Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Am jucat fotbal în curtea școlii, cu puștii din cartier. Primăria a avut o idee bună

Am jucat fotbal în curtea școlii, cu puștii din cartier. Primăria a avut o idee bună

Cel mai mare teren de sport din cel mai aglomerat cartier al Sibiului e plin de gropi, porți ruginite și pungi de plastic aruncate aiurea. Dar când ești copil și vrei să ”faci un fotbal” cu prietenii, astfel de detalii chiar nu contează.

De vreo șase luni primăria Sibiu a decis ca o mare parte dintre școlile din oraș să lase accesul liber pe terenul de sport, în afara orelor de curs. Ideea se bucură de un mare succes, spre exemplu, în Vasile Aaron. Curtea școlii ”Regele Ferdinand” de pe strada Șureanu este plină în week-end. Vin zeci, poate chiar sute de copii, de prin tot cartierul. Unii joacă fotbal, alții baschet, alții taie frunze la câini și stau la umbră, unii mai sparg semințe. Cert este că-i un loc animat, un fel de centru social pentru tineri.

Nu știu ce se mai spune în zilele noastre despre puștani, dar cei din Vasile Aaron sunt cu bun simț și respect. M-au primit în echipă cu ei și nu m-au scos din ”domnul” tot meciul, deși n-am nici 32 de ani. În vreo două ore nu cred că am auzit două înjurături, la ratările uriașe. Cum spuneam și la început, terenul școlii numai frumos nu-i, cimentul e fărămițat, sunt multe denivelări, porțile sunt ruginite și nu mai au plase de vreo zece ani. Gardul din jurul școlii e cârpit în o mie de locuri, ca urmare a faptului că toată lumea îl sărea ca să se joace. Copiilor chiar nu le pasă de astfel de detalii și ei se bucură sincer că mai au unde face sport gratuit.

Am stat de vorbă apoi cu directorul școlii despre câți sibieni folosesc terenul școlii.

”Proiectul acesta cred că este foarte bun. În primul rând se evită distrugerea școlii în sensul tencuielii lovite, a geamurilor sparte, a scrierilor cu graffiti, a arderilor ușii, eu vă spun ce probleme am avut în trecut. De asemenea, nu se mai rupe gardul școlii, plasa, pentru că erau mulți care săreau gardul sau trăgeau de el să intre. Nu mai sunt tolerați oamenii din vecinătate care ies cu câinii la plimbare, sunt lăsați doar copiii care vor să se joace și e foarte bine pentru că nu există alternative. Școala este mult mai protejată în general, iar comunitatea mai mulțumită vizavi de faptul că își pot lăsa copiii în siguranță să se joace într-un spațiu amenajat. Gândiți-vă că în zona în care suntem noi este populația cea mai densă pe metru pătrat, cred că din Europa. Când sunt alegeri aici avem șapte secții de votare, vă puteți imagina”, a declarat domnul profesor Mihai Frîncu.
L-am întrebat și de gunoaie. ”Se întâmplă să mai lase gunoaie în urmă, e adevărat, dar rămâne în subsidiar această problemă. Cei care fac de pază, în general, rezolvă și problema igienei și încearcă să țină totul sub control”, a răspuns dumnealui. În plus, Consiliul Local Sibiu a aprobat pentru anul acesta banii necesari realizării unui studiu de fezabilitate, astfel încât școala să aibă în următorii ani și o sală de sport modernă.

scoala

Dacă așa stă treaba în cartier, am cerut un punct de vedere și de la o școală din centru. Școala ”Regina Maria” chiar are un teren de sport bine întreținut și aici vin destul de mulți copii la joacă. ”Proiectul funcționează bine în cazul școlii noastre. În ultimul timp nu a prea fost vreme frumoasă, dar de când a venit primăvară au început să vină tot mai mulți sibieni. Eu cred că e un proiect ok, chiar nu am întâmpinat probleme”, a declarat doamna directoare Radu.

În partea opusă a Sibiului am întrebat un părinte care își lasă copiii să meargă pe terenul școlii nr. 13.

”Când eram eu copil tot timpul terenurile de sport ale școlilor erau deschise, mergeam des. Nici nu mi-am dat seama când au devenit interzise și de ce? Ideea e că mi se pare normal să lași copii să joace fotbal pe terenul școlii, atâta timp cât e totul bine organizat și nu vin de prin alte părți să distrugă. Mă bucur că acum sunt deschise și sper să le amenajeze puțin, că dacă au descuiat un lacăt nu pot spune că au muncit prea mult”, a declarat Marius V., locuitor al cartierului Terezian.
Adevărul este că prin acest proiect primăria nu a făcut investiții majore, însă practic a creat 12 terenuri de sport în oraș. Și sunt cu adevărat utile.

Dacă nu știați, în proiect sunt implicate următoarele școli:

- Școala Gimnazială nr.4, str. Spartacus nr. 4-6

- Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu, nr.1

- Școala Gimnazială Nicolae Iorga,  str. Nicolae Iorga, nr. 56

- Școala Gimnazială nr.8, str. Lupeni, nr.50

- Școala Gimnazială nr.13, str. Lungă nr.74

- Școala Gimnazială „Radu Selejan”, str. Șoimului, nr.13

- Școala Gimnazială nr.18, str. Lungă nr.65

- Școala Gimnazială Ioan Slavici, str. Macaralei nr.1

- Școala Gimnazială nr.21,  str. Luptei, nr.27

- Școala Gimnazială nr.23, str. Țiglarilor

- Școala Gimnazială ”Regele Ferdinand”, str. Șureanu nr.1

- Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna”, Aleea Turnu Roșu nr.2

- Colegiul Tehnic Energetic, str. Electricienilor, nr.1

- Liceul Constantin Noica, str. Oștirii, nr. 5

Aceste terenuri se vor putea utiliza după următorul program:

- După programul școlar, în fiecare zi de luni până vineri, până la ora 21:00

- În zilele de sâmbătă, duminică și în perioada vacanțelor școlare, între orele 10:00 – 21:00

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

mihai

Acum 6 ani

Let's play football boys !!!!
Raspunde

////

Acum 6 ani

Nu erai la Milano?
Raspunde

...

Acum 6 ani

hai...abia astept sa te faultez...
Raspunde

////

Acum 6 ani

Ce treaba ai mai facut! Dar un gram n-ati spart?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, asta sa fie oare explicatia pentru clipa de "glorie" in care se zbate fotbalul sibian?..
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Wow, ce inovație au deschis terenurile de joacă pentru copii. Si asta într-un proiect pilot! Pe vremuri erau toate deschise și nu era vreo problemă...
Raspunde

Wss

Acum 6 ani

Pe strazi mergi ca-n Barca cu gropi cat roata, iar voua va arde de miute cu puradeii. ASA oameni , asa primar. Oltenizatilor!
Raspunde

debandada, da da!

Acum 6 ani

Dupa ce au aprobat inlocuirea centralelor termice de cartier dezafectate cu alte blocuri (in loc de locuri de joaca sau spatii verzi), dupa ce au aprobat urbanistica de ghetou si mansardari ale blocurilor comuniste reusind sa depaseasca gradul de inghesuiala atins de comunisti, acum se bat cu pumnul in piept cu o "realizare" de valoare zero barat. E firesc sa aibe copii acces in curtea scolii pentru joaca, mai ales ca ati sufocat orasul asta de tot. Sa va fie rusine celor de la primarie, mai ales celor din varf si celor de la urbanism!
Raspunde

mariana

Acum 6 ani

Directorul scolii"regele ferdinand"doar spune din gura multe si nu face absolut nimic,ptr ca am gasit multi copii cu paduchi in clasa abea cand lam amenintat cu inspectoratul scolar a luat masuri in legatura cu aceasta prb,in ce priveste faptul ca sunt invatatori care habar nu au de aceasta meserie si nu isi dau interesul in a invata copii cine stie ce iar nu ia masuri directorul,apoi nu.mai zic ca suntem pusi sa dam bani ptr calculatoare la copii in clasa si ptr imprimanta cand normal statul ofera aceste lucruri,copii de multe ori fac sport in clasa ptr ca afara nu au conditii decat mizere deci e un director jos palaria si in curand voi apela la inspectoratul scolar asa ceva nu se mai poate e bataie ff mare de joc
Raspunde

DD

Acum 6 ani

pe cand si celelalte scoli? de ex. scoala nr 1 din Strand....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus