Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Dosarul Maricuța. După trei ani, în Consiliul local Șelimbăr sunt cerute înapoi „mitele“

Dosarul Maricuța. După trei ani, în Consiliul local Șelimbăr sunt cerute înapoi „mitele“

După trei ani de la începerea urmăririi penale, Dosarul Maricuța este departe de a se finaliza printr-un rechizitoriu depus în instanță. Procurorii DNA Alba Iulia au demarat lucrul la expertize topografice și de evaluare care vor prelungi urmărirea penale cu aproximativ un an. Iar în Consiliul local Șelimbăr au început să vină dezvoltatori imobiliari care își cer înapoi apartamentele pe care spun că au fost forțați să le doneze și pe care procurorii le consideră drept mită.

În Dosarul Maricuța, urmărirea penală a început în baza unei ordonanțe emisă pe 18 martie 2014, iar publicul a fost informat despre acest dosar în octombrie 2015, când procurorii au descins la Primăria Șelimbăr și la domiciliile celor 19 persoane care au devenit urmărite penal.

În prezent, procurorii au dispus realizarea unei expertize topografice de identificare a tuturor terenurilor care fac obiectul acestui dosar, terenuri care s-ar fi cuvenit foștilor proprietari, dar care au ajuns – prin intermediari – în portofoliul grupării Maricuța.

Expertiza topografică reprezintă un amplu demers, deoarece pentru realizarea acesteia sunt citați pentru a fi prezenți la fața locului și proprietarii terenurilor vecine celor studiate, de exemplu. După finalizarea acestei expertize topografice, urmează cea de evaluare a valorilor acestor terenuri, atât la prețurile actuale, cât și la cele din momentul tranzacționării acestora de către gruparea cercetată de DNA. După finalizarea acestor expertize, avocații apărării se pregătesc să le conteste.

„În opinia mea, aceste expertize sunt făcute ca procurorii să își fundamenteze prejudiciu și nu cred că vor fi finalizate mai devreme de octombrie – noiembrie. După care urmează obiecțiunile la expertize. Apoi, mai așteptăm ca procurorii să renunțe la infracțiunile de abuz în serviciu, deci cu siguranță dosarul nu va fi trimis în instanță anul acesta“, arată pentru Turnul Sfatului unul din avocații implicați în acest dosar.

Donații revocate în Consiliul local Șelimbăr

Dosarul Maricuța a devenit cunoscut opiniei publice după ce, în octombrie 2015, procurorii au descins la Primăria Șelimbăr și la membrii grupării, de unde au ridicat numeroase acte. Unele din acestea vizează și modul în care dezvoltatorii imobiliari care construiau pe teritoriul comunei Șelimbăr erau forțați să doneze o parte din locuințele amenajate. Aceste locuințe erau donate, în acte, Consiliului local Șelimbăr, dar nimeni nu a urmărit ce s-a întâmplat mai departe cu aceste locuințe.

„Investigațiile efectuate în cauză au relevat și faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizații pentru construirea unui bloc de locuințe erau obligate de către Maricuța Ioan Daniel să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea primăriei Șelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizațiile necesare”, se arată într-o ordonanță de continuare a urmăririi penale întocmită de DNA Alba Iulia.

În respectiva ordonanță, se fac referire la două astfel de apartamente pe care DNA le consideră mită luată de Maricuța. Însă în afară de acestea, altele apar în spațiul public prin faptul că în Consiliul local Șelimbăr apar cereri de renunțare la astfel de donații. O cerere a fost aprobată deja, un apartament fiind dat înapoi unui anume Liviu Roșca. Exemplul acestuia a determinat și alți dezvoltatori să își ceară înapoi apartamentele donate. Câte astfel de locuințe au fost donate și la cine au ajuns nu știu actualii aleși din Șelimbăr. ”Nu avem o inventariere a acestor apartamente, nu ni s-a spus nimic despre acest subiect deoarece toți răspund că nu au voie să vorbească fiind implicați în dosarul DNA. Din ce am înțeles neoficial e vorba de vreo 20 de apartamente pe care investitorii au fost obligați să le doneze Primăriei și am mai auzit că, în ultima perioadă, aceste apartamente erau donate direct pe anumite persoane, alese dintre cumetrii și prietenii“, arată pentru Turnul Sfatului unul dintre actualii consilieri locali ai comunei Șelimbăr.

„Toată lumea știe: trebuia să donăm“

Ședința Consiliului local Șelimbăr de la finele lunii martie 2017 s-a încheiat în tensiune, după ce în fața aleșilor a venit Lucian Pioară, în calitate de reprezentant al unui dezvoltator imobiliar care a ridicat șase blocuri de locuințe pe teritoriul comunei Șelimbăr. Pioară a cerut inițierea unui proiect de hotărâre prin care să îi fie date înapoi cele două apartamente pe care a fost forțat să le doneze în 2010. O parte din consilierii locali s-au opus unei astfel de inițiative.

„Acum, nu ni se pare corect. Când în mod expres și voit, nu te obliga nimeni, te duci de bunăvoie (și doneze – n.r.) și după cinci-șase ani îți aduci aminte că ai greșit, nu e bine și vrei să îți primești iară înapoi (apartamentele)“, a spus consilierul local Cornel Oană.

Doar că aceste apartamente nu au fost donate de bunăvoie, i-a replicat reprezentantul dezvoltatorului imobiliar. „Deci, toată lumea știe. Noi eram chemați la primărie să ni se intabuleze construcțiile, trebuia să donăm un apartament. Asta ni se cerea, asta era, deci nu am făcut-o de bunăvoie, cum spune domnul. Că dacă o făceam de bunăvoie nu mă mai aflam astăzi aici, în fața dumneavoastră“, a replicat Lucian Pioară. Acesta a declarat că apartamentele solicitate de el înapoi nu fac obiectul dosarului DNA, deoarece el nu s-a dus la DNA să reclame această situație. Potrivit actului de donație prezentat de Pioară, cele două apartamente aveau o valoare de 242.000 de lei.

„Pentru unii se poate, că sunt prietenii noștri” 

Înregistrarea video a ședinței Consiliului local Șelimbăr din 31 martie 2017, în care spiritele s-au încins ca urmare a noii cereri de revocare a donațiilor, a fost editată. Episodul contrelor pe tema renunțării la donație nu apare în filmare, apare în schimb în procesul verbal al ședinței. Documentul redă și o discuție între președintele de ședință, Doru Șandru, și consilierul local Nicolae Mustață, urmărit penal în dosarul instrumentat de DNA. Acesta din urmă lasă de înțeles că nu este de acord cu noua cerere de renunțare la donație, deși cu altele a fost de acord pentru că „așa a vrut“. La aceste discuții s-au abținut să participe actualul primar Marius Grecu și secretarul Primăriei, Elena Scumpu, arătând că și ei fac parte din dosarul în discuție.

Doru Șandru: Fiindcă noi am făcut revocare de donație, pentru unii se poate că sunt prietenii noștri și pentru alții, nu. Care au fost motivele care au stat la baza revocării celorlalte donații? Dacă tot de bunăvoie au venit și au donat, de ce au cerut să le revoce? Sau de ce ați ridicat mâna și le-ați revocat?

Dl. Mustață: Așa am vrut.

Dl. Șandru: Așa ați vrut? Și acum nu mai vreți.

(…)

Dl. Baciu: Stai un pic să fim mai informați, mă, ce te răstești așa? Auzi, domnule președinte, nu ridica tonul că nu ești inchizitor și nici procuror. Ești un președinte de ședință și vorbește frumos.

(….)

Maricuța, singurul fără măsuri preventive

Din cele 19 persoane urmărite penal în Dosarul Maricuța, singurul împotriva căruia nu mai este instituită nicio măsură preventivă este tocmai fostul primar Daniel Maricuța. Anul trecut, procurorii DNA au uitat că măsura controlului judiciar instituită pe numele acestuia expira pe 20 iulie 2016 și au prelungit-o abia în 22 iulie. Avocații lui Maricuța au contestat această prelungire, iar judecătorii au anulat menținerea controlului judiciar.

„Ce dreptate să mai avem încredere că se poate face? Aici nu e numai Maricuța, aici sunt numeroși alți polițiști, procurori și judecători despre care se spune că au beneficiat de terenuri valoroase din partea fostului primar. Care nu vor să îl lase pe Maricuța să pățească ceva“, declară unul dintre șelimbărenii interesați de mersul lucrurilor în acest dosar.

Între prejudiciile evaluate la 114 milioane de euro, conform unui comunicat emis de DNA la finele lui 2015, se numără nu doar terenuri, ci și o presupusă mită care a constat în 60 de apartamente primite prin intermediari de fostul primar pentru a permite construirea unui ansamblu rezidențial cu 17 etaje și peste 500 de locuințe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

ghio

Acum 6 ani

Dupa 3 ani de urmarire penala, fapte petrecute cu vreo 10 ani in urma, am senzatia ca se prescriu si uite asa un alt circ al "justitiei", smecherii raman cu banii populatia plateste taxe, fain.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 6 ani

Primaria Selimbar e cuib de corupți!
Raspunde

...

Acum 6 ani

avem si in Sibiu un cuibushor caldutz
Raspunde

Adrian

Acum 6 ani

Dacă faceți o lista cu toți politicienii polițiștii judecătorii și procurorii care au luat gratis terenuri rămâneți fără grai. Lista începe cu Bargoz Mircea...sovaiala...City adică Iva Tibi...ucigașul de urs și complicele lui de culoarea Negru...etc etc
Raspunde

adi

Acum 6 ani

Nu este Prefect, Presedinte de Consiliu Judetean, Sefi de Politie, Sefi de institutii, deasemeni si adjuncti ai acestora, care sa nu fi fost mituiti de Marincuta. Oare prietenia cu tatal Codrutei nu are vre-o influienta in tergiversarea dosarului? Oare prietenia lui Marincuta cu sefi din DIICOT si SRI care acum sunt bine mersi prin Bucuresti nu spune nimic?
Raspunde

Nelu

Acum 6 ani

Pana la urma jegurile din PSD si chiar Basescu nu latra degeaba; incep sa cred ca Antena3 cu toate idiotenile ei, parca are dreptate cand spune ca tara e condusa de-o mana de procurori cu interese.
Raspunde

mafia din selimbar

Acum 6 ani

capul povestii este dragomirescu dan, fost procuror sef al mun Sibiu si personaj gretos. daca urmariti banii, dati de el. face pe scufita rosie si pe credinciosul ortodox dar daca urmariti banii lui maricuta dati de el.
Raspunde

Wss

Acum 6 ani

CeA mai jegoasa natie = romanul. Dupa ce au furat pamanturile altora mai se si fot intre ei . Natie de hoti incestuosi.
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Care ii baiu bozgore?
Raspunde

Romanul

Acum 6 ani

Domnilor, asta o sa rezolve totul pe cale naturala, adica 2 m under... Sa se puna sechestru si sa se inceapa procedura de confiscare pana la sentinta judecatoreasca, o sa crape toti! Maricura,nica,mica..totiii... pai ganditi-va sa ajunga din nou toti saraci wow !!! fara masini, sa manance mancare gatita acasa:) copii sa se blimbe cu logan sau GOLF 4 :) totul o sa se rezolve.
Raspunde

Cl. Anul Politic

Acum 6 ani

E interesant că, deși neregulile se țineau lanț timp de ani de zile, SRI nu a aflat nimic, deși are un număr imens de angajați. Sau au salarii prea mici ?
Raspunde

Ardeleanul

Acum 6 ani

Pare că se îndreaptă spre un ˝2 ani cu suspendare˝ ...
Raspunde

Heinz Götsch

Acum 6 ani

Domnu General Bargoz Mircea are 8hec. de teren in zona Mol
Raspunde

Scumpu si Marincuta

Acum 6 ani

Fostu Sef de Politie din Sibiu Bargoz Mircea Vasile a cumparat terenu la Mol dar NU pe NUMELE lui. Doar la Politie se cistiga bine de poti sa-ti cumperi terenurii in zona Mol sa construiesti o casa si mai cumperi o masina un Mercedes ML
Raspunde

Gogaie

Acum 6 ani

Astia au bani domle' ! .........
Raspunde

mosu

Acum 6 ani

Hse indoieste cineva ca s-a facut si se face totce se poate sa fie cat mai albit Maricuta ? Cum e asta ca dna sa uite sa-si faca treaba la timp , iar judecatorii sa-i ridice interdictiile ?Cum e ca dl primar, beneficiarul direct sa-si vada de treaba ? Increngaturile sunt chiar imposibil de descalcit si de clarificat implicarea mai marilor ?
Raspunde

justitiarul

Acum 6 ani

Dl.Sandru de ce nu cereti o evidenta cu toate donatiile,si cu toti proprietarii care au teren dat de Maricuta?Sa afle toata lumea cine a primit spaga.Nu numai Sovaiala fustangiul, ce se credfea mare crai in Consiliu Judetean a profitat.Va veti cruci cand se v a afla adevarul despre mafia Selimbar.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 6 ani

Spaga au mers catre toti care locuiesc in Selimbar si au funcții publice importante: deputatul Sovaiala, inspectorul Sef Ivancea, etc...
Raspunde

loredana

Acum 6 ani

dar despre terenurile si constructiile lui TIGANUL DE CIOCIU ILIE CARE MINE SI DA SPAGA PESTE TOT CE MAI ZICETI?HOTUL DE MARICUTA i-a dat autorizatia de constructie pentru casele din Selimbar si a luat o gramada de spaga.nu se termina aici treaba asta.
Raspunde

axel78

Acum 6 ani

fugiti si voi dreaq de parazitii astia la urmatorul vot
Raspunde

Mi-s roman dar lasa...

Acum 6 ani

Romania...Te iubesc!!! Iubesc coruptia, oamenii de nimic si tot rahatul din tara aia...Spun "aia" ca am ales sa plec la mama-naibii numai sa nu mai aud de asa ceva... Fratilor, sincer va meritati soarta...Asa sunteti toti, doar ca nu recunoasteti...
Raspunde

Baronul

Acum 6 ani

...lipseste un nume rasunator al Sibiului ... CARABULEA ILIE oare n-are nici o legatura in acest grandios proces de HOTIE ?
Raspunde

...

Acum 6 ani

Cine a dat spaga, "fortat" sau nu, este pasibil de dosar penal si in nici un caz nu vad de ce si-ar recupera "prejudiciul". Investitiile de genul asta sunt riscante dragi investitori. I-ati dat, pa. Corect ar fi ca sa li se faca dosar celor ce au dat mita si banii recuperati din mite sa intre la stat ca recuperare prejudicii si cheltuieli de ancheta/judecata.
Raspunde

jeguri

Acum 6 ani

Tatal Codrutei se cauta cu Marincuta...
Raspunde

o sibianca

Acum 5 ani

de s-ar cauta si acum ,pe lumea cealalta!
Raspunde

o sibianca

Acum 5 ani

pai tatal Codrutei e din Boian (Medias) de unde e si Scumpu Elena,probabil au copilarit impreuna ca doar de aceea se bate pasul pe loc la DNA iar infractoarea de Scumpu e inca juristul Primariei.Cei ce au dat spaga apartamente trebuiau sa faca sesizare atunci ,dar s-au bucurat ca s-au vazut cu treburile rezolvate repede ,sunt la fel de vinovati si ei! Prostii de Selimbareni in afara de cei care au fost furati sunt capabili sa-l voteze pe Maricuta daca candideaza!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus