X

Triunghi albastru. Pătrat portocaliu

Bogdan Brylynski

Prin preumblările voastre, dragi cititori, ați văzut vreodată pe peretele vreunei clădiri din Sibiu un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu? Să presupunem prin absurd că vreunul dintre voi a văzut semnul ăsta prin oraș, aveți habar ce înseamnă? Casele de pariuri ar da cotă peste 10 că habar n-aveți. Și totuși, e semnul pentru viață.

Astăzi pare absurd. Dar niciunul dintre noi n-avem nici cea mai mică idee ce se poate întâmpla mâine. Ne atacă rușii. Reușesc coreenii să lanseze cu succes o rachetă și o îndreaptă spre noi. Își aduc turcii aminte de peșcheș și vin să-l ceară. Imposibil. N-are cum să se întâmple așa ceva. Atunci de ce mai dăm 2% din PIB pentru armată? Ce rost mai are NATO și de ce se tot agită lumea cu scutul anti-rachetă de la Deveselu? Dacă se întâmplă, șansele noastre de supraviețuire sunt 0. Și țin 100% de bulan. Vor trăi doar cei care au dus o viață lipsită de păcat, care nu au câștigat la loto 6 din 49 și cei care au călcat într-un rahat pe stradă. Ni se pare atât de absurd scenariul încât habar n-avem ce înseamnă un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu. Este semnul existenței unui adăpost de protecție civilă. Buncăr, cum îl știm cu toții.

De fapt, de ce ne agităm atât? Suntem atât de prost pregătiți pentru situații de urgență încât un cutremur sănătos ar înjumătăți populația țării. Câți știți normele de siguranță în cadrul unui cutremur? Câți s-ar ascunde sub masa din sufragerie sau în apropierea pereților de rezistență și câți ați lua-o la goană pe scări spre moarte sigură? Eroarea aplicației lui Guran a fost cel mai bun exemplu despre cât de inconștienți suntem. Poporul Ales. Nouă n-are cum să ni se întâmple. Când vor suna sirenele mâine ne vom îmbulzi pe Facebook să facem mișto de cât de prost pregătit e statul român pentru o situație de urgență. Am avea dreptate, așa-i. E plin cimitirul de oameni care au avut dreptate. Dintr-o sută, unul, maxim doi vor da un search pe net să vadă ce înseamnă semnalele sirenelor de urgență. Nouă n-are cum să ni se întâmple. Gândiți-vă în grija cui suntem. A unui lung șir de instituții care n-a fost în stare să captureze un urs. Ar merge un sondaj prin instituții, să vedem, oare au habar cei de la Prefectură ce înseamnă un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu?

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

10 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Baba

  Daca tot sunteti umblat prin lume dl. Brylynsky stiti ce semnifica un punct negru intre doua puncte albe,pe fond portocaliu?Casele de pariuri ofera cota 1000 pentru raspunsul corect!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Baba

    Ca sa mai primesc niste ”deste in jos” va deslusesc misterul:Un purice cu vata in urechi,in Sahara,cautind un cabinet ORL pentru a-si trata dubla otita.Haideti imperatorilor,trimiteti-ma la Pluto c-asa merit!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Baba

  Serios acum: Stiati dl Brylynsky ca fostul sediu al Primariei,actual Ramada,cel vindut pe gratis universitatii lui Carabulea,in urma unei licitatii la care a particiat ULBS,in vremea primarului Iohannis,avea deja construit in subsol un centru ALA,antiatomic?Urma sa fie centru de comanda judetean in cazul unui razboi sau cataclism.Presupun ca acum isi tin cei de la Ramada muraturile acolo.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Thom

   Aia de care zici e alta cladire, mult mai veche, si lipita, ca actualul sediu 2 pe Victoriei (facut 1890+). Cladirea care se afla pe locul Ramada, a fost fabrica de bere, facuta pe la 1810+, si in perioada comunista a fost depozit (Vinalcool?). Demolata de comunisti pentru noul palat administrativ, ramas schelet pana in 2000+, trebuia dat Universitatii dar nu s-a mai realizat, cumparat apoi de Carabulea.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Baba

    Vorbesc despre cladirea inceputa in ’92 sau ’93,pe banii statului roman capitalist,scheletul cum ii spui.Scheletul are doua nivele subterane,tapene,din beton.Cladirea fiind destinata administratiei locale nu putea fi instrainata,conform legii, decit unei entitati din domeniul Educatiei.Carabulea a infiintat o universitate si s-a luptat,cu chieptu’ gol,pina la singe cu contracandidatul ULBS.In urma bataliei,un fel de Rovine cu iz de brinza,a cistigat Carabulea.Victoria a fost legalizata,tot conform lrgii, prin hrisoavele Consiliului Local Sibiu,recte o HCL.Nu-i stiu numarul da’ cred ca se poate afla.Te-am lamurit?

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Baba

    Firma cistigatoare a luptei seculare avea in denumire ”Travel”.Cred ca se numea ”Atlantic Travel”,nu-s sigur.Important era ca avea in obiectul de activitate Educatia.Cred ca pe vremea aia plateai vre-o 10 lei(in banii de azi) pentru un cod CAEN.Cu 100 lei puteai sa faci educatie,studii atomice,agricultura,transport,medicina etc.Repet:Batalia a fost consemnata de cronicarii vremii.Laudativ.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cititor

  Pentru autorul articolului de mai sus.
  Triunghiul albastru pe fond portocaliu nu este doar un semn care indica un adapost de protectie civila, ci un semn distinctiv de protectie mai larga. Un tratat international – Protocolul I din 1977, aditional la cele 4 Conventii umanitare de la Geneva, din 1949 – stabileste la art.66(4) ca ”Semnul distinctiv internaţional al protecţiei civile constă dintr-un triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu, când este utilizat pentru protecţia organismelor de protecţie civilă, a clădirilor lor, a personalului şi materialelor lor sau pentru protecţia adăposturilor civile.”

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact