Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

CJ Sibiu justifică propunerile pentru turism.  ”Au fost transmise de primării, fără ca CJ să poată să cenzureze în vreun fel”

CJ Sibiu justifică propunerile pentru turism.  ”Au fost transmise de primării, fără ca CJ să poată să cenzureze în vreun fel”

Consiliul Județean Sibiu a transmis un punct de vedere legat de propunerile pe care le-a făcut Ministerului Turismului cu privire la proiectele pe care județul Sibiu le propune pentru Masterplanul elaborat de minister. Conducerea CJ Sibiu se disculpă explicând că majoritatea propunerilor au venit de la primării și nu le-a putut cenzura, ”având în vedere principiul autonomiei locale”. În plus, instituția recunoaște că proiectul de construire a unei stațiuni montane la Bâlea îi aparține și transmite că se are în vedere, în viitor, și dezvoltarea stațiunii Păltiniș.

Despre acest subiect s-a scris aici:

http://www.turnulsfatului.ro/2017/04/24/cerintele-sibiului-catre-bucuresti-5-statiuni-de-schi-in-judet-ca-si-cand-ai-face-un-centru-spa-in-vurpar/

Dreptul la replică transmis de Consiliul Județean Sibiu:

 În legătură cu articolul publicat de Turnul Sfatului în data de 24.04.2017, cu titlul „Cerințele Sibiului către București: 5 stațiuni de schi în județ. „Ca și când ai face un centru SPA în Vurpăr”, vă rugăm să publicați următorul drept la replică:

Bâlea și Păltiniș sunt propunerile Consiliului Județean Sibiu către Ministerul Turismului pentru zona montană

Lista de proiecte de investiții în turism la care faceți referire în articolul „Cerințele Sibiului către București: 5 stațiuni de schi în județ” cuprinde unele proiecte de interes județean, altele de interes strict local. Acestea din urmă au fost transmise de primării, fără ca CJ să poată să cenzureze în vreun fel propunerile primăriilor, având în vedere principiul autonomiei locale. La solicitarea Ministerului Turismului, Consiliul Județean Sibiu a centralizat propuneri de investiții în domeniul turismului și valorificării patrimoniului natural și cultural inclusiv de la unitățile administrativ teritoriale din județul Sibiu, lista transmisă compunându-se din proiecte ale Județului Sibiu cât și ale unităților administrativ-teritoriale care au răspuns la solicitare. Din 23 de proiecte, 11 sunt propuse de Județul Sibiu, dintre care 2 au legătură cu dezvoltarea sporturilor de iarnă.

Contextul propunerilor în domeniul sporturilor de iarnă îl constituie Programul național de dezvoltare a turismului montan SCHI IN CARPAȚI, care stabilește în 3 etape stațiunile și localitățile turistice considerate prioritare la nivel național. Ministerul Turismului a pus accent pe proiectele care au documentații tehnico-economice întocmite și o estimare valorică.

Propunerile Consiliului Județean Sibiu incluse pe lista transmisă Ministerului Turismului (inițiate de Județul Sibiu) legate de programul SCHI ÎN CARPAȚI sunt două - unul vizând Bâlea, celălalt stațiunea Păltiniș: dezvoltare domeniu schiabil Bâlea, respectiv Bază Salvare Salvamont în stațiunea Păltiniș. Restul propunerilor legate de SCHI ÎN CARPAȚI aparțin primăriilor din județ. Pe lângă sporturile de iarnă și programul SCHI ÎN CARPAȚI, au fost transmise proiecte legate de dezvoltarea de piste de bicicletă, trasee turistice gastronomice, reabilitare obiective turistice etc.

Dorim să subliniem că lista transmisă în urma acestei solicitări a Ministerului Turismului nu reprezintă totalitatea proiectelor de interes pentru turismul în județul Sibiu, întrucât lista răspunde condițiilor stabilite de Ministerul Turismului. Spre exemplu, nu au putut fi incluse  proiectele pentru care  situația terenurilor este încă incertă (cum ar fi Mocănița de pe Valea Hârtibaciului, o prioritate pentru Consiliul Județean). De asemenea, subliniem că investițiile în turism la nivelul județului nu se finanțează exclusiv prin fonduri guvernamentale, Consiliul Județean având în vedere și alte surse de fonduri nerambursabile.

În privința stațiunii Păltiniș, Consiliul Județean a început demersurile pentru dezvoltarea infrastructurii de utilități și transport, fără de care nu se poate trece la realizarea proiectelor prevăzute în PATZIC-ul realizat de Consiliul Județean în urmă cu câțiva ani, care prevede inclusiv dezvoltarea sporturilor de iarnă.

În documentarea articolului mai sus amintit, Turnul Sfatului nu a solicitat informații de la Consiliul Județean în privința priorităților în domeniul sporturilor de iarnă și nici punct de vedere de la asociația de specialitate în domeniul turismului din județ – Asociația Județeană de Turism Sibiu, ci doar de la un dezvoltator privat în domeniul sporturilor de iarnă activ în stațiunea Păltiniș. Vă rugăm ca pe viitor să solicitați opinia mai multor specialiști în domeniu.

 

Foto: Pârtia de schi de la Jina

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ioji

Acum 6 ani

Mi se pare destul de clar citind cele doua articole, ca Consiliul Judetean Sibiu nu prea are ideile clare: a centralizat propunerile dar stie ca fondurile nu vor fi doar guvernamentale deci implicit si prin alte surse. Scuzati dar nu era logic sa fi organizat un grup de lucru care sa discute impreuna cu primariile implicate si care au facut propuneri de proiecte si sa analizeze fiecare caz in parte? Vorbim de dezvoltare teritoriala iar aceast lucru implica o viziune de viitor a directiei turismului unei zone. Daca ne ascundem dupa "principiul autonomiei locale" atunci acele localitati care fac astfel de propuneri (absurde, fara sa tina cont de studii de fezabilitate sau sustenabilitate) ar trebui sa-si autofinanteze proiectele. Ideea de fond este ca doar printr-un plan bine pus la punct prin participarea tuturor celor interesati si sub coordinarea CJ se poate ajunge la o dezvoltare care sa permita Sibiului sa iasa din anonimat. In plus ideile de dezvoltare strategica trebuie sa fie sustinute indiferent de cine se afla la conducerea CJ. Daca fiecare se gindeste doar la gradina proprie si nu exista un plan pentru dezvoltarea comunitatii, atunci satul nu prea are sanse de viitor, de oportunitati de noi locuri de munca, atragere de turisti si dezvoltare in general.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus