Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Doi bucureșteni fac dulceață pentru sibieni la Gura Râului

Doi bucureșteni fac dulceață pentru sibieni la Gura Râului

În urmă cu trei ani, Cosmina și soțul ei, împreună cu cei trei copii, au decis să lase lumea agitată a Bucureștiului și să se mute într-un loc mai liniștit. După o încercare de a locui în Avrig, aceștia s-au stabilit la Gura Râului. Chiar dacă au renunțat la cariera din domeniul imobiliar și contabilitate, nu au putut sta cu mâinile în sân și și-au deschis o mică afacere cu dulceață. Pe lângă asta, la fiecare sărbătoare importantă din an, pregătesc coșuri cu mici atenții. Toate produsele lor ajung și la Sibiu, de două ori pe săptămână, livrându-le gratis.

Au plecat din București și au vrut să locuiască la Avrig, însă odată ajunși nu le-a mai plăcut. S-au cazat la o pensiune în Gura Râului și s-au îndrăgostit de împrejurimi. După aproape un an și-au găsit și casa visurilor lor. De acolo, până la creșterea fructelor, a fost un pas mic, care s-a finalizat cu punerea în valoare a acestora prin fierbere.

O afacere dulce

De când se știe, Cosminei i-a plăcut să gătească și ajungând la Gura Râului a simțit că poate să își pună în valoare această pasiune. Astfel, a început să facă dulceață. „Pornind de la pasiunea mea de a găti, m-am hotărât să devin Dulcetăreasă. Ne-am lansat într-o afacere dulce: valorificăm prin fierbere fructele culese din livada proprie și din pădurile din împrejurimi. Îmbinam rețete vechi, cu mirodenii noi, ne folosim chiar și de fructele aduse din comerț, și când spun asta mă refer la faimoasa rețetă: dulceață de banane, mere și ghimbir. Bananele și ghimbirul importate, mere din Gura Râului”, spune Cosmina.

micile afaceri dulceata gura raului (6)

La puțin timp după idee, a apărut și „Cămara cu delicatese”, numele sub care familia Ciaușu își vând produsele. Acesta, însă, nu a fost ales la întâmplare, venind la pachet cu plăcerea pe care o are bucureșteanca în a dichisi borcanele. „Am ajuns să facem cadouri personalizate, coșuri pline cu borcănașe de dulceață, înfrumusețate manual, cu dantelă, sfoară, panglici, conuri de brad, flori uscate, nuci îmbrăcate în broderie, ghinde, ramuri de brad sau de tuia”, povestește ea.

Fără aditivi și coloranți

Dulcețurile pe care le prepară conține între 73 și 67% fructe și între 27 și 33% zahăr și sunt fierte pe foc din lemne. „Nu conțin aditivi, pectină chimică, coloranți. Procesul de fabricare are loc în oale de inox magnetice cu fund triplu, pe foc de lemne la un cuptor cu plită, construit special pentru acest lucru. De aceea, dulcețurile au un gust profund accentuat, diferit de al celor din comerț”, explică Cosmina.

Dulceața de afine, căpșuni și gogonele sunt numai câteva dintre sortimentele pe care le prepară. Printre dulceața de caise și cea de trandafiri, își face loc însă, și produsul vedetă: dulceața de lapte. Aceasta conține cafea, vanilie, ghimbir sau scorțișoară. Pe lângă acestea, în preajma sărbătorilor importante din an și nu numai, cu multă migală pregătesc coșuri-cadou cu diferite produse. „Am ales să venim în întâmpinarea clienților noștri cu o idee: tu vii cu bugetul, noi aducem cadoul. Astfel, îți poți găsi orice îți dorești, la noi în cămară, în limita stocului disponibil. Pe același principiu, tu vii cu bugetul, noi aducem cadoul, ne adresăm firmelor, și am avut colaborări fructuoase, deoarece am putut veni în întâmpinarea clienților, cu o ofertă personalizată, cu un produs unic, special, 100% românesc, sibian”, mai spune Cosmina.

micile afaceri dulceata gura raului (3)

Livrare gratuită la Sibiu

Chiar dacă produsele lor ajung cu precădere pe mesele sibienilor, acestea nu lipsesc nici de pe cele ale românilor din afara județului. Dacă la cei din alte localități, borcanele cu dulceață ajung prin curier sau poștă, la Sibiu acestea sunt livrate personal. De două ori pe săptămână, transportul este gratuit.

În ceea ce privește prețurile, acestea diferă de la o dulceață la alta. Astfel, un borcan de 200 de grame de dulceață de ceapă este 9 lei în timp ce unul de afine e 14 lei. 12 lei costă dulceața de lapte cu vanilie și 15 lei cea de fructe de pădure. „Prețurile noastre sunt variate și extrem de acceptabile, având în vedere prospețimea dulcețurilor, lipsa aditivilor și a conservanților, preponderenta fructelor de peste 70% , care lipsesc cu desăvârșire din eticheta unui gem ieftin făcut într-o mega-fabrica. De altfel motto-ul nostru este: bunătăți făcute de oameni, nu mașini”, completează Cosmina.

micile afaceri dulceata gura raului (7) micile afaceri dulceata gura raului (6) micile afaceri dulceata gura raului (2) micile afaceri dulceata gura raului (5) micile afaceri dulceata gura raului (4)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

emma-noelle

Acum 6 ani

Salu' mana! Nenea, da' invatarati sa faceti si traditionala "dulceata de cozi de matura" cu care sighienii nostri bravi isi "delecteaza" muierile?...Da' fara "adaosuri sau aditivi"!...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

robert de niro

Acum 6 ani

da zaharul alb nu este faacut tot de masini? este un drog care de ani buni imbolnaveste lumea si este promovat pe ascuns in asa zisele produse naturale. sa va fie rusine si mai bine stateati acolo in bucuresti
Raspunde

Doar suntem buni sa comentam

Acum 6 ani

Macar oamenii își dau silința,suntem o grămadă de romani de ne-a învățat "sistemul" de după lovitura de stat sa ne pice din cer .Stima lor .Bătrânii au murit ,iar ceilalti au emigrat pentru a fi sclavii străinilor ,niciunde se ca nu e bine .Preferam pesticide și e-uri pentru a vizitam cerul cat mai curând .De ex de Paști suntem foarte puțini care cumpără miel direct de la producătorul român autohton care hrănește mielul cu furaje locale și isis il aprovizionează pe miel cu lapte pur ,ca doar iarba nu ne-au luat-o stranii inca .In loc sa ajutam producătorul local și sănătatea noastră ,cumpărăm miel din Ungaria hrăniți numai bio nu.
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Tipic romanilor invidia si agresivitatea verbala împotriva celor care vor sa facă ceva pozitiv
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Si apropo ura asta între zone din România ar trebui sa o lăsați deoparte ca de fapt sinteti toți romani
Raspunde

J.C.

Acum 6 ani

imi imaginez ca toti oltenii vor ca ardelenii sa fie romani.... dar uni ardeleni ar vrea sa fie doar ardeleni
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Păcat va citesc comentariile si articolele zilnic chiar daca de mult timp nu mai locuiesc in țara si a-mi pare rău cind vad cita ura exista între oameni care se caracterizează dupa zona
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus