Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

În scandalul de la Brukenthal este invocată și DNA. „De ce nu se vorbește de acest dosar?“

În scandalul de la Brukenthal este invocată și DNA. „De ce nu se vorbește de acest dosar?“

Acuzată în scrisoarea deschisă a conducerii Muzeului național Brukenthal de faptul că a lansat o campanie de denigrare a lui Sabin Luca, managerul general, Mariana Rădulescu, cea care este contabila șefă a instituției, susține că semnatarii respectivei scrisori au interese proprii.

Mariana Rădulescu (foto principală) este acuzată în scrisoarea publică semnată de zece persoane din conducerea Muzeului de faptul că a lansat din interior o campanie care a ajuns să afecteze instituția culturală și chiar să pună în pericol patrimoniul moștenit de la Samuel von Brukenthal. Respectiva scrisoare publică, lansată marți pe pagina de Facebook a instituției, a fost prezentată oficial și în cursul zilei de miercuri de către purtătorul de cuvânt al instituției, Alexandru Chituță. Potrivit lui, respectiva scrisoare a fost redactată în comun acord de către semnatari.

În replică, Mariana Rădulescu susține că cei care au semnat respectiva scrisoare ar trebui să probeze acuzațiile. „Ce scrie acolo, inclusiv că am folosit metode de «cyberbulling» – căci a trebuit să verific pe internet, mai întâi, ce înseamnă – trebuie să demonstreze. Să demonstreze că eu am hărțuit oameni, că le-am dat telefoane și așa mai departe. Eu am scris pe Facebook, căci nu am unde să scriu altundeva, că toată echipă managerială este formată din oamenii prin care domnul Sabin Luca m-a hărțuit. Toți sunt membri, președinți, secretari ai Comisiei de etică și integritate, ai Comisiei de disciplină“, declară Mariana Rădulescu. Ea susține și faptul că respectiva scrisoare a fost concepută în cadrul unei ședințe la care nu a fost chemată și că cei care au semnat au interese comune cu managerul instituției, Sabin Luca. „Domnul Chituță este cel care încearcă să rezolve niște probleme prin relațiile pe care le are pentru ca domnul Luca să își vândă cărțile prin Muzeul Brukenthal, aflându-se într-un conflict de interese pentru că este autorul cărților și are un interes patrimonial în derularea contractului. Domnul consilier juridic Vasile Mircea este un apropiat al dânsului, domnul Sonoc este cel care îi ținea locul la facultate, îi făcea traduceri. Deci fiecare om din apropierea dânsului are câte o afinitate“, declară Mariana Rădulescu.

Subiect de discuție în Consiliul de administrație

Mariana Rădulescu susține că împotriva ei sunt derulate o serie de abuzuri, printre care amintește de faptul că a fost înlocuită în Consiliul de administrație al muzeului, consiliu care va dezbate situația ei în ședința de la finele acestei luni. „Am sumedenie de dovezi că am fost hărțuită și discreditată. Spre exemplu, între 24 și 28 aprilie sunt programată în concediu, fapt aprobat și cunoscut de conducere. Dar a fost fixată o ședință de Consiliu de administrație în 27 aprilie, iar la primul punct al ședinței sunt eu, cu prezentarea poziției echipei manageriale față de mine. Voi cere o reprogramare, dar cu siguranță nu va fi așa, pentru că se știa cu siguranță că sunt în concediu și a fost pus intenționat acest lucru pe ordinea de zi“, afirmă Mariana Rădulescu.

Referirile la DNA

Contabila șefă a instituției cere conducerii Muzeului să facă referire și la dosarul aflat în lucru la DNA Alba Iulia. „De ce nu spune domnul director dacă are accese de sinceritate, alături de domnul jurist, că Muzeul național Brukenthal este angrenat într-un dosar penal la Alba? Nu pot să dau date, dar mi-au fost cerute acte originale de un procuror DNA, în prezența domnului consilier juridic și a domnului director general. Am informat Consiliul de administrație referitor la acest dosar, dar lumea tace. Și eu sunt de vină pentru toate lucrurile care se întâmplă“, afirmă contabilul șef al Muzeului. Ea susține că este vorba de un alt dosar decât cel în care procurorii au fost sesizați în legătură cu neîncasarea unor facturi pentru servicii de descărcare arheologică prestate de Muzeu, servicii pentru care însă angajați au muzeului au fost plătiți prin alte contracte. „Eu nu am fost chemată deloc în acel dosar, doar ca cea care a formulat o plângere, nu am altă calitate“, mai spune Mariana Rădulescu.

Referitor la procesele prin care aceasta a contestat sancțiunile ce i-au fost aplicate (o mustrare scrisă și reținerea a 10% din salariu pe timp de o lună), contabila șefă a Muzeului Brukenthal este de părere că judecata magistraților sibieni ar fi putut fi influențată și că a decis să nu mai atace sentințele. „A doua sancțiune contestată de mine pentru acei 10% reținuți din salariu - sancțiune aplicată pentru că am fost timp de trei ore la Tribunal - nu a fost formulată de mine pentru bani. Ci pentru că am fost pusă «absent nemotivat». Instanța nu a judecat contextul acesteia, ci faptul că am lipsit trei ore și mi-am dat seama că dacă acela este principiul nu are rost să merg mai departe. În completul de judecată se afla domnul asistent judiciar Eugen Frunză, pe care îmi pare rău că nu l-am recuzat. Căci este un prieten apropiat al domnului director. Și fiind asistent judiciar în ambele instanțe, mă gândesc că ceva influențe au fost“, mai declară Mariana Rădulescu.

Citește și

Scrisoare deschisă din Muzeul Brukenthal: „opriți campania anti-Brukenthal!“

Directorul muzeului, Sabin Luca, despre „campania anti-Brukenthal“: Nu-mi convine situația

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

emma-noelle

Acum 6 ani

Salu' mana! Nenea, da' oare masonu' cunoaste ce scrie la pct.7 din C.M.?.."Iubeste pe cei buni.Plange pe cei slabi.Fugi de cei rai. Dar nu ura pe nimeni"!...
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 6 ani

Sabin Luca e un personaj toxic si trebuie sa plece!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus