Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Ce vin punem lângă preparatele de pe masa de Paști

Ce vin punem lângă preparatele de pe masa de Paști

Cei mai harnici au început deja să-și facă cumpărăturile pentru masa de Paști, însă nu trebuie să scape din vedere micile detalii care fac diferența. Pe lângă ouăle pe care le vor vopsi și carnea de miel pe care o vor transforma într-o friptură apetisantă, sibienii ar trebui să pună în coșul de cumpărături și câteva sticle de vin. Pentru a știi ce sortiment de vin se potrivește cu preparatele tradiționale de Paști, am stat de vorbă cu sommelierul Casei de Vinuri „Wine Not?”.

Chiar dacă în centrul atenției este carnea de miel, nu ar trebui să neglijăm nici drobul sau ouăle. Toate acestea, însoțite de un pahar de vin bine ales, pot crea o adevărată bucurie pentru cel care mănâncă. Cei mai mulți știu că vinul se alege în funcție de culoarea mâncării, însă mici detalii cum ar fi aciditatea și soiul acestuia sunt cele care contribuie la un gust total desăvârșit.

wine not vin vinuri (10)

Florin Marian, sommelierul Casei de Vinuri „Wine Not?” recomandă pentru masa de Paști mai multe sortimente de vin, pentru fiecare preparat în parte. Astfel ouăle trebuie să vină la pachet cu un vin suculent, în timp ce pastrama de oaie are nevoie de un vin mai dur. „Fiind ouă fierte tari,mai seci, trebuie combinate cu un vin suculent, cu spumant alb. Aici, m-aș gândi la un Bendis Nadir de la Petro Vaselo”, explică Florin.

wine not vin vinuri (27)

Vizavi de vinul pe care îl așezi lângă carnea de miel, sommelierul arată că acesta ar trebui să fie specific zonelor în care se cresc oile. „Când zici miel, zici Miorița, zici plaiuri mioritice. La asta ar trebui să ne gândim când alegem vinul pentru carnea de oaie. Drobul de miel merge foarte bine cu un rose mai gastronomic, în genul Karakter Rose de la Aurelia Vișinescu sau un soi alb aromat și sec, precum o Tămâioasă Românească Budureasca Premium. La friptura de miel, de exemplu, putem să mergem cu o Fetească Neagră lejeră de la Casa de Vinuri Cotnari sau cu un Shiraz de la Recaș, gama Regno. Mielul are grăsime, nu e carne fadă și are un gust puternic, caz în care Feteasca Neagră prin tanini și aciditate spală cavitatea bucală, îndepărtând gustul puternic de miel. Un Negru de Drăgășani de la Avincis îl putem pune lângă pastrama de oaie”, spune el.

wine not vin vinuri (25)

De asemenea, lângă pastrama de oaie, se mai potrivește un Shiraz baricat. „Aceasta nu mai are doar sare și piper, ci conține un întreg ansamblu de condimente ca cimbru, foi de dafin dar și usturoi, motiv pentru care ai nevoie de un vin mai complex, mai dur. Trebuie să asociezi personalitatea puternică a preparatului cu personalitatea la fel de puternică a unui Shiraz baricat, în genul Anima Syrah de la Aurelia Vișinescu sau Corcova Shiraz”, arată sommelierul casei de vinuri.

wine not vin vinuri (18)

Ajungând și la desertul tradițional, cozonacul, acesta poate fi asociat cu un pahar de vin spumant sau champagne. „La un cozonac cu nucă de exemplu, recomand un vin spumant sau o champagne cu fermentație în sticlă. Aceasta din urmă dezvoltă note autolitice (drojdie, brioșe, cozonac, biscuiți, pâine prăjită). De aceea vinul spumant alb premium, Muse Stars, de la Recaș, ar fi o alegere potrivită”, explică Florin Marian.

wine not vin vinuri (6)

Toate aceste sortimente de vinuri și multe altele se găsesc la magazinul „Wine Not?”, situat pe strada Târgul Vinului, la numărul 11. Acolo, sunt nu mai puțin de 300 de etichete diferite, majoritatea din România.

„Vrem să devenim un fel de bibliotecă de vinuri, dacă îți trebuie un vin să-l găsești. Ne-am specializat pe soiuri românești și ca să încurajăm cumva vinul românesc. Pe lângă asta, am deschis și o zonă de vinuri de import, cu cele mai importante etichete ale lumii, pentru clienții cei mai exigenți. Tot ceea ce înseamnă Franța, Bordeaux, Provence sau Champagne. Italia este prezenta cu superbele vinuri de Toscana, Ornelaia, Sasicaia, Chianti, Montalcino sau Montepulciano, sau cu vinurile din Sicilia și Sardinia. Avem vinuri de Chile, Argentina, Grecia sau Noua Zeelandă și din fiecare regiune de mai sus avem alternative foarte interesante pentru cei mai exigenți consumatori de vin. Până la urmă cred că avem un vin pentru fiecare și marea provocare este să îl descoperim și să îl savurăm, iar dacă nu îl nimerim din prima mai avem 299 de variante. În viață avem nevoie și de motive”, spune zâmbind Ovidiu Balaban, directorul de vânzări al Casei de Vinuri „Wine Not?”.

wine not vin vinuri (29)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus