X
oameni-fericiti-

Psiholog sibian: „Românii ar fi mai fericiți dacă ar avea mai mulți bani”

20 martie este data în care, din 2012, se sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii. Într-un studiu realizat de Institutul Institutul de Cercetare a Calității Vieții din România (ICCV) se arată că aproximativ 70% dintre români se declară mai degrabă fericiți decât nefericiți. Am stat de vorbă cu un psiholog care spune că dacă am avea mai mulți bani, am fi automat mai fericiți.

Cercetarea realizată de ICCV arată că nivelul fericirii românilor este în creștere. Cu toate acestea, însă, rămâne dintre cele mai mici din Europa. Ne putem compara cu locuitorii din Italia şi Bulgaria, dar suntem departe de de Suedia sau Germania.

Potrivit unui raport ONU, Norvegia e cea ma fericită țară din lume. Organizația Națiunilor Unite măsoară gradul de fericire în funcție de șase factori: PIB-ul per locuitor, sprijin social, speranţa pentru o viaţă sănătoasă, libertatea de a face schimbări în viaţă, generozitate şi încredere. În 2016, Norvegia a depășit Danemarca și ocupă primul loc în topul celor mai fericite țări din lume. Podiumul este ocupat în continuare de Danemarca, care se află pe locul doi, și Islanda, care este pe locul trei. România se afla pe poziţia a 57-a cu un scor mediu de 5.825.

Mai jos, regăsiți țările care au obținut cel mai mare punctaj:

1. Norvegia – 7.537 de puncte
2.Danemarca – 7.222
3.Islanda – 7.504
4.Elveția – 7.494
5.Finlanda – 7.469
6.Olanda – 7.377
7.Canada – 7.316
8.Noua Zeelandă – 7.314
9.Australia – 7.284
10.Suedia – 7.285

Părerea psihologului

Stând de vorbă cu un psiholog, acesta ne-a spus că fericirea e văzută diferit de fiecare persoană. Dacă pentru unii fericirea înseamnă să-ți petreacă timpul cu familia, pentru alții fericirea vine la pachet cu împlinirea pe plan profesional. „Față de vremuri în care se discuta de faptul că românii sunt posomorâți sau vai de capul lor, acum lucrurile stau altfel. Sunt și oameni care sunt împliniți și fericiți. Pentru fiecare persoană în parte, fericirea înseamnă ceva. Fericire poate să fie că mă întorc la copilul meu acasă, că am un iubit sau un serviciu. Fiecare își reprezintă fericirea în felul lui, dar asta nu înseamnă că aceasta se vede la nivel radiant pe fața oamenilor pe stradă”, explică Ruxandra Marcu, psiholog.

Un trai mai decent, însă, ar duce la oameni mai fericiți. „Poți să spui că la nivel de populație, românii sunt fericiți, dar nu sunt. Românii ar fi mai fericiți dacă ar avea mai mulți bani și un trai mai decent și dacă ar putea să fantazeze că la bătrânețe se duc în excursii ca restul populației din Europa modernă”, completează psihologul.

Sursa foto

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Baba

  Adinca cugetarea!Abisala de-a dreptul.Imi aduce aminte de un cercetator britanic care studia puricele:Ii rupea un picior,spunea ”sari!” iar puricele sarea.Dupa ce i-a rupt ultimul picior iar puricele n-a sarit cercetatorul a tras concluzia:”Daca-i rupi toate picioarele puricele surzeste.” Pe de alta parte,ca popor patruns adinc de credinta,nu inteleg de ce nu ni se aplica corespunzator invatatura biblica ”Fericiti cei saraci cu duhul” Ar trebui sa fim daca nu primii macar in top 3!Cred ca BOR bate ICCV iar sondajul e tendentios.Parerea mea!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, observatia dvs. ne jigneste profund! Nu banii ne aduc fericirea, ci ignoranta in care traim…Si Guvernu’ face tot ce-i sta in putinta pentru a fi din ce in ce mai “fericiti”…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lexescu

  Asa-s de fericiti norvegienii incat au fost in stare sa “inventeze” Barnevernet. Imi dau seama cam ce reoere au pt. stabilirea starii cu pricina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact