X
sera flori camelia

Cum se îngrijesc mușcatele curgătoare. Sfatul specialiștilor sibieni

Una dintre cele mai populare flori care ne împodobește balconul și ferestrele locuinței noastre este mușcata curgătoare. Majoritatea oamenilor cred că dacă are lumină și apă este mai mult decât suficient însă, în realitate, lucrurile stau altfel. Despre cum se îngrijesc și înmulțesc mușcatele, dar mai ales ce tratamente putem aplica împotriva bolilor și dăunătorilor explică Dan Vasile, proprietarul serei de flori Camelia`s din Poplaca pe blogul său, Decodays.ro.

Mușcatele Curgătoare Tiroleze nu doar că sunt unele dintre cele mai cunoscute, dar sunt și cele mai rezistente la călura excesivă și lipsa de apă. „Florile acestora sunt micuțe si sub forma de steluțe. Se pretează foarte bine în zonele cele mai însorite și, mai ales, pentru acele persoane care au mai puțin timp pentru a le îngriji. Mușcatele Curgătoare Tiroleze nu au nevoi prea multe. Au nevoie de soare și apă din când și când”, se arată pe decodays.ro. Această floare devine mai pretențioasă când vine vorba de tipul de turbă folosit. Nu le place umiditatea excesivă, astfel că o turbă care să dreneze apa cât mai bine, este bine venită.

„Adăugați îngrășăminte în substrat, cât și prin apa de udat. O solutie echilibrantă de N-P-K, de genul 5-6-5, sau în apropierea acestor cifre, este excelentă sș se găsește în comerț”, mai scrie pe decodays.ro.

Muscate-Curgatoare-Tiroleze

De multă apă și umbra au nevoie mușcatele curgătoare Calliope. Acestea se pretează cel mai bine la containere sau ghivece agățătoare, generînd flori imense cu un bogat foliaj. Au nevoie de un sol care sămentina apa, însă să dreneze fără să o mențină până la băltire. „Ideale sunt ghivecele mari, de peste 23-25cm diametrul, care să aibă și rezervor pentru apă. Pot fi puse și în jardiniere, însă din cele foarte late. Mușcata Calliope, are nevoie de mult îngrășământ și fier. Puteți folosi îngrășăminte din comerț, cu formula echilibrată, N-P-K, părti egale sau cât mai apropiate”, scrie Dan Vasile pe blog.

Mușcatele Curgătoare-Duble se aseamănă cu cele de mai sus doar că sunt mai mici și fac flori duble. Diferențele majore sunt că acestea curg unidirectțonal, mergând după soare, fiind mult mai pretabile pentru jardiniere, îmbrăcarea balcoanelor sau teraselor, iar pentru ghivece rotunde fiind necesare mai multe fire pentru a da un aspect unitar.

Cum se îngrijesc mușcatele curgătoare

În ciuda aparențelor, mușcatele curgatoare sunt ușor de îngrijit, fiind necesare doar câteva reguli fundamentale de respectat. În funcție de sezon, există câtva reguli care ar trebui respectate. Pe timpul verii, ar trebui să urmați următoarele sfaturi:

-Nu udaţi în exces pentru că plantele se pot îmbolnăvi. Evitaţi udatul direct pe frunze şi cu apă prea rece sau prea fierbinte;

-Curăţaţi frunzele uscate de la bază, doar după ce s-au îngălbenit complet (nu înainte, pentru că ruptă prea devreme, generează imediat o îngălbenire prematură la următoarea frunză);

-Ciupiţi plantele pentru o ramificare mai bună;

-Curăţaţi întotdeauna florile uscate, pentru a permite o nouă înflorire.

Înmulțirea mușcatelor curgătoare

În ceea ce privește înmulțirea mușcatelor curgătoare, aceasta se face fie prin semințe, fie prin butași. Dacă alegeți prima variată trebuie să știți că îninte de toate aveți nevoie de timp.

„Trebuie însămânțate devreme, având nevoie de 3-4 luni pentru a răsări și a deveni plante mature. Semințele că sa germineze nu au nevoie de lumină, astfel că trebuie doar umezite. Se pot planta direct în turbă sau pe pat de hârtie umezită până la înmugurire”, se arată pe decodays.ro.

Cea mai clasică metodă de înmulțire a mușcatelor curgătoare este prin butași. „Aceasta are neajunsul că ai nevoie de o plantă matură de foarte bună calitate pentru a obține o plantă viguroasă. În plus, în majoritatea cazurilor, plantele nu se compară cu planta mamă. Firmele profesioniste ce se ocupă cu vânzarea mușcatelor curgatoare folosesc butași realizați în centre de cercetare și de către firme specializate doar pe material genetic de foarte bună calitate”, scrie pe același site.

muscate sera flori
Boli și dăunători

În general, mușcatele sunt plante rezistente la boli şi pot fi tratate uşor cu substanţe la îndemână din farmaciile fitosanitare. Cu toate acestea, trebuie să aveţi grijă pentru a nu pierde planta din neatenţie. „Putregaiul Cenuşiu” este principala boală la muscate. Se manifestă ca pete de culoare gri închis, pe spatele frunzelor şi apare din cauza excesului de umiditate. Musculiţa albă de seră și afidele sunt printre dăunătorii cei mai cunoscuși și totodată cei mai greu de eliminat.

„În cazul apariţiei oricărei simptome pe boală sau de dăunător să vă adresaţi farmaciilor specializate pentru cel mai nou tratament în domeniu. Personal, preferăm tratamentele preventive, pe care vă rugăm să le faceţi şi voi. Astfel, în loc să aşteptaţi ca muscatele curgătoare pe care le deţineţi să aibă urme de boli, puteţi să aplicaţi tratamente fitosanitare, odată la 2-3 săptămâni. Astfel, veţi evita majoritatea posibilelor probleme”, mai scrie proprietarul serei de flori Camelia`s.

Pentru a afla mai multe despre mușcarele curgătoare sau orice alte flori de grădină, puteți accesa site-ul Decodays.ro. Dacă vreți să aduceți o pată de culoare în viața dumneavoastră vă puteți achiziționa flori direct de la Sera de flori Camelia`s situată în Poplaca.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Baba

  Cu articolul asta atentati la traditia locala:daca-mi pun muscate in balcon unde-mi mai usc budigaile?Cum mai pot scutora fata de masa?Sunteti nebuni?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  J.C.

  cel mai bine arata muscatele artificiale…. toate pensiuniile din austria le folosesc, nici nu trebe udate, nu fac nici mizerie, si sunt pline tot timpu anului…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Elena Vasile

  Oare exista femei carora nu le plac muscatele ,mai ales in balcoane sau ferestre ? Este adevarata viata sa-ti rada florile atunci cand poate tu esti trista ,nu conteaza unde usuci rufe ,conteaza ca-ti pot hrani sufletul .Ele cresc sub mana ta si infloresc odata cu iubirea pentru ele !

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  C-tin Simion

  Sunt fascinat de muscatele curgatoare ,imi pregetesc singur butasii din toamna,iar in luna februarie ai plantez separat in pahare sau direct in jardiniere in functie de stadiul de vegetatie .O sa va surprind poate nu sunt femeie ,dar imi plac ambele (femeia & florile frumoase ) Singurul lucru pe care nu-l stapanesc inca este tratamentul dupa plantare ,de fertilizare nu ma plang ,stiu sa folosesc ingrasaminte bine echilibrate in NPK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact