X
cisnadie

Treabă săsească: și al doilea proiect pe fonduri europene alocate României prin POR își are beneficiarul tot la Sibiu

Biserica evanghelică fortificată din Cisnădie va fi reabilitată în cadrul unui proiect cu o valoare totală de 7,12 milioane de lei, din care peste 97% sunt asigurați din fonduri europene alocate României prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Este al doilea proiect semnat în cadrul POR la nivelul României. Primul a fost cel pentru finanțarea nerambursabilă a reabilitării Bisericii evanghelice din Piața Huet a Sibiului.

Contractul de finanțare pentru lucrările de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic al Bisericii fortificate din Cisnădie a fost semnat la Alba Iulia în cursul zilei de vineri, între reprezentanții Agenției de dezvoltare regională Centru și cei ai Bisericii Evanghelice din Cisnădie, reprezentați de prim-preotul Kézdi László-Zoran.
Cu o valoare 7,12 milioane de lei, proiectul reprezintă cea mai amplă lucrare de reabilitare a monumentului istoric din Cisnădie din ultimii 250 de ani, când biserica a fost extinsă, iar fortificațiile i-au fost refăcute. „Prin acest proiect, care se estimează a se finaliza în octombrie 2019, fondurile alocate se vor investi în restaurarea fațadelor, a pardoselii, tâmplăriei, finisajelor la pereți și bolți, instalații electrice și de încălzire, dar și a trotuarelor, canalizării și alimentării cu apă, instalării unui sistem audio de ghidaj, crearea unui infopoint accesibil și pentru persoanele cu dizabilități, precum și în activități de digitizare și de promovare“, se arată într-un comunicat emis de ADR Centru.

Biserica va fi scanată 3D

Biserica evanghelică din Cisnădie este prima din România în al cărei turn a fost instalat un ceas (în 1425) și prima din țara noastră care a avut instalat un paratrăsnet (în 1795). Acesta a fost montat chiar pe urmele lăsate de ultimul fulger care a lovit clădirea.

biserica evanghelica cisnadieMaria Ivan, director în cadrul ADR Centru, a anunțat că la finalul acestui proiect – conform cerințelor de finanțare – biserica din Cisnădie va trebui scanată tridimensional. „Prin activitatea de digitizare impusă de ghidul solicitantului, obiectivul reabilitat al fiecărui proiect va trebui să fie scanat și reprodus într-o proiecție 3D în mediul online, fiind apoi accesibil pentru vizitare oricărui cetățean. Va avea astfel loc o conservare într-un mediu virtual a identității noastre istorice și culturale pe termen nelimitat. Creșterea numărului de turiști și a veniturilor în zonă sunt o parte din beneficiile directe ce se vor obține prin implementarea acestui proiect”, a declarat Maria Ivan, director Direcția Coordonare ADR Centru, potrivit comunicatului de presă emis de agenție.

Primul proiect, tot la Sibiu și tot la evanghelici

Dacă proiectul de finanțare semnat vineri la Alba-Iulia este al doilea la nivel național prin care România contractează fonduri europene nerambursabile prin POR 2014 – 2020, primul proiect de acest fel tot un Beneficiar din județul Sibiu a avut. Și tot pentru reabilitarea unei biserici sunt banii. Este vorba de aproape 22 de milioane de lei, alocați Parohiei Evanghelice C.A. din Sibiu pentru reabilitarea Bisericii evanghelice din Piața Huet a Sibiului, contractul fiind semnat la începutul acestei luni.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cisnadie

  Intrebati ce fac cei din primaria Cisnadie care de ani de zile dorm, n-au nici 2 lei luati pe fonduri europene.
  Cisnadioara nu are apa ,canal, dar are inpozite de zona rezidentiala!!!!!!
  huja,rus = 0

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact