X
adrian david salvamont

TSTV Adrian David, șeful Salvamont Sibiu: Păltinișul oferă absolut toate condițiile pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil

Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a dat dreptate, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV, ideii că o investiție într-un domeniu schiabil în afara stațiunii Păltiniș nu are sens. Întrebat de dorințele unor primari de a face pârtii de schi la sub 1500 de metri altitudine, salvamontistul a râs și s-a abținut de la comentarii. A detaliat însă posibilitatea unor investiții în zona Bâlea și Păltiniș. ”Munții Făgărașului se pretează foarte bine pentru astfel de activități. Din două puncte de vedere: odată că altitudinea permite construirea unor resorturi de schi cu zăpadă până în luna mai. Problema este că nu există nici un fel de infrastructură. Am asistat la un moment dat la o discuție cu niște specialiști străini care au venit să facă o evaluare. Erau doi specialiști, unul pe parte tehnică și unul pe parte economică. Au spus că dacă infrastructura costă mai mult de 15%, excepțional 18%, din investiție nu se face. Dacă discutăm de Munții Cindrelului, Păltinișul oferă absolut toate condițiile pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil. Este zăpadă există o orientare bună, o bună parte din infrastructură este deja realizată. Altitudine este extrem de importantă.

În momentul în care se va dezvolta un domeniu schiabil la Bâlea, securitatea pârtiilor este obligatorie. De la stratul de zăpadă, care să fie optim, până la protecțiile anti-avalanșă. Am fost în Alpi, am schit în multe țări, și în zone similare cu Bâlea aveau zone de prevenție a avalanșelor. Inclusiv instalații de declanșare artificială a avalanșelor. Investițiile sunt foarte mari”, a spus șeful Salvamont Sibiu.

Conducerea Consiliului Județean Sibiu a transmis în urmă o lună la Ministerul Turismul o listă cu prioritățile județene care ar merita să facă parte dintr-un masterplan național în domeniu. CJ Sibiu a cerut finanțare pentru dezvoltarea domeniului schiabil Bâlea; pentru dezvoltarea turismului pentru practicarea schiului și a altor sporturi de iarnă în orașul Avrig, pentru dezvoltarea integrată a turismului în zona Prejba – Valea Sadului, pentru zona schiabilă Valea Ștezii și pentru domeniul schiabil Șerbota – Puha. Instituția s-a scuzat apoi, precizând că aceste inițiative aparțin primarilor și n-au putut fi cenzurate.

”În documentarea articolului mai sus amintit, Turnul Sfatului nu a solicitat informații de la Consiliul Județean în privința priorităților în domeniul sporturilor de iarnă și nici punct de vedere de la asociația de specialitate în domeniul turismului din județ – Asociația Județeană de Turism Sibiu, ci doar de la un dezvoltator privat în domeniul sporturilor de iarnă activ în stațiunea Păltiniș. Vă rugăm ca pe viitor să solicitați opinia mai multor specialiști în domeniu”, a scris consiliera președintei CJ Sibiu, Camelia Proca, într-un drept la replică, în urma unui articol.

La sfatul instituției, un astfel de punct de vedere îl puteți vedea aici:

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  K.Samuel

  Poate sa ofere cele mai bune conditii din lume! Atata vreme cat suntem condusi de incompetenti, nu se va intampla nimic. Absolut nimic. Bine ca terminam anul cu excedent bugetar si n-avem toate strazile asfaltate, multe din cele asfaltate sunt in stare proasta, nu s-a mai facut nimic nou in oras din 2007 incoace, nicio lucrare de infrastructura majora. Alte orase isi fac centuri suspendate, fac pasaje subterane, urbanizeaza zone pentru o dezvoltare rezidentiala coerenta a orasului si noi ne mangaiem pe crestet ca-i tare bun Sibiul nostru. Daca ne adormim in continuare cu refrenul asta, o sa treaca alte orase ca racheta pe langa noi.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  adi

  Saracul salvamontist, isi da cu parerea ca un copil prost. Cum ofera toate conditiile cand nici pe cea principala n-o poate oferii ALTITUDINEA. Atata timp cat la noi iarna de ski avem maxim 2 luni (sezonul trecut a fost o exceptie in ultimii 35 ani) nu poate fi fezabila nici un fel de investitie mare. Mizilicuri de felul Arena Platos sunt pentru incepatori.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ridichie Iglesias

  Din pacate orasul este pe un tren descendent,autoritatile nu fac nimic pozitiv pentru oras si zonele din jur,nu au o gandire pentru viitor,gandesc doar pentru interesul personal si al grupurilor de interese care platesc sa le iasa afacerile.Asta se vede cu ochiul liber de foarte multi ani. Se pare ca gandirea de tip sovietic inca mai bantuie pe aici,pentru multa vreme,din pacate.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cl. Anul Politic

  Ce s-a făcut la Păltiniș de 27 de ani încoace ? S-a desființat Poșta, s-a desființat magazinul alimentar, unde era și Centrul de informare turistică, s-a închis cabana lui Noica. Nu există nici wc public, coșurile de gunoi sunt liliputane, mișună câinii, nu există nici măcar un post de prim-ajutor unde să fie un medic în permanență. Dacă i se face rău vreunui turist, trebuie să meargă la Sibiu pentru asistență medicală. Nu vă gândiți deloc că s-ar putea întâmpla o tragedie ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact