X
Lucian-Logigan-si-Tudor-Oprea

Interviu cu Tudor Oprea, ciclistul care a reprezentat Sibiul în Africa de Sud:  ”Sibiul pierde mult pentru că nu are viziune”

Sibianul Tudor Oprea este un pionier și veteran al mountain biking-ului în România. În 2004 a devenit unul dintre cei mai cunoscuți cicliști din țară, după ce a participat la Jocurile Olimpice de la Atena. Are în palmares 11 titluri de campion național al României la mountain bike cross country și patru titluri de campion balcanic. Săptămâna trecută s-a întors din Africa de Sud, unde a participat, alături de coechipierul Lucian Logigan, la una dintre cele mai mari competiții de ciclism din lume.

Rep.: Cum a fost competiția din Africa de Sud? De ce ți-ai dorit să participi?

T. O.: Ne doream de mai mult timp să ajungem acolo, este un concurs foarte important la nivel mondial, e foarte promovat și are o imagine foarte bună. Și este un concurs foarte greu, eu întotdeauna mi-am dorit provocări de genul acesta.

Rep.: Ai vrut să te compari și cu alți cicliști, din toată lumea?

T. O.: Nu neapărat, dar nici nu am mers cu gândul că vrem numai să terminăm. Ne-am prezentat ca la un concurs serios, am avut câteva obiective pe care le-am îndeplinit, mai mult sau mai puțin. Planul nostru era să terminăm în primele 20 de echipe și am încheiat pe locul 35. În principiu suntem mulțumiți de rezultat, adevărul este că ne-am propus mai mult decât am putut realiza. Pe de o parte e normal să ai astfel de așteptări, pe de altă parte a și fost prima competiție de genul acesta la care am participat. Am participat la foarte multe competiții în carieră, dar atât de lungă, întinsă pe atât de multe zile, nu a fost niciuna. Dacă am participa la mai multe evenimente de acest gen, cu siguranță că ar fi loc de îmbunătățit rezultatul.

dsc_5975

Rep.: Vă gândiți să mergeți și la anul?

T. O.: Deocamdată e prea devreme. În lume sunt mai multe competiții de genul acesta, au început să apară tot mai multe, dar nu știu să spun acum dacă o să ne facem un calendar în sensul acesta. Și mai este un aspect. Majoritatea competițiilor de genul acesta costă foarte mult, taxa de înscriere e foarte scumpă, deplasarea, se adună cheltuielile. Acesta este unul din motivele pentru care nu am participat până acum, efortul financiar este destul de consistent.

Rep.: Știu că tu te-ai apucat de ciclism în 1998 și aproape 20 de ani mai târziu vorbim despre rezultate la un concurs în Africa de Sud. Cum a evoluat acest sport, în zona Sibiului, în tot acest timp?

T. O.: S-au schimbat foarte multe. Atunci când am început eu erau primele semne de mountain bike în România și chiar prin zona noastră au fost primele evenimente dedicate, dacă nu mă înșel primul concurs de mountain bike din România a fost la Cisnădioara. La început nici resursele, inclusiv financiare, dar mai ales logistice, nu erau prea generoase. Ce făceam noi pe atunci era destul de rudimentar, ca să-i spun așa. Când am participat la primele concursuri în străinătate eram departe de ceilalți concurenți. Pe când acum, la nivelul acesta, ne putem compara cu orice echipă din străinătate, avem cam tot ce ne trebuie. Poate nu avem aceleași resurse financiare, dar partea materială o avem destul de bine pusă la punct. Și au evoluat mult lucrurile și în Sibiu, sunt deja destul de multe concursuri organizate, există mulți practicanți, poate nu sunt multe cluburi afiliate la federație, dar se dezvoltă mult fenomenul. Sunt mulți sibieni pasionați de ciclism și a crescut foarte mult dorința de a face mișcare, chiar dacă nu la nivel de competiție. Foarte mulți oameni ies cu bicicleta și fenomenul e clar în creștere.

Rep.: Tu poți trăi bine doar din pasiunea pentru ciclism?

T. O.: Dacă aș fi doar eu, probabil că da. Dacă ești tânăr, nu ai o familie în grijă, și te dedici sută la sută sportului, poți. În perioada 2004 – 2005, când am participat la olimpiadă, a fost o perioadă de vreo cinci ani când puteam spune liniștit că trăiesc numai din sport. Dar acum lucrurile s-au mai schimbat, deja sunt ani buni de când fac și altceva. Din acest motiv este și dificil, la un moment dat, pentru cineva care vrea să facă sport de performanță la nivel înalt. Nu prea merge să ai și un job, să lucrezi undeva, chiar dacă ai un program flexibil. Ca să faci sport la nivel înalt și să ai pretenții la rezultate trebuie să te dedici sută la sută. Jobul tău trebuie să fie antrenamentele, să poți apoi să te odihnești, să pregătești fiecare competiție în parte. Așa ar trebui văzut sportul de performanță și ca să trăiască decent ar trebui un venit constant, un salariu, nu poți să te bazezi doar pe premii.

oprea

Rep.: Am văzut că ți-ai făcut un scop din a descoperi tineri talentați și pasionați de ciclism. Avem așa ceva?

T. O.: De fapt, cam de acum începe munca aceasta pentru că nu o să mai prea concurez. Avem un proiect important la Porumbacu, avem deja o bază sportivă acolo pe care vrem să o extindem. Eu vreau să fie un centru sportiv și deocamdată avem o construcție cu sală de fitness, biciclete, dotări destul de bune, dușuri, vestiare, cam tot ce trebuie. Acum construim lângă niște trasee de bicicletă, în următoarele două luni vrem să le finalizăm. E un spațiu unde poți să învețe și copiii, iar toate categoriile de oameni care se dau cu bicicleta pot să învețe tehnică de mountain bike, cu tot felul de elemente construite de noi, de dificultăți de la cele mai ușoare până la cele mai grele. Aici va fi o bază unde se vor putea face, la un moment dat, și selecții pentru tineri, chiar pregătire a unora dintre ei.

Rep.: Deci ar putea veni și tineri din Sibiu.

T. O.: Bineînțeles, deși este puțin cam departe. Eu o să organizez pentru început niște concursuri școlare, la nivel local, de unde putem să selectăm copii care ar putea face ciclism.

Rep.: E greu să atragi copiii spre ciclism, când majoritatea fug spre fotbal sau baschet?

T. O.: Nu mi se pare greu, cred că sunt destul de mulți copii atrași de ciclism. Mi se pare un sport cu o imagine bună, care poate să atragă singur. Dificultatea apare atunci când încep necesitățile de echipament, e un sport care costă destul de mult. Deocamdată nu suntem la nivelul la care să avem cluburi care să ofere unui copil talentat tot ce are nevoie, de la zero. E greu, practic și în țările din vest majoritatea copiilor sunt susținuți de familie până destul de sus. La noi mentalitatea aceasta acum se dezvoltă, dar foarte mulți încă văd sportul ca o activitate la care îmi duc copilul și cineva se va ocupa de el. Modelul din vest se bazează pe o implicare mai mare a familiei.

Rep.: Ce are Sibiul de pierdut, mai ales turistic, din cauza faptului că ciclismul montan nu este prea dezvoltat, deși avem o mulțime de munți în zonă și un potențial foarte mare?

T. O.: Cu siguranță are foarte multe de pierdut. Acum, competiții de ciclism se țin destul de multe. Partea de trasee amenajate este foarte importantă și ar putea fi dezvoltată foarte mult, atât în Făgăraș cât și în vecinătatea Sibiului. Pentru asta trebuie însă viziune, coordonare și investiții. Eu văd o colaborare între autorități, poate Consiliul Județean, și noi, cei care suntem în domeniu. Eu am niște idei dar nu am găsit modalitatea de a le pune în practică și singur nu pot să mă apuc de proiecte de asemenea anvergură. Nu e realist, din acest motiv spun că ar trebui să plece de la autorități.

tudy

Rep.: Dă-mi un exemplu, la ce te gândești?

T. O.: Munții Făgăraș par total inaccesibili pentru biciclete. Asta și pentru că traseele existente nu au fost gândite pentru așa ceva. Dar dacă ne ducem în Alpi și acolo găsim mulți asemănători, unde au o mulțime de poteci și trasee. La noi sunt traseele create pe vremuri, pentru mers pe jos. Cu bicicleta nu poți să mergi pe potecile respective pentru că nu sunt făcute pentru așa ceva. Și în Africa de Sud am văzut foarte multe trasee, chiar etape din concursul nostru au trecut pe ele, și le-au creat special pentru mountain-bike. Vreau să spun că nu sunt foarte abrupte astfel încât să nu poți urca pe ele, merg pe serpentine, au curbele făcute în așa fel încât să le poți lua cu ușurință la viteze mai mari, sau la coborâre. Deci se pot face și la noi, dar e nevoie de implicare, de viziune, de organizare…

Sursa foto

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  XTR

  A reprezentat Romania nu doar Sibiul,pentru cei ce stiu ce inseamna Absa Cape epic(mai putin tu,ziaristule),bravo Tudy,impresionant locul ocupat daca ne raportam la cei mai buni ciclisti din lume+ ca Oprea are si el o varsta.,succes in continuare

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Xt

  sa te uiti pe clasamentele etapelor si pe cel general si sa ii vezi pe tudi si luci intre nume ca evans, hermida si altii e ceva special. felicitari. Poate multi nu inteleg cat de greu e sa obtii o pozitie ca asta la o cursa de nivel inalt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Interviu
 • Contact