Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

N-are Sibiul suficienți elevi bursieri câți bani sunt alocați

N-are Sibiul suficienți elevi bursieri câți bani sunt alocați

Din cele aproximativ 2,3 milioane de lei bugetate de Primăria Sibiu pentru recompensarea prin burse a elevilor sibieni în 2017, directorii de școli au cerut pentru anul în curs aproximativ 1,4 milioane de lei.

În urma centralizării situațiilor primite de la școlile din Sibiu, reprezentanții Primăriei susțin că au fost solicitate 28 de burse de performanță, 6.334 de burse de merit, 44 de burse de studiu și 1.059 de burse sociale. „Suma totală necesară pentru plata numărului total de burse solicitate la cuantumurile unei burse de 40, 35, 30 și 25 de lei/lună (cuantumuri menținute la nivelul stabilit anul trecut) este de 1.338.872 de lei“, se arată într-un raport întocmit de Serviciul public de administrare a unităților de învățământ preuniversitar.

În aceste condiții, reprezentanții administrației locale au decis să crească numărul de burse care să fie acordate elevilor sibieni, de la cele 7.465 solicitate la un total de 7.780. Primăria va cere, prin urmare, școlilor sibiene să acorde 50 de burse de performanță, 6.480 de merit, 50 de burse de studiu și 1.200 de burse sociale. În total, acest număr crescut de burse ar urma să „consume“ 2,26 milioane de lei din bugetul alocat.

Între 249 și 329 de lei pe an

„Față de împrejurarea că acordarea burselor reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecția socială, cât și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură și disciplină și față de fondul alocat cu această destinație, propune acordarea pentru anul 2017 a unui număr de 7.780 de burse elevilor din învățământul preuniversitare de stat din municipiul Sibiu și menținerea cuantumului aferent burselor la nivelul celui stabilit pentru anul 2016“, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali în ședința de joi.

Banii pe care elevii care beneficiază de aceste burse îi vor primi în fiecare lună diferă în funcție de numărul zilelor de școală din luna respectivă. Astfel, singurele luni în care elevii vor lua bursa întreagă (40 de lei – performanță, 35 de lei – merit, 30 de lei - studiu) sunt martie, octombrie și noiembrie (pentru lunile iunie și august, fiind luni de vacanță, nu se acordă burse). Prin urmare, în funcție de numărul total al zilelor de școală, cei care primesc burse de performanță vor primi în total 329 de lei în anul 2017, cei cu burse de mediu – 289 de lei, iar cei cu burse de studiu – 249 de lei. Excepție de la aceste reguli fac beneficiarii de burse sociale, care primesc aceste burse și pe perioada vacanțelor (300 de lei pentru anul 2017).

Cine merită?

Potrivit ordinului de ministru privind stabilirea criteriilor generale de acordare de burse elevilor din învățământul preuniversitar, bursele de performanță pot fi acordate acelor elevi care (în anul școlar anterior) au obținut un loc pe podiumul olimpiadelor sau competițiilor naționale ori s-au calificat în loturile de pregătire pentru competițiile internaționale. Bursele de merit se acordă elevilor care au media generală de cel puțin 8,50 ori au obținut un loc pe podiumul olimpiadelor sau competițiilor județene. Burse de studiu se acordă elevilor care au media generală de cel puțin 7,00 și provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim pe economie. Bursele sociale se acordă la cerere în funcție de situația materială a familiei sau susținătorilor legali.

Pentru a beneficia de aceste burse, toți cei care se încadrează într-una din condițiile de mai sus trebuie să aibă și media 10 la purtare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

politrucul

Acum 6 ani

Bag sama ca-s cam negrii in ceru' gurii micutii...
Raspunde

Baba

Acum 6 ani

40 lei/luna?Asta-i bursa?329 lei/an bursa de merit? Asta-i pomana,nu bursa,nesimtitilor! Mai aveti si tupeul sau/si prostia sa prezentati pomenile astea ca pe niste realizari.
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Penibil. Si cei care iau acea "bursa" ar trebui sa o refuze in semn de protest fata de cuantumul PENIBIL!
Raspunde

politrucul

Acum 6 ani

De invatat, inveti pentru tine si pentru largirea orizonturilor propri, nu pentru bani.Societatea iti ofera atat cat poate la un moment dat, dar cum romanilor ne le prea place scoala, au invatat doar a avea pretentii mult mai mari de la ceilalti, decat au de la ei insisi...
Raspunde

Dragomir

Acum 6 ani

In toata lumea exista burse pentru sprijinirea elevilor si studentilor care invata bine dar nu au posibilitati materiale.In America exista burse sportive pentru a studia la colegii si universitati si burse sub forma gratuitatii studiilor la universitati de renume: Harvard 45000dolari , Cambridge 29000 lire sterline, Oxford 27000 lire, Toronto 31000 dolari etc. Reforma invatamantului facuta de Domintorul Alexandru Ioan Cuza in 1864 prin care invatamantul primar , clasele I-IV, devine obligatoriu si gratuit a adus multi copii la scoala .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus