Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Pictori la 6 ani. Lucrările a 68 de copii, expuse la Muzeul Brukenthal

Pictori la 6 ani. Lucrările a 68 de copii, expuse la Muzeul Brukenthal

Picturile pe sticlă a 68 de copii de la Grădinița nr. 15 au fost expuse în cadru Muzeului Național Brukenthal. Aceștia au pictat icoane în cadrul proiectului „Micii iconari” realizat de cele două instituții. În cadrul vernisajului ce a avut loc miercuri, 12 aprilie, copiii au fost felicitați și totodată premiați de managerul muzeului și de președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean.

Pentru prima dată, Muzeul de Istorie – Casa Altemberger, din cadrul Muzeului Național Brukenthal în parteneriat cu Grădinița nr. 15 Sibiu și-a propus apropierea de patrimoniului cultural şi religios românesc prin intermediul picturii pe sticlă prin proiectul educativ „Micii iconari”.

Astfel, cei mici, au realizat lucrări pe sticlă după scene întâlnite pe vasele de cositor din colecțiile Muzeului de Istorie – Casa Altemberger, alături de imaginile clasice după icoane pictate pe sticlă. „Expoziția deschisă în Palatul Brukenthal prezintă 68 de lucrări ale copiilor preșcolari realizate pe durata proiectului. Ei au lucrat după tehnica tradiţională folosită în pictarea icoanelor, având ca model desenul pe hârtie, pe care l-au transpus pe spatele sticlei şi au pictat suprafeţele. Fiecare lucrare are amprenta imaginației și îndemânării micului artist”, spun curatorii expoziției.

copii picturi brukenthal 1

În cadrul vernisajului, au fost prezenți atât copiii, cât și părinții și educatoarele acestora. Diplomele au fost înmânate celor mici de către președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, care i-a felicita pe fiecare în parte și i-a încurajat să continue această muncă.

Alex are 6 ani și este unul dintre băiețeii care a pictat pe sticlă. Când o să crească mare vrea să se facă matematician, dar nu vrea să se lase nici de pictură. „Mi-a plăcut foarte mult să pictez, vreau să pictez și de acum în acolo”, spune el. Și pictura lui Patrick a fost expusă la muzeu. „Nu am pictat chiar așa mult. Îmi doresc să mă fac tâmplar și să pictez pe lemn”, spune băiețelul.

copii picturi brukenthal 2

Una dintre educatoarele care i-a însoțit pe copii se declară încântată de această colaborare și speră să mai continue și de acum în acolo. „Când am pornit proiectul, nu ne-am gândit să fie concretizat prin așa lucrări reușite. Deci, suntem mândri de copiii noștri, de echipa care i-a instruit și sperăm ca în anii următori să continuăm parteneriatul cu muzeul. Au fost șase întâlniri, în primă fază li s-a prezentat partea de proiect, apoi s-a făcut conturul. Fiecare copil a primit sticla și fiecare copil și-a ales pictura pe care vrea să o pornească. După aceea, au fost patru întâlniri pentru pictura propriu zisă”, spune educatoarea de la Grădinița Nr. 15.

copii picturi brukenthal (2)

copii picturi brukenthal 3

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

iurigagarin

Acum 6 ani

Pe când expozite cu sugarii, dupa plecarea universitarului de la grupa mare??Mai jos de asa nu se poate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus