Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Dr. Corina Porr, despre alergiile de primăvară: „Sunt predispuse persoanele care locuiesc la oraș”

Dr. Corina Porr, despre alergiile de primăvară: „Sunt predispuse persoanele care locuiesc la oraș”

Cei mai mulți oameni văd începutul primăverii ca pe o schimbare binevenită. Dar odată cu aceasta se activează și anumite alergii sezoniere. Astfel, apar o serie de simptome cum ar fi strănutul, nasul înfundat și mâncărimea. Despre alergiile care apar cu precădere primăvara și schimbările care intervin în organismul nostru, am stat de vorbă cu dr. Corina Porr, medic primar în alergologie și imunologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Corina Porr: Primăvara apar alergiile, deoarece apare și dușmanul multor alergici care este polenul. Este peste tot, nu ai cum să scapi de el. Pomii și plantele cu flori mari, frumos colorate și parfumate au un polen mai mare, greu, lipicios care nu stă mult timp în aer și nu este o amenințare pentru alergici.

Rep: Care sunt principalele tipuri de alergii pe care le putem întâlni în anotimpul cald?

C.P.: Primul polen care apare primăvara este cel din familia Betulaceelor care provine de la mesteacăn, alun și arin. Acesta este de mici dimensiuni, este eliberat în cantitate mare și este purtat de vânt la distanțe mari. În lunile mai-iunie apare și polenul de graminee care produce boala fânului. Tot în această perioadă apar frecvent înțepăturile de viespi și albine.

Rep: Este cineva mai predispus?

C.P.: Alergia apare mai ales la cei care au o predispoziție genetică, numită și atopie. Acestea sunt persoane care au în familie rude cu boli alergice, pe de o parte, iar pe de altă parte au avut în copilărie urticarie, bronșiolite sau dermatită atopică. Totuși, alergia la graminee poate să apară „de novo”, în general la copii, adolescenți și persoane tinere, fără antecedente în familie sau personale de alergie. Sunt predispuse persoanele care locuiesc la oraș, deoarece poluarea atmosferică este mai mare, fumătorii, cei care au frecvent infecții virale sau bacteriene.

Rep: Care sunt primele lucruri care ar trebui să ne indice faptul că avem o alergie?

C.P: Sunt persoane care se plâng de câte o „răceală “care nu trece cu toate tabletele sau picăturile folosite de desfundat nasul. Alergicii se pot plânge că, strănută frecvent, le curge nasul ca apa, au mâncărimi de nas și ochi, lăcrimează, tușesc sec sau le apar erupții pe piele.

Rep: Când apelăm la specialist?

C.P.: De câte ori avem simptomele de mai sus, este bine să apelăm la un specialist.

Rep: În general, care este tratamentul recomandat de specialist? Putem trata alergiile și acasă, „după ureche”?

C.P.: Toți pacienții care sunt alergici ar trebui să facă un consult de specialitate. Dacă ne tratăm „după ureche”, rezultatele sunt pe măsură. Alergologul poate confirma sau nu, dacă avem o afecțiune alergică și indică și tratamentul de specialitate. Acesta din urmă se aplică pentru fiecare pacient în parte, iar pe lângă terapia antialergică se asociază și alte tratamente în mod individualizat.

Rep: Putem preveni sau estompa din efectele alergiilor?

C.P.: Trebuie, în primul rând, să identificăm tipul de alergen, responsabil de declanșarea simptomelor. Alergologul este cel care efectuează testele cutanate alergologice și care ne indică, cum să reducem expunerea la alergen, pe lângă terapia antialergică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus