Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Sibiul are o nouă sculptură publică: bustul compozitorului Nicolae Bretan

Sibiul are o nouă sculptură publică: bustul compozitorului Nicolae Bretan

Începând de astăzi parcul din fața Teatrului Național ”Radu Stanca” s-a îmbogățit cu o statuie, bustul compozitorului Nicolae Bretan.

Bustul a fost realizat de sculptorul Ana Rus și a costat 25.000 de dolari, banii fiind suportați de fiica lui Nicolae Bretan. Judit Bretan are vârsta de 95 de ani, locuiește la Washington și a dorit să ofere bustul Sibiului.

Prezentă la dezvelire, Corina Bokor, viceprimarul Sibiului, a declarat că municipalitatea sibiană a fost încântată de propunerea de a găzdui această sculptură deoarece Nicolae Bretan a fost un mare om de cultură și un reprezentant marcant al poporului român. În plus, numeroase dintre compozițiile sale au putut fi ascultate în interpretarea Filarmonicii din Sibiu.

statuie nicolae breban (3)

Născut în 1887 la Năsăud, Nicolae Bretan a fost compozitor, bariton și regizor de operă. A compus peste 200 de cântece pe versuri de poeți români, maghiari și germani, cinci opere și poemul vocal simfonic „Luceafărul”, printre altele. Câteva dintre operele sale cele mai cunoscute sunt: "Golem", care a avut premiera în Elveția, în 1990, "Arald", "Eroii de la Rovine" și o opera în trei acte: "Horia".

Nicolae Bretan are trei busturi în Cluj-Napoca și unul în Bistrița. A murit în 1968 la Cluj-Napoca.

statuie nicolae breban (5) statuie nicolae breban (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Bahama Mamas

Acum 7 ani

Bun, frumos, dar o alee amenajata in fata ca sa il admiram, sau sa citim ce scrie pe placa, se poate? Sau ne amendeaza Militia ca deranjam furnicile si facem genocid naturii ?! :)
Raspunde

Baba

Acum 7 ani

Se va monta un benoclu cu fise,ca-n Eiffel! Sa vezi cozi..
Raspunde

Schwartz R.

Acum 7 ani

Ce legatura are Bretan cu Sibiul totusi ?!!! Cel mai potrivit era un bust al lui Radu Stanca , nu doar ca locatie , ci si ca indreptatire culturala si morala !
Raspunde

Baba

Acum 7 ani

E gratis.Radu Stanca presupune concurs de idei,licitatie,comisie,contract...prea multa bataie de cap.
Raspunde

Liviu

Acum 7 ani

Cred ca ar fi loc si pt RAdu Stanca..mai jos fata de teatru, in spatiul verde. Donezi @Scwartz
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

In fata la teatru are locul rezervat dl. Kiriak.
Raspunde

Marcovici

Acum 7 ani

sunt de 12 ani angajat al Filarmonicii de Stat Sibiu si de vreo 20 de ani colaborator si nu am cantat o singura lucrare a renumitului compozitor. Johannes Brahms a cantat la Sibiu acum vreo 130 de ani si nu exista macar o fraza scrisa pe vreun perete. ce cauta un compozitor pus in fata Teatrului Radu Stanca?
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 7 ani

Este o risipa crasa de bani publici din partea Primariei si a Consiliului Local Sibiu! Erau mai potrivite busturile unor personalitati precum Radu Stanca, Franz Liszt ori Johannes Brahms.
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Ce legatura are Bretan cu Sibiul? Avem atatia compozitori locali, sau care au avut legaturi stranse cu Sibiul, care ar trebui scosi la lumina: Tiberiu Brediceanu, Norbert HANN VON HANNENHEIM, Gheorghe Dima, Norbert Petri, Augustin Bena, Gheorghe Soima, Timotei Popovici. Aveau de unde sa aleaga.
Raspunde

X

Acum 7 ani

Bustul a fost finanțat de fiica acestuia, nu de primărie. Poate ca locul nu e cel potrivit. Dacă femeia a ținut neapărat să aibă și in sibiu bust, era important să vedem unde se poate amplasa. Locul il gasesc total nepotrivit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus