X
Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, in Bucuresti, miercuri, 4 noiembrie 2009. Guvernul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru, format din 14 ministri, doar doi dintre ei cu aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, incearca, miercuri, sa obtina votul de investitura din partea Parlamentului, insa un rezultat favorabil acestuia este putin probabil.

Parlamentarii își fac un Cod de conduită. Fără sancțiuni

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Oana Florea (PSD), a anunţat că membrii comisiei au depus la Parlament un proiect de Cod de conduită al senatorilor şi deputaţilor. Codul stabileşte proincipiile care trebuie să stea la baza activităţii parlamentarilor, fără însă să propună sancţiuni suplimentare faţă de cele prevăzute în Statutul deputaţilor şi senatorilor. ”Un astfel de Cod este necesar şi din perspectiva Raportului de monitorizare al Comisiei Europene (MCV), care a solicitat de fiecare dată elaborarea acestui act normativ, în care să fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi la modalitatea de exercitare a mandatului de parlamentar”, se arată într-un comunicat al Oanei Florea, citat de News.ro.

Printre principiile care ar trebui să ghideze activitatea parlamentarilor sunt menţionate independenţa (”deputaţii şi senatorii nu trebuie să fie influenţaţi în exercitarea mandatului lor de nicio altă entitate”), responsabilitatea (deputaţii şi senatorii au obligaţia de a participa la activităţile parlamentare, de a fi în contact cu cetăţenii şi de-aşi exercita mandatul într-o manieră transparentă”), probitatea (”obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice şi să participe activ la soluţionarea unui eventual conflict de interese în beneficiul interesului general”), exemplaritatea (”deputaţii şi senatorii trebuie să asigure prin limbaj, conduită şi ţinută solemnitatea şedinţelor Parlamentului şi bunul mers al activităţilor desfăşurate”), respectarea reputaţiei Parlamentului şi informarea cetăţenilor.

Codul nu conţine sancţiuni suplimentare faţă de cele deja prevăzute în Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor. În situaţiile în care Codul de conduită este nerespectat, orice deputat sau senator poate depune o sesizare la preşedintele Camerei Deputaţilor sau Senatului care o va trimite Comisiei juridice pentru soluţionare. Comisia are la dispoziţie 30 de zile să elaboreze un raport privind sesizarea care să propună, eventual, şi sancţiunile ce urmează să fie decise de către plen.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Politica
  • Contact