X
atelier arhitesctura maraton

Proiectele maratonului. (5) Ateliere de arhitectură pentru copiii din satele județului Sibiu

Satele din județul Sibiu au fost dintotdeauna apreciate pentru architectura unică a caselor, însă, în ultimii ani, multe dintre acestea au fost restaurate necorespunzător. Astfel, tâmplăriile din lemn ale ferestrelor au fost înlocuite cu tâmplării PVC, iar țigla metalică i-a luat locul celei ceramice. De aici a plecat ideea Asociației „De-a arhitectura” de a se înscrie la maraton cu un proiect prin care își doresc să realizeze niște ateliere pentru copii. Astfel, cei mici, vor învăța de la vârste fragede să iubească și să aprecieze patrimoniul.

Dacă până acum, Asociația „De-a arhitectura” a participat la semimaraton cu proiecte care îi aveau în prim plan pe copiii din Sibiu, anul acesta își îndreaptă atenția către tânăra generație ce provine din satele județului.

„Au apărut construcții noi care nu se integrează în arhitectura specifică”

Construcțiile noi și casele restaurate sunt la tot pasul în satele din județul Sibiu. De cele mai multe ori, însă, nu se încadrează în arhitectura specifică locului și duc la distrugerea imaginii satului „În ultimii ani multe dintre case au fost restaurate sau extinse necorespunzător (înlocuirea tâmplăriilor din lemn ale ferestrelor cu tâmplării PVC, a țiglei ceramice a acoperișurilor cu țiglă metalică, mansardări care distrug proporțiile caselor, lucarne nespecifice arhitecturii locale, distrugerea șurilor specifice ansamblurilor săsești prin înlocuirea lemnului cu cărămidă). În același timp au apărut construcții noi care nu se integrează în arhitectura specifică, iar rezultatul este distrugerea imaginii satului, a memoriei și a specificului locului”, spune ahitect Iulia-Maria Nistor.

atelier arhitesctura maraton 1

Prin educația de arhitectură propusă copiilor, membrii asociației își doresc să contribuie la salvarea patrimoniului arhitectural rural și să îi încurajeze pe cei mai mici să-l protejeze. „Pe lista de cursuri a asociației noastre există în lucru un curs <<De-a arhitectura în sat>>, care va fi dezvoltat pe regiuni. Practic, prin atelierele pe care le propunem școlilor prin proiectul înscris la Maraton dorim să deschidem lumea educației de arhitectură și mediu construit către școlarii din sate și cu experiența pe care o vom acumula să constribuim la scrierea cursului pentru regiunea noastră”, spune Iulia Maria. Prin participarea la maraton, membrii asociației și-ar dori ca activitățile „de-a arhitectura” să fie accesibile și copiilor care locuiesc în satele din județ, iar pentru a evita blocaje logistice, cum ar fi transportul copiilor la atelierele de la Sibiu, vor să ducă atelierele la ei în sat.

„Proiectul <<de-a arhitectura la sat>> a apărut din dorința de a proteja și de a conserva arhitectura specifică satelor din județ, mereu apreciate pentru autenticitate, etnologie, istorie, unicitate dar și pentru a construi responsabil. Copiii, viitori utilizatori ai satelor românești, pot proteja patrimoniul arhitectural construit rural participând activ la construirea, modelarea, renovarea lui. Prin acest proiect urmărim dezvoltarea responsabilității civice și a spiritului participativ pentru a proteja patrimoniul arhitectural construit rural și pentru a promova arhitectura durabilă”, arată arhitectul.

atelier arhitesctura maraton (2)

Ateliere  în 12 sate din județ

Asociația De-a Arhitectura participă pentru al V-lea an consecutiv la maraton. În primii patru ani, atenția s-a îndreptat către copiii din clasele înscrise în program din Sibiu cărora li s-a oferit gratuit cursul și materialele didactice (ghidul îndrumătorului, caietul elevului, materialele pentru macheta finală a clasei). Fondurile strânse din urma maratonului vor fi folosite pentru organizarea și susținerea atelierelor de educație de arhitectură și mediu construit din mediul rural.

„Ne propunem să desfășurăm câte două ateliere lunare în 12 sate din județul Sibiu (Vurpăr, Alțâna, Hosman etc.), iar atelierele se adresează copiilor de 6-12 ani”, mai arată Iulia-Maria.

atelier arhitesctura maraton (3)

Asociația „De-a Arhitectura” activează în educația de arhitectură și mediu construit în rândul copiilor și a fost creată în anul 2013. Prin educaţia copiilor care sunt şi formatori de opinie ai părinţilor lor, asociația își propune o îmbogăţire a culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale. „Scopul nostru este de a-i ajuta pe copii să înţelegă arhitectura şi mediul construit şi să facă legături între ceea ce află la şcoală şi procesele complexe care transformă locurile în care trăiesc. Ca adulţi, vor fi atât utilizatori ai oraşelor, cât şi clienţi pentru arhitecţi, dar şi cetăţeni şi chiar factori de decizie care vor trebui să participe activ la modelarea locului în care vor trăi şi să creeze, utilizând atât moştenirea culturală, cât şi inovaţia, comunităţi cu o viaţă sănătoasă şi armonioasă”, explică Iulia-Maria.

atelier arhitesctura maraton (4)

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 20. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 27 mai, iar susținerile vor putea fi înregistrate până pe 1 iulie, în timp ce alergătorii trebuie să se înscrie până în 8 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact