X
Kastenholz_Schulhaus

Statistica imobilelor retrocedate Bisericii Evanghelice: 1.133 de cereri, 293 de restituiri, 451 în curs de soluționare

La o interpelare adresată de către deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a transmis într-un scurt răspuns cifrele imobilelor cerute înapoi de către Biserica Evanghelică CA din România. ”Biserica Evanghelică C.A. din România a depus la Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, în temeiul O.U.G. nr. 94/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare, 1.133 de cereri.  Din totalul cererilor depuse, 682 de cereri au fost soluționate după cum urmează: 293 restituiri în natură, 47 propuneri acordate de măsuri compensatorii, 160 de respingeri, 73 de renunțări, 109 redirecționări, conexări. În curs de soluționare au mai rămas 451 de cereri”, scrie în răspunsul sec.

Dincolo de cifre, situația imobilelor care au revenit Bisericii Evanghelice C.A. este încă extrem de complicată.

Pe de-o parte unele imobile, multe școli, biserici și case parohiale stau aproape în ruină. După retrocedare, comunitatea săsească a fost prea mică sau chiar inexistentă în multe localități, astfel încât acestea au pierdut bătălia cu timpul. În ajutorul acestora, reprezentanții Bisericii au scos anunțuri pe pagina de internet a cultului. Asta nu se întâmplă de-acum, ci de peste 10 ani. Iar rezultatele se văd greu. „Avem impuse anumite standarde, prin care clădirile să nu fie scoase din circuitul social, civic”, spuneau reprezentanții Districtului evanghelic Sibiu în urmă cu 10 ani, iar de atunci standardele au rămas la fel de ridicate. ”Am reușit închirierea unui imobil într-un comună aproape de Sibiu după aproape cinci ani de negocieri. Nu ne permite să ne batem joc de moștenirea noastră”.

Cercetașii din Nocrich

Pe lângă multe ruine există însă și câteva exemple pozitive. Unul: casa parohială din Nocrich. A fost scoasă la vânzare pe internet în 2006. Un an mai târziu au început negocierile cu o asociație din Viena, iar acum funcționează acolo Centrul Scout Nocrich. Numai în 2012, curtea și șura încăpătoare a casei parohiale a găzduit nu mai puțin de 400 de cercetași. Centrul Scout Nocrich este primul centru cercetăşesc din România. Înfiinţat în anul 2010, acesta găzduieşte anual peste 500 de cercetaşi din toată lumea. Anual, la acest centru, se desfăşoară activităţi diverse cum ar fi: tabere, ateliere de creaţie populară, ateliere de olărit, construcţii, cursuri de limbi străine, concursuri etc.

Alte patru imobile pe listă

Exemplul bun de pe listă se așteaptă să fie urmat și în Hosman, Cașolț, Veseud și Netuș, acolo unde foste școli sau case parohiale sunt scoase la ofertat pe internet. Școala veche din Hosman are un corp de clădire cu curte si grădină de 1.273 mp. La Cașolț, școala are 680 mp, dar mai sunt și 1690 de metri pătrați de teren. La Veseud e scoasă la vânzare fosta biserică. ”Este foarte dărăpănată”, scrie în anunțul de pe internet. La Netuș e ofertată fosta casă de cultură. Acestea sunt anunțurile prezentate doar de Consistoriul Districtual Sibiu al Bisericii Evanghelice C.A.

…și cele importante

Pe lângă clădirile aflate într-o stare accentuată de degradare de prin județ, alte peste 20 de imobile din centrul istoric al Sibiului, dar și din Mediaș și Cisnădie sunt de aproape zece ani în curs de retrocedare. Cele mai multe clădiri sunt de patrimoniu, iar printre ele se numără și clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie Naturală (prima clădire de pe actualul teritoriu al României ridicată cu destinația muzeu) și sediul Liceului ”Axente Sever” din Mediaș.

Imobilele sunt revendicate de Biserica Evanghelică C.A. din România și de către Forumul Democrat al Germanilor din România, filiala Sibiu, după cum arata deputatul Ovidiu Ganț într-o interpelare adresată Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, în urmă cu patru ani. Aflate în zone importante din Sibiu (Piața Mare, străzile Nicolae Bălcescu, Arhivelor,  gen. Magheru sau Avram Iancu), din aceste case de patrimoniu au fost, în unele cazuri, restituite doar câteva apartamente. Pentru restul, cei de la ANRP susțin că dosarele de retrocedare ”sunt în curs de completare cu situația juridică și locativă”. Cererile de retrocedare au fost depuse, în majoritate, din 2003.

Pe lista întocmită de deputatul FDGR în urma sesizărilor primite intră multe clădiri reprezentative pentru Sibiu. Muzeul de Istorie Naturală (Cetății, nr. 1) sau sediul Liceului ”Axente Sever” din Mediaș (Avram Iancu, nr. 18) sunt doar câteva exemple. Cunoscute pentru sibieni mai sunt și clădirile de pe strada Ocnei nr. 3 (fostul han ”La mielu alb”) sau Pompeiu Onofrei nr. 7, unde a funcționat Școala generală. nr. 3.

Totodată, în curs de retrocedare este și clădirea în care funcționează restaurantul “La Bufniţa” (Zur Eule), naționalizată în 1948.

 

Foto: Școala veche din Cașolț (siebenbuerger.de)

 

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

34 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Schwartz R.

  FDGR de manuta cu Biserica Evanghelica , samsarii , camatarii pietei imobiliare sibiene . Prin diversi notari corupti , avocati , grefieri sau la Curtea de Apel din Alba _iulia unde castigau procesele pe banda rulanta , aceste doua entitati au aruncat sute de familii de sibieni in strada sau i-au transnformat in chiriasi , plus alte cladiri de patrimoniu , etc,. etc . DNA-ul ar avea o paine uriasa de mancat cercetand mafia imobiliara saseasca , dar nu se vrea din motive binecunoscute … FDGR esti mai hulpav si corupt ca PSD !

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Wss

  Ce e rau in Asta ? Isi vor inapoi imobilele construite de ei. Sa nu uitam ca romanii aveau acces in Burg doar in anumite zile ale lunii. Cum au pus pana pe Transilvania, au jefuito complet.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, ce-i rau in faptu’ ca imobilele se “intorc” la proprietarii de fapt si de drept?….Asta se numeste justitie divina!…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Cl. Anul Politic

   Biserica Ortodoxa are mai puține proprietăți în centrul istoric, deși are mult mai multă istorie decât nemții, care au venit în România ca oaspeți și nu aveau nimic. ȘI nu este moștenitoarea Grupului Etnic German, organizație sulfuroasă, ale cărei bunuri au fost confiscate nu de comuniști, ci de regele Mihai, conform tratatelor internaționale privind organizațiile totalitare.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    zzz

    hahaha
    1 Biserica Ortodoxa (…) are mult mai multă istorie decât nemții
    2 nemții, care au venit în România ca oaspeți

    #alternativefacts at ist best!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Profesor

  În municipiul Sibiu, la ultimul recensământ, s-au declarat sași 47 de persoane. Comunitatea săsească a plecat definitiv în Germania și a fost despăgubită ca urmare a negocierilor purtate între statul român și cel german. În România nu mai este o „comunitate germană”, ci câteva sute de indivizi, urmași ai fostei comunități, transformați în profitorii slăbiciunii României, devenită colonie. Prin politica de restituiri, „se dă ceasul înapoi” până la nivelul Evului Mediu, când românii erau „națiune tolerată” fără drepturi. Români din Sibiu, nu vedeți ce faceți cu voturile voastre? Voi îi ridicați pe cei care vor să vă ia totul !

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vlad

  Ba profesore, daca vrei sa locuiest in propritatea mea, platesti chirie in toata lumea
  Daca nu-ti place in UE dute, hotu nu-i propietar niciunde pe globul asta.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  m

  @Wss
  Mai terminati cu chestiile astea cu accesul limitat al romanilor in oras. Aia era cand se purtau peruci sau mai de mult, sigur nu in ultimii 60-70 ani ai perioadei in care transilvania era in austro-ungaria/imp.habsburgic. In caz ca nu stiati, si catedrala ortodoxa a fost construita cand sibiul era in austro-ungaria. Construita in centru!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Vasile de Vasile

   @m: taci că puți de prostie. mai pune și tu mâna pe o statistică acolo, lasă almanahele. și o să vezi evoluția demografică a SIbiului în ăia ultimi 60-70 de ani ai imperiului austro-ungar/habsburgic…

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  m

  @profesor
  La ultimul recensamant s-o fi declarat sasi doar 47 de persoane, pt ca majoritatea sasilor s-au declarat germani: 1561 persoane.
  Si aici e vorba de biserici. Poate vreau sa trec la luteranism, chiar daca nu-s sas, m-am saturat de ortodoxie

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Vlad

   asta @ ca nume nu ai
   Eu stau de 45 de ani intro tara civilizata si ma tot mir ce vad in Rominia, cu gindul vostru nu aveti ce cauta in UE

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  m

  @alzara real
  Deci daca tu mori, copiii n-ar trebui sa te mosteneasca, nu? Sa ia statul ce ai strans, sa vanda si banii sa-i dea la asistatii sociali din teleorman

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Prietene, astia nu sunt mostenitorii ca cei care or sa ma ingroape pe mine si or sa-mi ia `agoniseala~ de o viata~ Astia sunt un fel de samsari care se erijeaza in mostenitori. tin cladirile, asteptand un client gras ca sa se umple de bani, pana se deterioreaza. ce treaba mai e si asta? Ai luat cladirea/ foarte bine daca a fost a ta. daca n-o vinzi, ingrijeste-o, n-o lasa in paragina pt ca esti mare neamt proprietar!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    rosu

    Spre deosebire de olteni, care prefera denumirea de “romani”,
    sasii totdeauna or fost si mai sunt inca mandri ca-s sasi.
    Iar ardelenii asa le-or spus de cand lumea. Numa veneticii si miticii le spun nemti.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ted

  @alzara real ortodocsii de ce au facut focar de infectie din strandul din cartierul strand (pana l-au vandut) si de ce lasa in paragina parcul cu palatul de pe victoriei/transilvaniei? Acolo inca isi mai si construiesc nu stiu ce cladire noua, dar restul e lasat de izbeliste de atatia ani. Dar biserici noi stiu sa faca.
  macar luteranii nu se vede ca au bani si ii cheltuiesc pe prostii

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Casoltan

  Trebuie sa ne pastram bunurile si pamantul stramosesc!!! Aceste cladiri sunt romanesti, in tara noastra Romania! Sa mearga la ei in Germania si sa n-e lase cu hotile lor! Suntem romani si n-e aparam glia strabuna!

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sas

  #casoltan# Este frumos sa pastram bunurile stramosesti Aceie cladiri nu sunt romanesti …Cu toate ca se afla in RO…Nici un roman nu a pus o caramida la acele cladiri .[biserici scoli spitale ]… Si cu mersul in GERMANIA …sunt azi m-ai multi RO decat sasi in Germania…

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un om

  Biserica, indiferent de denominatiune, ar trebui sa se afle in slujba oamenilor; ce face Biserica? exact ce face dintodeauna: stat in stat. O mana de smecheri care exploateaza naivitatea oamenilor. Se comporta la fel ca un partid politic.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  robert

  …”prosti, da’ multi”… P.S. Cei mai multi sunt ipocriti, (sunt prea inteligienti sa creada ca un nene din cer urmareste pe fiecare sa faca ce vrea el), dar asa da bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact