Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Concert – conferinţă „Oedipe”, de George Enescu, în premieră la Sibiu

Concert – conferinţă „Oedipe”, de George Enescu, în premieră la Sibiu

Singura lucrare lirică a compozitorului George Enescu care a necesitat peste 20 de ani de muncă, „Oedipe”, va fi prezentată în cadrul unui concert-conferinţă în premieră la Sibiu, miercuri 29 martie, de la ora 18:00, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA, corp A.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național George Enescu din Bucureşti, Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi din Sibiu şi Casa Astronomului.

„Este o onoare să pot organiza la Sibiu acest concert”

„A venit rândul acum, la Sibiu, după ce proiectul a fost prezentat la Bucureşti, New York, Craiova şi în alte oraşe, să arătăm o viziune interpretativă a renumitului bariton Ştefan Ignat împreună cu soprana Florina Mariş Hinsu şi a pianistei Liana Mareş şi să îl înţelegem pe George Enescu şi prin prisma acestei capodopere muzicale, ce necesită, datorită dificultăţii partiturii, o pregătire asiduă. În concertul – conferinţă vor fi prezentate cele mai frumoase exemple muzicale din opera enesciană: ritualurile dar şi doinele şi bocetele ce-şi au seva în melosul popular românesc, Toate aceste părţi muzicale vor fi însoţite de expoziţia <<Oedipe>> a Muzeului Naţional George Enescu – care va face ca publicul să înţeleagă mai bine modul prin care a fost compusă acestă operă de căpătâi a compozitorului român. Pentru mine este o onoare să pot organiza la Sibiu acest concert care intră alături de celelalte evenimente cultural-artistice în seria evenimentelor muzicale”, spune Alexandru Chituţă, preşedintele Asociaţiei culturale sibiene.

Potrivit lui George Enescu, „muzica unei opere este întocmai ca un giuvaer. Piatra pretioasă o constituie acțiunea, conflictul dramatic. Muzica este accesoriul esențial, iar drama este principalul element. Călauzit de acest principiu am scris Oedipe”.

Cine interpretează

Baritonul Ştefan Ignat este prim solist al Operei Naţionale din Bucureşti şi doctor în muzică. Din anul 1999 este prim solist al Operei Naţionale din Bucureşti iar din anul 2010 este doctor în muzică. În anul 1997 a câștigat premiul III și premiul Guvernului japonez de la Bussetto, Italia. În anul 2002 a premiul „Ohanesian” acordat de Forumul Muzical Român iar în anul 2003 i-a fost decernat premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Œdipe din opera lui George Enescu. În anul 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producții cu opera Oedipe de George Enescu.

În stagiunea 2015-2016 a făcut parte din echipa care a realizat producția operei Otello (rol Jago) la Metropolitan Opera din New York. În anul 2011 a primit recunoașterea națională sub forma unui premiu important: Premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2011. A inițiat proiectul „Oedipe pe înțelesul tuturor”, un concert-conferință prin care explică publicului creația lui George Enescu, atât din punct de vedere muzical cât și al libretului, facilitând astfel apropierea de capodopera enesciană.

Soprana dramatică Florina Maris Hinsu este considerată în prezent una dintre cele mai promiţătoare artiste lirice din panorama operistică naţională. Născută în Oradea, dobândeşte primele cunoştinţe de specialitate la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, la clasa profesorului Alexandru Fărcaş. Debutul scenic are loc la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca din anul doi al studenţiei impunându-se astfel în viaţa muzicală naţională şi colaborând cu distinşi reprezentanţi ai artei lirice. După terminarea studiilor este angajată solistă la Opera de Stat din Viena, unde se remarcă prin calitatea şi flexibilitatea vocală. Caracteristicile vocale aparte îi dau posibilitatea să abordeze un vast repertoriu verdian, puccinian şi wagnerian.

Liana Mareș, în prezent pianist corepetitor la Opera Naţională din Bucureşti. Este absolventă a Facultăţii de Interpretare muzicală a Universităţii Bucureşti, secţia pian şi secţia clavecin. În 2011 a urmat cursuri de perfecţionare la Teatro Alla SCALA din Milano. A colaborat cu numeroase orchestre simfonice din ţară şi a realizat recitaluri de pian la Ateneul Român, Muzeul Cotroceni, Sala Dalles şi Castelul Peleş.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus