X
inselaciune metoda accidentul politie

Atenție la metoda „accidentul”! Recomandările polițiștilor sibieni

Pentru a preveni victimizarea prin metoda „accidentul”, poliţiştii sibieni revin cu o serie de recomandări și atenționează sibienii să aibă în vedere următoarele aspecte:

Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix, vizate fiind persoanele în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecate în străinătate ori mutate în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei.

Metoda utilizată este simplă şi implică, de regulă, două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul/fiica, vorbeşte, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.

Înşelăciunea poate avea următorul scenariu: o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani. De asemenea:

1. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon!

2. Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţi 112 pentru a cere asistenţă! Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier.

3. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

4. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.

5. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi copii sau alte rude care nu se află în proximitatea lor. Vorbiți cu părinții dumneavoastră și rugați-i să nu dea curs unor astfel de solicitări, să încheie conversația cu apelantul cât mai repede și să vă contacteze pe dumneavoastră.

Pe ce se mizează:
– incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante;
– incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă;
– empatia şi compasiunea ridicate ale victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact