Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Am mâncat cea mai scumpă carne din lume. 200 de lei pentru 350 de grame

Am mâncat cea mai scumpă carne din lume. 200 de lei pentru 350 de grame

Benjamin SteakHouse are de ceva vreme în meniu carne de vită Wagyu, preparată pe grill. Dacă nu știați mare lucru de Wagyu, cu siguranță știați de văcuțele Kobe. Toate vitele Kobe sunt de fapt din rasa Wagyu, dar sunt crescute în regiunea Kobe.

În principiu, da, aveți dreptate. Carnea de vită Wagyu este o fiță pe care și-o permit destul de puțini. Din punct de vedere medical, se spune că această rasă produce o mare cantitate de grăsimi nesaturate, iar carnea provenita de la aceste bovine este foarte cunoscuta pentru aspectul marmorat, calitatea și gustul necontestabil al acesteia. Marmorat, adică acele firicele de grăsime pe care le vedeți în carnea brută. Se spune că această carne de vită Wagyu are grăsime, conținând un procent mare de acizi grași Omega-3 și Omega-6. Cei pe care îi auzim din când în când în reclame. Mi se pare că pe la diferite sortimente de margarină. Ar fi bune la circulația sângelui.

De foarte mulți ani, acest tip de vită nu este crescută exclusiv în Japonia, ea fiind exportată și în Statele Unite, Germania, Spania și chiar Australia. Nu vă gândiți că le-au pus pe-un șlep și le-au trimis pe mare. E vorba de embrioni recoltați de la vacile originale, răciți la -196 de grade Celsius și înseminaţi fie pe cale naturală, fie pe cale artificială, pe un alt continent.

Și dacă ți-a crescut din nimic în curte o vacă Wagyu nu e atât de simplu pe cât pare.

În patria lor mamă, Japonia, creşterea vitelor din rasa Wagyu, a devenit de sute de ani un lux. Pe lângă faptul că sunt hrănite cu cereale fără adaos de hormoni de creştere sau antibiotice, ele primesc în fiecare zi cel puțin trei litri de bere. Și dacă vi se pare exagerat, țineți seama că li se face masaj cu sake. În plus, ascultă muzică pentru a se linişti. În Japonia sunt acum peste 750 de mii de vite Wagyu, iar în Germania, spre comparație sunt… puțin peste 300. Aici, acestea sunt hrănite cu paie umezite în bere, ascultă muzică de Simon&Garfunkel şi dispun pe marginea pereţilor de perii rotative pentru masaj. Deci nu e chiar ca acasă.

Și ajungem tot la bani. Kilogramul de carne de vită Wagyu este vândut cu până la 600 de euro, o întreagă carcasă putând fi comercializată cu suma de 20.000 de euro. Un singur embrion înghețat ajunge să coste o mie de euro. O lume nebună. Complet.

restaurant Benjamin Stake House

La Benjamin Stake House o friptură bună de vită Angus a devenit fix-pix. Fița e să ceri vită Wagyu. Ca și bani, dublu. O porție de Angus costă o sută de lei, iar Wagyu, evident, dublu. Se poate mânca antricot, vrăbioară și mușchi de vită Wagyu.

Am încercat, spre spaima portofelului, o bucată de antricot de 350 de grame. Fix 189 de lei. Cu ceva piure cu parmezan pe lângă și fără salată, pentru a simți din plin gustul cărnii.

N-am auzit îngeri când am gustat din ea, nu am zărit nici măcar un curcubeu răsărind de pe lângă vreun perete al restaurantului. Am văzut recenzii în care se spunea că vita Wagyu are un gust extraordinar! Că ar avea o aromă de alune de pădure. Mie mi s-a părut cea mai fragedă carne de porc pe care am mâncat-o vreodată. Dar cam atât. Sau acesta e nivelul subsemnatului. E foarte bună la gust, ai senzația că ți se topește în gură, dar lăsați-o dracului: e carne de vită cu gust de carne porc.

restaurant Benjamin Stake House 2

Vorbind acum de restaurant, meniul nu e foarte stufos, oamenii par că știu ce vor să gătească, fără prea multe complicații. Benjamin nu s-a schimbat foarte mult de la ultima vizită. Din ce-am văzut, numeroși clienți s-au plâns de servirea lentă. Astăzi nu a fost cazul. Ospătarul a fost amabil, prezent permanent, dar nu agasant, iar carnea a venit relativ repede. Și a avut mare grijă să n-o scape naibii pe jos. Mi s-a părut puțin kitsch doar aglomerarea de printuri motivaționale luate de pe net pe un perete al încăperii. E imposibil să nu le știți: cele de genul avem cel mai bun bucătar, adevărul e în vin și alte asemenea stupizenii demne de anii 60. Mi s-au părut prea multe și chiar fără gust.

Și dau legătura comeseanului care n-a avut parte de-o vită Wagyu.

Cu excepția câtorva feluri de paste, în general sunt mâncăruri rar întâlnite în alte restaurante din Sibiu. Vita e regina, firește. Dar, pentru un profan, vita poate fi o alegere riscantă. Nu știi dacă bucătarul e bun, dacă îți va servi o “talpă” de vită sau o bucată care trebuie pansată, să nu mai sângereze.

Adevărul este că nici acasă nu mă prea încumet să gătesc vită. E nevoie de timp, de răbdare, de descântec, în general lucruri de care nu ai niciodată timp suficient. Și să-ți poftești familia lihnită la o masă ratată nu e tocmai cel mai plăcut lucru.

Având aceste considerente drept argument, după ce am lecturat de cel puțin trei ori, exhaustiv, felurile din meniu care conțineau cuvântul-cheie “vită”, am zis că mai bine merg pe ceva sigur. Deh, îmi era foame… Nu m-am aruncat chiar la un burger, deși am auzit multe cuvinte bune despre burgerii de la Benjamin. Am zis, hai, totuși, să fie o ruladă. Din carne tocată, coaptă în cuptor, nu poate să vină nici talpă, nici sângerândă. E safe, nu?

restaurant Benjamin Stake House 4

Am făcut o alegere excelentă. Mult mai ieftină decât cea a colegului meu de masă și cel puțin la fel de delicioasă, parol. Rulada a avut gustul perfect de vită, a fost coaptă un pic rumenit, cât să se împrăștie gustul de cuptor la prima îmbucătură. A venit îmbrăcată cu un sos roșu, absolut delicios şi cu garnitură de piure cu parmezan. Combinaţia perfectă. Aş fi renunţat la răzătura de castraveţi muraţi de deasupra, dar am înţeles logica de burger reinterpretat.

Toată farfuria mea a costat de zece ori mai puţin decât a colegului de masă. N-o fi fost cea mai zen vită din Japonia, dar, până la urmă, uite că tot la aceeaşi masă au ajuns.

Pe lângă cele două feluri de mâncare a mai venit o salată și două sticle de apă. În total: 245 de lei. Ai senzația că în afară de bucata de vită cu pricina, restul a fost gratis. Dar când te mai uiți o dată pe nota de plată îți vine rău.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

44 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

alex

Acum 6 ani

Da suta de grame de Joiana sincera de la noi de pe tarla cat este? Asa manaca fraierii vita din Japonia de langa Poplaca cu 200 de eur kg. O vaca de aia e mai scumpa ca restaurantu, dar viata e scurta gustu-i lung.
Raspunde

Ovi

Acum 6 ani

Am fost si eu odată in acest restautant (invitat , ca nu mi-as permite altfel ) si trebuie sa recunosc ca nu exista local cu mâncare mai buna in sibiu . Porții mari , totul proaspăt etc Vita e peste tot scumpă si in putine locuri poți mânca vita adevarata , nu tâmpenii pe care sa nu le poți mesteca . In București nu cred ca scapi sub 100 euro pe ce s-a mâncat aici .
Raspunde

Victor

Acum 6 ani

Cam pompos articolul-eu am fost odată. Încercați salata de quinoa - bataie de joc - pentru buzunar.E un restaurant cu preturi mari și porții mici.Am dat în jur de 30 roni pe salata de quinoa și am căutat cu lupa în farfurie după ea.Scump și fără gust. Sa fie sănătoși. Eu nu mai pun frână pe la ei.
Raspunde

Grup de turisti

Acum 6 ani

Keep calm and asteptati ratatii care vin sa comenteze despre faptul ca iti permiti sa mananci asa scump cand esti doar un ziarist. Apoi o sa vina e-manuela care o sa abereze in stilul propriu si cam atat!!!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

...uai tarlisi, rau ai ajuns daq fasi rieclama la Kah ierotic, uai!...
Raspunde

alex

Acum 6 ani

Si pun pariu ca vita aia Vagiu e si bio e crescuta la Fukushima pe un camp electromagnetiic si de beut numa apa grea all day. La unii s-o urcat deja izotopi la cap nu de alta da acolo era loc gol.
Raspunde

Dacian

Acum 6 ani

M am oprit din citit cand ai scris ca ti ai comandat vita kobe,avand garnitura de pure.aici ai fost praf.in rest imi plac articolele tale!
Raspunde

alex

Acum 6 ani

Si cica vacutza asta alcoolica face si un kk special care este oferit gurmanzilor pe post de masca faciala sa plece zambitori de la ospat. Legenda mai spune ca daca schimbi bateria la telefon cu o halcutza de gratarel Vagiu o sa ai semnal si eletricitate pana se intorc porcii din cosmos.
Raspunde

masterchef

Acum 6 ani

cartoful, frate cu romanu'! Nu asa se mananca vita la Sibiu, ba baiatule. Trebuia sa ceri "cu pita"!
Raspunde

alex

Acum 6 ani

Lasa-l ma in supararea lui ca nici macar nu o avut brisca la el :))
Raspunde

Bogdan Andrei Anghel

Acum 6 ani

Un restaurant de care sa te feresti in Sibiu, un acel restaurant care a reinventat Carpaccio de vita;din 2 feluri de vita , primul Carpaccio de vita, al doilea muschi de vita nu am inteles nimic. Carpaccio niciodata in lumea asta nu se serveste cu salata verde in loc de rucola , la fel cum muschiul se intreaba daca se doreste in sange, mediu etc, l-am primit direct talpa, dar daca vrei vita de Romania, servita ca la americani, asta este locul, Carpaccio cu salata verde, taiat sub forma de snitel vienez si muschi de vita de Romania servit direct talpa, alta intrebare ?!
Raspunde

Bre

Acum 6 ani

Bucata de carne din poza este ceafa de porc. Se vede de la o posta dupa textura. Si daca a mai avut si gustul de porc.... Doar n-o sa va spuna bucatarii ca tocmai s-a terminat steackul japonez...
Raspunde

masterchef

Acum 6 ani

si ba taranilor, apropo: este STEAK house, nu stake house. Ramaneti la Super Mama si Florian, acolo-i treaba serioasa pentru "cunoscatori".
Raspunde

Gabi Miron

Acum 6 ani

Eu știam că-i zice steak, nu stake.
Raspunde

Joana

Acum 6 ani

Pai si Super Mama e tot al lor :))) pt masterchef
Raspunde

Brad

Acum 6 ani

ALEX- Nu ma cobor la nivelul tau, se pare ca ori te prefaci, ori nu te duce mintea>Mananca tu trifoi .Mie imi ajung urzicile >Minte multa iti doresc .Cred ca de la carne ti se trage :-)
Raspunde

alex

Acum 6 ani

Dl Conifer la nivelul meu se urca dar daca tu papi ca vacutza si nu papi vacutza e clar ca poti numa cobora ca la deal e un pic mai greu - lucerna manci lucerna poti :)). Brad nu fi vaca....prea tarziu, vezi ca te-o adaugat Fulga pe facebook la prieteni :))
Raspunde

vasile

Acum 6 ani

De Boi am nevoie la ferma.Careva interesat?...
Raspunde

alex

Acum 6 ani

Nu te mai descurci singur? Vezi daca nu papi quinoua nu esti destul de bou :))
Raspunde

bogdan

Acum 6 ani

poza aia e pe bune? pentru ca daca e, ti-ai luat teapa garantat :)
Raspunde

Cristina

Acum 6 ani

Nu sunt deloc de acord cu comentariile voastre. Eu am ales sa mananc un muschi de vita Wagyu, in ciuda faptului ca este relativ scump. Pot sa spun ca m-a cuprins curiozitatea. Ospatarul m-a intrebat cum imi doresc carnea (in sange/mediu/bine facut), am ales mediu si ca garnitura am luat doar o salata de verdețuri ca voiam sa profit cat mai mult de carne. Am ramas uimita de gust si de textura, iar carnea este maturată 40 de zile. E total diferită fata de Angus si as da oricand 200lei pentru 250g de carne. Am mancat muschi de vita in multe tari si nu sunt deloc de acord cu acest articol pentru ca stiu sa deosebesc o carne buna, de una rea, si nu confund anticotul de porc, cu cel de vita. Asa ca va rog frumos sa nu mai comentati fara stire de cauza si data viitoare documentati-va cu mai mult interes.
Raspunde

Alex Totasa

Acum 3 ani

vorbim sa ne aflam in treaba?90 de zile pentru carne de vita ...la 40 de zile mananci nimic...hai sa ne dam cu parerea pe ce ne mint altii
Raspunde

Victor

Acum 6 ani

Am citit si articolul, si comentariile si pot rezuma lejer cu "ce stie taranul ce-i ala sofranul". Noroc ca proprietarii nu au ca public tinta sibienii ca la noi daca nu-i gratar si mici apai nu-i ce traba.
Raspunde

Brad

Acum 6 ani

Victore - sa inteleg ca te consideri taran?! :-) eu si multi alti care am dat 27 lei pe o mana de frunze nu ne consideram.De aceea am mers acolo, am crezut ca daca kilogramul de quinoua e vreo 30 roni nefiarta, la 27 roni imi pune 2-3 linguri fierte in farfurie nu o lingurita .Ce au facut ei cu acea salata a fost hotie.Trebuie schimbat numele in meniu -salata de verdeturi cu urme de quinoua.Stiu cine e cu restaurantul, are noroc ca e amplasat unde e amplasat de aia.Lumea intra gusta...plateste... :-) si adoua oara pun pariu ca nu mai intra.
Raspunde

Johnny

Acum 6 ani

Ai fost inselat. In primul rând, nu exista vita Wagyu.Acesta este un termen general, care, in japoneza, inseamna "vita". Poate ai mancat "vita japoneza", insa nu cea mai scumpa. In nici un caz Kobe, care nu cred ca se comercializeaza in Romania. Este o vorba : tot Kobe este Wagyu, insa nu orice Wagyu este Kobe. Si, mai mult decât atât, nu exista doar Kobe. Sunt alti doi mari rivali, anume Saga si Matsusaka.Pentru japonezi, se pare ca Matsusaka este numarul 1 in privata calitatii.Si este mai scumpa decât Kobe. O portie de 350 grame din cea mai scumpa vita nu are cum sa coste 200 RON. De exemplu, cam 200 grame de Kobe A5(cea mai buna calitate, steak, shabu-shabu sau sukiyaki, te duce undeva la 150-200 de euro, as zice.Vorbesc din proprie experienta.Dar incercata in afara Japoniei. Ca un fapt divers, Kobe si Saga sunt exportate in cantitati reduse in afara Japoniei. Matsusaka, si mai putin. Multe restaurante atrag clientii cu "vita Wagyu", insa ori o fac din necunoaștere ori isi inseala intentionat clientii.
Raspunde

Alex Totasa

Acum 3 ani

wagyu este oricare din cele 4 rase japoneze de vita....termenul de vita wagyu este corect...wagyu nu inseamna vita.....gyuniku inseamna vita ...asta ca sa nu mai vorbesti aiurea
Raspunde

Mihai T

Acum 3 ani

Vita wagyu nu prea e corect. Wagyu inseamna vita japoneza, gyuuniku inseamna carne (de) vita
Raspunde

Johnny

Acum 6 ani

As dori sa rectific. 200 grame de Kobe sau Saga poate nu costa 200 €, insa cu siguranta peste 100 €. In functie de restaurant, evident. Dar, tinand cont de faptul ca doar restaurantele premium au in meniu asa ceva, nu cred ca 200 € este chiar aberant. Matsusaka sunt convins 99% ca este peste 200 €. Vorbesc in afara Japoniei.Acolo probabil sa fie mai ieftin, insa nu cu mult. Wagyu este peste tot. Insa una e sa mananci un steak wagyu A1 marbling 3, adica ceva banal si, probabil, asta a fost, ceea ce a gustat omul si a fost pacalit, cum ca ar fi "cea mai scumpa din lume" , insa sa incerci kobe/saga/matsusaka A5 marbling 11-12 nu e la indemana oricui. Si, in orice caz, nu se serveste cu piure de cartofi.
Raspunde

Alex Totasa

Acum 3 ani

acum spui si la client cu ce serveste mancarea?... clientului poate nu ii place orez cu ou...sau ciuperci in unt cu usturoi chips... te crezi foarte destept dar scuza.ma mananci mult rahat aiurea....

Raspunde

TSA Woocommerce

Acum 6 ani

Salut. Aici in Spania la fel carnea de Buey se vinde destul de scump in anumite zone. Poate ajunge lejer 90€ - 110€ / kg .. Adica pentru o persona atat il va costa ... Au o crestere si mancare speciala... Poate nu o fi cea mai scumpa din lume dar cred ca intra in topuri. Salut
Raspunde

Ciprian

Acum 6 ani

Cu 200 de lei nu ti da nimeni wagyu.as papa in fiecare zi cu 200 de lei:))) Ce ai in imagine e fix ceafa de pork
Raspunde

Alex Totasa

Acum 3 ani

La cum se prezinta preparatele de mai sus (si anume "felia de carne") e uscata clar...vita wagyu....kobe ...se prepara intr.un alt mod decat cum stim noi romanii....in plus e foarte suculenta datorita grasimii.... scumpa ...dar probabil se merita pentru unii ...lucrez in domeniu sunt un ajutor de bucatar si am gustat ..totusi ce ajunge la noi nu e categoria a4 nici a5.......cu cat e mai slab calitativ cu atat e mai putin marmorata deci cu atat mai putin grasime si de acolo rezulta o carne ..uscata ...
Raspunde

Alex Totasa

Acum 3 ani

wagyu este peste tot?
Raspunde

Vasi .

Acum 3 ani

Daca poza aia e pe bune cine a gatit-o trebuie sa-si schimbe meseria in pantofar. Bucatarul si-a batut joc de carnea aia. Singurul mod in care vita trebuie gatita e in sange sau mediu. Asta e arsa la suprafata mai ceva decat o ceafa din Obor....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus