X
andrei dragan targ pasti (1)

Interviu cu Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Paști: ”Ne concentrăm pe o experiență de calitate, demnă de prezentat oricui”

Ajuns la cea de-a opta ediție, Târgul de Paști din Piața Mare este cel mai important eveniment din Sibiu în perioada sărbătorilor pascale și o tradiție pentru orașul nostru. Motiv pentru care am stat de vorbă cu Andrei Drăgan, organizatorul târgului, despre principalele atracții ale ediției din acest an.

Rep.: Ca și Târgul de Crăciun, Târgul de Paști atrage la Sibiu numeroși turiști, în ciuda faptului că sezonul turistic încă nu s-a deschis oficial. Cât de important este pentru Sibiu să aibă un astfel de eveniment în Piața Mare?

A.D.: Noi considerăm că este esențial ca Sibiul să aibă o serie de evenimente tradiționale, care să se desfășoare an de an și care să marcheze evenimente importante. Turiștii se așteaptă să găsească un un astfel de eveniment și este bine că avem de ce să îi chemăm aici.

Rep.: O diferență majoră între târgul de la Sibiu și alte evenimente asemănătoare din țară o reprezintă calitatea produselor oferite vizitatorilor și amenajarea cu gust. Cât de atenți sunteți la detalii când pregătiți o nouă ediție?

A.D.: În ultimul timp apar tot mai multe târguri și este important să ne diferențiem, pentru a aduce altceva vizitatorilor. Ne-am propus să ne concentrăm pe o experiență de calitate, demnă de prezentat oricui. Încercăm să acordăm o atenție cât mai mare detaliilor și sunt multe aspecte puțin vizibile care fac din evenimentele noastre ceva aparte.

Rep.: Chiar verificați fiecare produs în parte, atunci când faceți selecția comercianților?

A.D.: Noi ne bazăm pe responsabilitatea și experiența expozanților. În primul rând trebuie să fie o persoană care se aliniază obiectivelor noastre de calitate și prezentare. Desigur, fiecare dintre ei se înscrie cu o listă clară de produse, pe care noi o verificăm sistematic în timpul evenimentului. Vrem să evităm astfel ca paleta de produse să devină una nepotrivită. De exemplu, nu sunt permise jucării care instigă la violență, cum ar fi săbii, puști, etc.

Rep.: Am văzut că noutatea principală a ediției din acest an o reprezintă atelierul de lumânări, idee inspirată din Elveția? Ce altceva mai putem ”împrumuta” din Elveția, în afară de bani?

andrei dragan targ pasti (3)

A.D.: Eu am locuit în Elveția cât timp am fost în liceu și am avut ocazia să văd diverse tradiții mai vechi, autentice, din perspectiva unui localnic. Una dintre ele este “Kerzenziehen” (trad. “trasul lumânărilor”), adică să îți faci propriile lumânări. Este simplu și foarte plăcut – recomand oricui să încerce. Ce poate fi mai frumos decât să ai de Paști o lumânare făcută de propriile mâini?

Rep.: Sibiul atrage în ultimii ani un număr tot mai mare de turiști, cifrele asta ne arată. Prin evenimentele pe care le organizezi, simți această creștere? Ai putea face o estimare în procente a creșterii?

A.D.: Noi urmărim în mod constant datele Institutului Național de Statistică, care ne arată o creștere bună. În luna decembrie 2016, când Târgul de Crăciun este atracția principală a Sibiului, avem o creștere de 17,9% față de anul anterior și de 234% față de anul 2012, cu doar cinci ani în urmă. Sunt niște cifre foarte bune, zic eu, dar lucrăm în fiecare an cu scopul de a le crește și mai mult. La Târgul de Paști e mai greu de urmărit statisticile, pentru că data nu este fixă, dar simțim o creștere și ne spun și expozanții acest lucru.

Rep.: O idee relativ recentă pe care am observat-o la târg este cea a trenulețului pentru turiști. Crezi că Sibiul ar trebui să aibă așa ceva pe tot parcursul sezonului turistic?

A.D.: Acum foarte mulți ani în Sibiu a existat un astfel de trenuleț, care mergea din centru până în pădurea Dumbrava. Îmi plăcea foarte mult când eram copil și îmi place și acum. Cred că ar reprezenta o atracție de succes pentru turiști dacă ar exista pe tot parcusul sezonului turistic un astfel de trenuleț.

Rep.: În încheiere te-aș ruga să-mi faci câteva recomandări de cadouri pe care le pot cumpăra de la târg pentru părinți, soție și copii.

A.D.: Târgul de Paști din Sibiu este un loc practic de a cumpăra cadouri pentru că este ușor să găsim ceva interesant și original. De exemplu, pentru soție se poate vizita standul cu produse din lavandă. Pentru copii recomand standul cu jucării și puzzle-uri din lemn, iar pentru familie sau părinți nu poți greși cu o selecție de la standul manufacturii de brânză, unde se găsește brânză maturată în vin roșu, coniac sau chiar cu chili și ciocolată. Dar avem 45 de căsuțe în total, este imposibil să nu găsești ceva pentru oricine și orice gust.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  e-manuela

  Buna! Nenea, iti spun cu mana pe inima, “experienta” erste-prima! Pai, “kakadele” ca la noi, decat la turci, doar ca aia nu sarbatoresc Pastele…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ce calitate! Doar pretrii mari! Uleiul esential de lavanda costa 25 de lei la targ, iar in Mall, doar 12 lei… Asa-zisa ciocolata de casa e mai scumpa decat Milka si sigur nu e facuta cu unt! In resr aceleaso kitschuri pe car le stim de ani de zile! Nicio noutate!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Kilogdram

  Aceste asa-zise “Targuri” sunt chiar penibile. Se vede cu ochiul liber ca produsele sunt de-o calitate indoielnica; despre igiena, ce sa mai vorbim…

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Interviu
 • Contact