X
sibiu de sus blocuri foto primaria sibiu

Astăzi sună alarmele în Sibiu. Dacă nu era exercițiu, unde fugeam?

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfăşoară de câteva zile, în toată țara, un exerciţiu pentru testarea şi verificarea sistemului de avertizare. Astăzi a venit rândul sibienilor să audă sirenele. Cum scopul unui astfel de test este să ne pregătim pentru eventualitatea unei situații reale, unde ne-am fi putut adăposti?

În afară de Sibiu astăzi vor suna alarmele în judeţele Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu-Mare și Sălaj.

IGSU le recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”. La nivel naţional, există peste 7.700 astfel de mijloace de alarmare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

Cel puțin teoretic, în caz de pericol, populația ar trebui să se adăpostească în buncăre sau locuri special amenajate. Conform ISU Sibiu, în orașul nostru ar exista 40 de buncăre, toate aparţinând operatorilor economici, la care se mai adaugă 77.519 spaţii de adăpostire, executate în special în subsolurile construcţiilor, aparţinând persoanelor fizice. Ceea ce înseamnă că în caz de pericol toată populația Sibiului are unde se adăposti. Pentru că nu se află în gestiunea lor, reprezentanții ISU Sibiu nu au putut oferi și o listă a buncărelor din Sibiu.

Un astfel de buncăr se află sub Complexul Dioda de pe Calea Dumbrăvii. Acesta a putut fi observat în urmă cu câțiva ani, când întreaga clădire a trecut printr-un proces de modernizare datorat mutării Instituției Finanțelor Publice. Accesul în buncăr se face pe rampa din partea de est a complexului și o mașină medie poate pătrunde câteva zeci de metri în subteran, unde există inclusiv loc pentru întoarcere, într-un fel de sens giratoriu. Pentru autovehicule, sub Dioda, există chiar două benzi de circulație. În capătul unde pot întoarce mașinile se găsesc porțile de intrare în adevăratul buncăr, undeva sub sediul ITM Sibiu.

Cât privește cele 77.519 spaţii de adăpostire, acestea se află majoritatea la subsolurile blocurilor sau a clădirilor private. În teorie, ele ar putea găzdui populația Sibiului în cazul unei calamități. În teorie, dacă nu este exercițiu ISU și auziți alarmele sunând prin oraș, ar trebui să închideți repede apa și gazul în locuințe, să luați un radio pe baterii – dacă mai aveți așa ceva, acte, documente și obiecte personale de preț, apoi să fugiți la cel mai apropiat adăpost.

Evident, prioritate în adăpost au femeile și copiii, însă absolut toți ajunși într-unul trebuie să asculte și să execute ordinele șefului de adăpost. Nimeni nu spune însă cum se alege/stabilește cine este șeful adăpostului. Indiferent de șefi, toți au datoria să păstreze curățenia în adăpost, să nu fumeze și să nu aprindă focul. Tot regulile de protecție a populației ne mai spun că eventualitatea unui atac nuclear asupra României nu se intră cu haine contaminate în adăposturi.

O indicație interesantă din regulile care trebuie urmate în caz de accident nuclear și urgență radiologică:

”Nu încercați să mergeți la școală pentru a vă lua copiii. Personalul autorizat va avea grijă de ei”

Foto: Primăria Sibiu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

11 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  twikki

  ar trebui un control de la ISU sau organele abilitate pentru ca accesul in buncarul la care faceti referire sub ITM este blocat din partea de la finante ( este folosit cu alta destinatie), iar locul de sub ITM de asemenea. inconstienti. nu se poate face accesul inspre el cu auto sau per pedes

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Thom

   Subsolul fostei Cazarme 90, care a fost candva si buncar, sa fie amenajat, daca tot e monument istoric si nu se pot face amenajari de amploare de ex. pt. un parking subteran. In rest, parcare deasupra ca acum, si amenajat turistic. O idee pt. Primarie, care nu le prea are cu ganditul.

   Sub bastioanele Soldisch (sunt ceva tunele acolo) si Haller sa fie amenajate buncare, sunt cladiri extrem de solide ce supravietuiesc si unui atac atomic. Iarasi in Sub Arini poate fi amenajat subteran un mare buncar.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Thom

  Unde fugim? Mai avem timp sa fugim sau sa coboram in pivnita? :) Depinde ce bubuie. Daca da Oana Roman un vanticel, am pus-o ! :)
  Cel mai bine e sa o tai la sanatoasa dupa Dealul Grogoriu (Gusteritei|), ferice de cei cu case in Gusterita.

  Altceva e interesant, de ce exercitii de genul doar in judete din Ardeal ?!? E vreo recunoastere pe sleau de la bucale ca aici e lumea de calitate, sau ce? Restul pot sa o mierleasca. Sau vin ungurii aliati cu rusii ? :) :) :)

  PS Multe cladiri din cam toata zona centrala au avut amenajate buncare in Al Doilea Razboi Mondial, Primaria, Palatul Prima Ardeleana (Farmacia 24), Palatul Transsylvania (Balcescu 1-3), si inca vreo cateva, plus cripte ale bisericilor nefolosite. No (si) alea, sa fie amenajate pentru adaposturi de genul acum !

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un cititor

  De fapt concluzia este una singura: cei de la ISU ori sunt prosti, ori sunt prosti. Sau mai bine spus, papa niste bani publici si nu fac nimic. Nu au lista adaposturilor, dar a “sefilor de adapost” o au? Oare sunt alesi tot pe considerente politice, ca orice sef sau sefut din Ro?

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  John Doe

  Cel mai bine pozitia strutu`, capu in pamant si curu`n sus! :))) Toata chestia asta cu alarmele e doar un exercitiu normal in vremurile astea ciudate, doar ca.. degeaba dai alarma daca oamenii n-au unde sa se duca, ori mai rau , sa existe buncare dar sa fie inaccesibile ori sa nu existe o lista cu ele :)) traim o comedie continua.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ALy

  Daca nu se poate prezenta o listă cu posibilele locuri unde se pot refugia oamenii, degeaba exista buncarele si se face exercitiu ca tot asa nu stim unde sa mergem…

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  BON

  Dacă cei de la ISU nu ştiu exact unde sunt acele buncăre, măcar teoretic ştiu cum trebuie să fie amenajat şi cu ce trebuie dotat un astfel de buncăr de protecţie la bombardamente? Că nu mai vorbim de cele antiatomice. Şi cum mai menţiona cineva aici: există o listă şi o repartiţie clară a persoanelor pe zone sau cartiere? Există o listă cu persoanele care au atribuţii de răspundere şi sunt pregătite să administreze acele buncăre în caz de nevoie? Întrebările sunt retorice, deoarece sunt sigur că NU. Înainte de ’89 chiar am participat la nişte cursuri speciale în acest scop, organizate de M. Ap. N., dar sunt sigur că s-a renunţat la ele. Concluzia e clară: ABURELI fără acoperire! Scopul: Au bifat o acţiune!

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact