X
prematur maraton

Proiectele maratonului. (4) Incubatoare pentru secția de prematuri a Spitalului Județean Sibiu

Primele clipe din viața unui prematur sunt cruciale. Pentru a putea supraviețui și a-și continua dezvoltarea în mod armonios, are nevoie de un mediu prielnic, asemănător celui intrauterin, moment în care intervine incubatorul. Chiar dacă la secția de prematuri a Spitalului Județean Sibiu există 25 de incubatoare, dintre acestea doar șapte sunt noi. Restul sunt mai vechi de 20 sau 30 de ani. Din acest motiv, mai multe asociații din Sibiu s-au înscris la maraton împreună cu un proiect prin care își doresc să achiziționeze trei incubatoare noi.

Acum cinci ani a început totul. Atunci s-au înscris pentru prima dată la semimaraton pentru a veni în sprijinul celor mici și au continuat în fiecare an. Acum,  își doresc să achiziționeze incubatoare noi, astfel încât fiecare copil născut prematur să aibă o șansă la viață.

1 din 10 copii se naște prematur

Secţia de prematuri a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are 25 de locuri şi oferă, la fel ca întreaga maternitate regională sibiană, îngrijiri prematurilor din judeţele Sibiu, Alba şi Vâlcea. Din păcate, dotarea cu incubatoare moderne este deficitară în această secţie existând incubatoare (majoritatea donaţii de incubatoare deja folosite) mai vechi de 20 şi chiar 30 de ani. Doar șapte sunt moderne. Din dorința de a achiziționa trei noi incubatoare, Asociația „Baby Care” Sibiu, Asociația „Mâini Unite”, Organizaţia E.M.M.A. și Asociația „Unii Pentru Alţii” s-au înscris cu un proiect la maraton.

„Visul nostru este să putem oferi copiilor îngrijiţi de noi, copiilor noştri, cele mai bune condiţii încă din primele minute de viaţă. Trebuie să nu uităm că unii prematuri petrec în aceste căsuţe săptămâni şi chiar luni de zile până când cresc şi se dezvoltă suficient pentru a putea pleca acasă”, spun reprezentanții proiectului.

În România, ca și în alte țări din lume, 1 din 10 copii se naște prematur. Acest lucru înseamnă că aceștia nu sunt suficient dezvoltați și pregătiți să facă față vieții în afara uterului. Dacă aceștia se nasc mai devreme de 37 de săptămână au nevoie de ajutor pentru a supraviețui.

prematuri maraton

„Cu cât prematuritatea este mai mare, cu atât mai mare este mâna de ajutor de care aceşti copii au nevoie să supravieţuiască. Mortalitatea prematurilor se asociază semnificativ cu hipotermia, adică cu imposibilitatea prematurilor de a-şi menţine temperatura corpului. Intrauterin, corpul mamei este cel care asigură căldura. După naştere, pentru prematuri acest rol este preluat de incubatoare. Incubatoarele moderne oferă însă nu numai căldură, ci şi umiditate mimând mai bine mediul intrauterin şi ajutând semnificativ la continuarea creşterii şi dezvoltării normale a acestor copii în afara uterului. În plus, incubatoarele moderne au sisteme multiple de siguranţă şi alarme care ajută la adaptarea căldurii şi umidităţii în funcţie de nevoile fiecărui prematur în parte”, mai spun reprezentanții proiectului.

„Nici un copil să nu sufere din cauza faptului că s-a născut în România”

Echipamentele și aparatele moderne sunt cruciale pentru dezvoltarea normală a unui copil născut prematur. Incubatoarele pe care le vor achiziționa din fondurile strânse la maraton vor asigura celor mici „cel mai bun start în viață”.

„Numai cine lucrează în secţiile de terapie intensivă neonatală şi de prematuri şi cine a avut sau are copil născut prematur ştie cât de mult se luptă aceşti copii pentru supravieţuire şi de cât de multe lucruri este nevoie pentru a uşura această luptă. Incubatoarele moderne sunt esenţiale pentru recrearea unui mediu de viaţă cât mai asemănător celui intrauterin, optim pentru continuarea creşterii şi dezvoltării prematurilor. Am pornit pe acest drum acum 5 ani şi ne dorim să continuăm să dotăm maternitatea sibiană în aşa fel încât nici un copil să nu sufere din cauza faptului că s-a născut în România”, punctează membrii asociaților.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 20. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 27 mai, iar susținerile vor putea fi înregistrate până pe 1 iulie, în timp ce alergătorii trebuie să se înscrie până în 8 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact