Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Care este prețul corect al unei mașini rulate? Un tânăr sibian îți spune online

Care este prețul corect al unei mașini rulate? Un tânăr sibian îți spune online

Un VW Golf fabricat acum cinci ani și cu 100.000 de km rulați are un preț corect în jurul a 8.500 de euro, în timp ce un Ford Focus cu aproximativ aceleași caracteristici are un preț corect cu 600 de euro mai mult. Cel puțin asta susțin calculele celor care au dezvoltat un site care asta își propune: să identifice prețurile reale practicate pe piața mașinilor rulate.

VeziCatFace.ro este un site care are la bază inițiativa unui tânăr sibian, Alex Govoreanu. Împreună cu un partener, din 2013 a dezvoltat site-ul amintit ca o unealtă care să fie folosită pentru cei care vor să identifice prețurile reale ale mașinilor rulate, piață pe care activează numeroși samsari specializați în falsificarea unor date ale autovehiculelor pe care le vând. Iar datele pe care le modifică cel mai des sunt cele legate de numărul de kilometri rulați. Mai ales în contextul eliminării taxei de timbru, cei de la VeziCatFace.ro estimează că va crește numărul „țepelor“ ascunse în spatele unor anunțuri de vânzare atrăgătoare.

 Cele mai vândute modele și prețurile corecte ale acestora

Un studiu realizat de cei care administrează site-ul amintit în februarie anul acesta arată că un top al celor mai dorite modele de mașini rulate are pe primul loc, în România, Golf-ul de la Vogswagen, urmat Focus-ul produs dea Ford și de Astra, de la Opel. Pe locul patru este tot un model VW, respectiv Passat, urmat de Audi A4, Skoda Octavia și BMW seria3.

Prețurile acestor mașini rulate diferă extrem de mult în funcție de motorizare, dotări sau rulaj, de exemplu. Dacă alegem drept reper anul de fabricație 2012, un rulaj de 100.000 de km, un motor diesel și o putere apropiată de 100 de CP, rezultă că cel mai practicat preț pentru un VW Golf este de 8.500 de euro, al unui Ford Focus – de 9.100 de euro, iar al unui Opel Astra – de 8.300 de euro. Aceste valori sunt redate de către VeziCatFace.ro în urma scanării a numeroase alte site-uri care promovează anunțuri auto, dar și a aplicării unor algoritmi mai complecși. Totodată, același site returnează alături de prețul indicat drept cel corect și valori estimative în ceea ce privește prețul de revânzare al respectivei mașini după cinci ani, costul mediu al impozitelor și rovinietei și cel al asigurării obligatorii.

Din topul celor mai dorite mașini și cu aceleași caracteristici mai sus amintite, un VW Passat ar avea prețul corect de 14.527 de euro, un Audi A4 – 13.600 de euro, o Skoda Octavia – 9.000 de euro, iar un BMW seria 3 (motor de doi litri, 185 de CP) – 18.000 de euro.

Va crește numărul de țepe 

Din cauza aceluiași timbru de mediu eliminat din luna februarie, numărul de mașini vândute ca având alte caracteristici decât cele reale va crește, apreciază cei de la VeziCatFace.ro. Cel mai des efectuate greșeli în achiziționarea unui autoturism rulat este de a nu verifica mașinile în atelierele auto, de a nu cere cartea – service și de a nu încerca să verifice dacă numărul de kilometri este real, fapt posibil în special la reprezentanțele respectivelor mărci auto, pe seriei de șasiu sau a VIN-ului (vehicle identification number).

„Doar în primele trei zile din februarie, românii au înmatriculat un număr de 1.667 de Volkswagen-uri Passat. Nu știm câte dintre acestea au fost aduse de samsari pentru revânzare, dar chiar și dacă am vorbi doar de 10%, impactul în preț tot s-ar simți”, arată cei de la site-ul care promite calcularea prețurilor corecte. Căci samsarii indicați de aceștia vor încerca să își vândă marfa fals ambalată cât mai repede și la prețuri mult mai mici decât cele practicate de vânzătorii cinstiți.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

un sibian

Acum 6 ani

Nu pot fi de acord ca un Vw Golf ar trebuii sa fie mai ieftin decat un Ford Focus. De cand e lumea , Ford-ul s-a devalorizat considerabil la revanzare si totodata pretul de achizitie este mai mic la Ford comparativ cu VW. Toata lumea se ia de samsari ( vanzatorii de masini secound ). Romanului ii place sa fie mintit. Nici in Germania nu mai sunt masinile de o data , care sunt cumparate de la proprietar.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, daca nu esti de acord, hai si tu deseara la ora 19 in Piata Mare, sa resuscitam miscarea #rezist!...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

...uai iecspiertaluor, da' n-ar hi mai ghini, daq tuot suntitz "pastratuori" ai traditailuor stramuosiesti, sa va luatz un carutz cu doi buoi, c-acol' daqa-i vo' hiba-n bai, stitz uni' sa punietz mana, ba chiar putietz vuoi insiva sa schimbatz un "motori" stracat, uai!...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 6 ani

Pe mine ma intereseaza decat BMW nu ca pe sibieni toate cazanele. DIn pacate nu antelege-ti ca daca vrei sa fii si bine in lume si sa ai si siguranta sub BMW nu exista masina.
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 6 ani

sper ca trollezi, nu? :))
Raspunde

el

Acum 6 ani

Decat si antelege.ti....
Raspunde

bmw

Acum 6 ani

Ionut Vl ...sunt 100% convins ca daca ma uit la actuala ta masina ai cauciucuri second hand ....iar masina o ai pe gaz ...ca majoritatea laketilor ..
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 6 ani

Căcat. De articol și de site. Cică prețuri reale...
Raspunde

cipi

Acum 6 ani

PAI SI DOTARILE MASINII NU CONTEAZA? CA EI AU DOAR ANUL MODELUL MASINII SI NR DE KILOMETRI. ESTE O EVALUARE DUPA URECHE, PAREREA MEA CARE O POATE FACE ORICE CAT DE CAT CUNOSCATOR. TE TREZESTI CA DUPA UN TIMP O SA CEARA SI BANI CA AIA DE LA OLX
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, la romani NU, nu conteaza! Daca are "decat" patru roate, volan si-o tar' de motor...
Raspunde

vand tigaie

Acum 6 ani

vand wv golf. impecabil. are roti, volan si km cati vrei tu. doar sa-mi spui cu o zi inainte sa-i aranjez kiometrajul. masina nu a fost lovita niciodata de catre altcineva...doar de catre mine...cu piciorul cand nu porneste. bordul nu are becuri aprinse care sa indice erori pentru ca am scos becurile. roata de rezerva e normala...e singura roata normala a masinii...celelalte sunt cam patratoase sau cu opturi...din cauza bordurilor...ca pun doreii astia niste borduri inalte de-am facut facelift la spoiler. farurile vad perfect. ceilalti soferi nu prea vad cand aprind eu farurile, dar pe mine nu ma deranjeaza lucrul asta. claxonul e perfect, zici ca trece vaporul cand claxonez. are multe airbeguri...unele iesite, alte nu...ala care n-au iesit pana acum cred ca sunt defecte. toba nu huruie. gaura e inainte de toba pe galeria de avacuare. aia se aude dar am grija sa nu accelerez cand trec pe langa politisti. daca exista doritori, sa-mi lase mesaj pe ts. o dau la pret bun...pentru mine..
Raspunde

66 JOY

Acum 6 ani

Bmw-ul defept are 184 de cai ... oricum , varza tot ce s-a scris aici . Unii totuși au rămas Wow :))))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus