci 20 de ani sa iti revendici un bun confiscat de ilustrii nostrii conducatori din epoca de aur, si poti sa mori cu decizie definitiva de la CEDO in mana, ca statu roman moare de grija ta!!!! In cazul de fata, parerea mea e ca o despagubire in natura nu este posibila, terenul avand alta destinatie in momentul de fata fiind un drum, dar macar sa o despagubeasca pe nebuna si sa faca primaria un drum ca lumea pe terenul ala.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Baba

  Individa n-a parcat in curtea proprie ci in mijlocul strazii.Citez: ”Până la soluționarea în justiție, Maria Crăciun nu vrea să lase primăria să lucreze pe terenul ei fără o despăgubire.”Gluma proasta e titlul articolului.Mai era acum citiva ani unu’ care solicita retrocedarea Moldovei pe motiv ca-i descendent al lui Stefan cel Mare!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Baba

    Ma indoiesc ca s-a retrocedat o strada,aflata in domeniul public.Femeia vrea circ iar dl Dobre pare dispus sa colaboreze.Doamna are o poarta frumoasa amplasata pe limita de proprietate,dupa cum se vede din fotografie.Restul e circ,se pare penal.Or mai fi unii inca nedespagubiti pentru exproprierile autostrazii Sibiu-Deva da’ asta nu inseamna ca-si parcheaza tractorul sau caruta pe banda a II-a…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   silviu

   Vorbesti sa te afli in treaba! Pana la solutionarea in justitie nici primaria sau altcineva nu are voie sa se atinga de teren. De zeci de ani, de cand se judeca, femeia n-a blocat accesul nimanui decat celor care vor sa faca “investitii” pe terenul in litigiu.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    XCX

    Sa nu se atinga nimeni de teren? Bai frate, deci drumul ala este plin da balti si noroi, dar nu-i nimic, ca peste o saptamana tot acest Dobre va scrie ca Primaria nu face strada si ca saracii oameni in ce conditii traiesc……cu voi nici cum nu este bine.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Rock&felu

  Doamna trebuia să-și închidă proprietatea. Cheltuia acum cîțiva ani un ban dar merita. Sau punea trensversal un lanț gros bine marcat cu reflectorizante.
  Facerea de bine
  utere de mamă.
  Primăria ne ia la sentiment.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact