Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Cum se împart banii cheltuiți de Primăria Sibiu pe un an întreg

Cum se împart banii cheltuiți de Primăria Sibiu pe un an întreg

Ca să funcționeze și să dezvolte orașul, Primăria Sibiu a semnat, în cursul anului trecut, 165 de contracte în valoare de 75,6 milioane de lei. Din acești bani prevăzuți în contracte, aproape jumătate au mers către patru firme, în asociere sau independente: Geiger Transilvania SRL, asocierea Electro-Con Impex SRL & Terra Building SRL și asocierea Geiger Transilvania SRL & Electroimpex SRL. Recordul la număr de contracte încheiate cu Primăria îl deține Electro Con Impex SRL – 15 contracte, cu o valoare totală de peste 12 milioane de lei. Cele 165 de contracte au valori cuprinse între 5,5 milioane de lei și 36 lei și includ toate realizările administrației locale pe parcursul unui an: de la reabilitări de cartiere, la furnizarea de gaze pentru sedii sau montarea de becuri.

Din cele 165 de contracte pe care Primăria Sibiu a reușit să le semneze anul trecut în urma procedurilor de achiziție publică, mai bine de 82% reprezintă achiziții directe (proceduri mai simple, pentru contracte cu valori relativ reduse). Alte 13% sunt cereri de ofertă (demersuri complexe, pentru lucrări ample), restul fiind proceduri ale Băncii Europene pentru Dezvoltare și Reconstrucție (licitațiile pentru modernizarea străzilor de pământ) sau licitații deschise.

Împărțite pe categorii, 64% (în valoare 6,1 mil. de lei) din contractele Primăriei au fost de servicii, 25% (62,4 mil. de lei) reprezintă contracte pentru diferite lucrări, iar 11% (șapte mil. de lei) sunt contracte de furnizare de diferite bunuri.

Datele sunt prezentate în centralizatorul achizițiilor publice realizate de Primăria Sibiu, centralizator în cadrul căruia Serviciul investiții al primăriei a trecut toate contractele semnate în perioada 1 ianuarie – 23 noiembrie 2016.

Campionii

La cele 165 de contracte semnate pe parcursul unui an, Primăria Sibiu a avut drept parteneri 86 de firme (sau asocieri). Din aceste 86 de firme, doar 16 au semnat contracte cu o valoare totală mai mare de 500.000 de lei. Iar din aceste 16, cele de pe primele trei poziții au luat aproape jumătate din toți banii pe care Primăria Sibiu a reușit să îi introducă în circuitul economic prin semnarea de contracte.

Constructorii de la Geiger Transilvania SRL au câștigat – independenți și nu în asociere – patru contracte ale Primăriei Sibiu, toate organizate din banii împrumutați de la BERD pentru modernizarea străzilor de pământ. Cu cele 15,2 milioane de lei consemnate în cele patru contracte, Geiger Transilvania ocupă primul loc în topul contractelor câștigate din banii municipiului Sibiu (20% din valoarea totală a contractelor încheiate de Primăria Sibiu în 2016). Cu sediul social în comuna Cristești din județul Mureș, firma are unic asociat SC Geiger Group România SRL, cu sediul în București. Care, la rândul ei, este deținută de două firme din Germania – Geiger Gmbh % Co. Kg (99,9% din părțile sociale) și, respectiv, Wilhelm Geiger Gmbh (0,01%).

Pe locul doi în top este o asociere. Cea dintre firmele sibiene Electro-Con Impex SRL și, respectiv, Terra Building, care împreună au câștigat toate cele cinci contracte licitate de Primăria Sibiu pentru realizarea rețelei metropolitane (în care ar urma „coborâte“ rețelele de cabluri aeriene). 11,5 milioane de lei reprezintă valoarea totală a celor cinci contracte amintite (15% din valoarea totală a contractelor încheiate de primărie anul trecut). Cu un capital social de 200 de lei, Electro-con Impex SRL îi are drept asociați în proporții egale pe soții Mircea Tiberius Toader – Kober și, respectiv, Claudia Toader-Kober.

Firma asociată în contractele mai sus amintite, Terra Building SRL, îl are drept asociat unic pe Ștefan Mihai Băcilă, cel care și administrator al firmei.

Pe locul trei în topul celor mai bănoase contracte semnate cu Primăria Sibiu în 2016 este tot o asociere. Cea dintre Geiger Transilvania și Electroimpex. Asocierea dintre cele două firme a câștigat contractele de reabilitare a două zone din cartierul Hipodrom II, contracte cu o valoare totală de 8,9 milioane de lei, fără TVA. Electroimpex SRL este o firmă cu sediul în Sibiu, deținută și administrată de Ioan Gherman.

grafic placinta banilor

Record la număr de contracte

Electro-Con Impex SRL este firma care a semnat pe parcursul anului trecut cele mai multe contracte cu Primăria Sibiu: zece ca unic contractant și alte cinci ca parte a unei asocieri. Cele cinci sunt cele semnate pentru realizarea cablajului metropolitan. Restul de zece (cu o valoare totală de aproape 700.000 de lei) au fost semnate pentru diferite lucrări ce implică părți electrice: de la semaforizare, la reparația crucii din Dealul Gușteriței sau la montarea și demontarea iluminatului festiv în oraș.

În topul ordonat în funcție de numărul de contracte semnate anul trecut cu Primăria Sibiu apar alte patru firme. Valoarea totală a contractelor semnate de fiecare firmă cu administrația locală este cuprinsă între 160.000 și 475.000 de lei. Cele mai mari sume (475.000 de lei) apar în dreptul SC Transbet SRL, firmă care a primit prin achiziție directă (la care a fost singurul ofertant) lucrările de întreținere a semafoarelor din oraș, dar cele de întreținere a semnalizării verticale.

Tot cinci contracte (dar în valoare de 260.000 de lei) a semnat cu Primăria și Total C&V Solutions SRL. Contractele vizează repararea și întreținerea mobilierului urban, vopsirea parapetelor metalice, întreținerea fântânilor arteziene sau repararea și întreținerea echipamentelor de joacă.

Cinci contracte, dar de data aceasta de servicii, a semnat cu Primăria Sibiu și Smartbau Construct SRLD. Contractele cu o valoare totală de 223.000 de lei vizează realizarea de documentații pentru proiectele de îmbunătățire a eficienței energetice pentru mai multe școli, dar și pentru blocuri din oraș.

Și tot cinci contracte (dintre care patru de servicii) au semnat cu Primăria Sibiu și cei de la Electric Serv SRL, cei care au întreținut instalațiile electrice ale fântânilor arteziene și au realizat documentațiile pentru modernizarea iluminatului public din Parcul Sub Arini.

Câștigătorii contractelor cu Primăria Sibiu în 2016

Firmă (asociere) Valoare totală contracte (lei)
GEIGER TRANSILVANIA SRL 15,262,314
As. ELECTRO-CON IMPEX SRL & TERRA BUILDING SRL 11,548,200
As. GEIGER TRANSILVANIA SRL &  ELECTROIMPEX SRL 8,904,009
THREE WINGS SRL 5,464,521
As. COMTRAM SA & STANDARD INSTALATII SRL 4,579,075
 TERRA BUILDING SRL 4,531,836
Asocierea SC DRUMURI SI PODURI SA & SC GENERAL CONSULT GRUP SRL 4,317,249
COMTRAM SA 3,961,384
Asocierea  PRODIAL SRL & REPCONS SRL 3,565,478
TEO TRANS CONSULTING SRL 2,056,578
INTRALPIN SRL 1,809,209
ELECTRICA TRANSILVANIA SUD prin SSE Sibiu 821,623
 ELECTRO-CON IMPEX SRL 693,081
BMT TANS CONSTRUCT SRL 676,386
COMPUTER SHARING BUCURESTI SRL 626,160
PALTEROM SRL 546,730
Altele 6,307,110

Descarcă de aici lista tuturor contractelor încheiate de Primăria Sibiu 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ladislau

Acum 7 ani

...la randul lor, castigatorii au subcontractat la firme mici din moldova si oltenia, care lucreaza ca la ei...S-au sapat santuri pentru diferite instalatii apoi s-au astupat fara a se tasa succesiv. Asa s-a intamplat in multe locuri din Sibiu.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' nu te-ai întrebat de ce "au subcontractat"?Simplu, aceste firme or nu mai exista decat "pe hârtie" in unele cazuri, adică nu mai au muncitori, ori nu mai este fezabil sa "presteze" direct, deoarece in Sibiu, salariile au luat-o de mult timp înaintea productivității, deci "munca" nu mai este eficientă!
Raspunde

Ani K.

Acum 7 ani

Un consilier FDGR scuza, acum cativa ani pe Astrid, spunand ca strazile e treaba lu' Virgil Popa, vicele, si ca asta e cumva pe-o mana cu constructorii, stia ca sunt probleme.
Raspunde

la nemti

Acum 7 ani

.."ca romanii e prosti"..sa mearga paraua dincolo la tatici..
Raspunde

Alzara

Acum 7 ani

Aoleuuuu....ce de sifonari si jaf din banii sibienilor cu aceste firme-capusa ale hotilor din primaria Sibiu!! De-ar zbura odata laura cucuveaua mov din functie ca sa poata porni DNA-ul marea demantelare a mafiei de la Sibiu!...Doamne-ajuta!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus