X
cauza simpla

Proiectele maratonului (13) Educație pentru prevenirea violenței domestice

Chiar dacă trăim într-o societate modernă și evoluată, încă se mai consideră că „bătaia e ruptă din rai”. De cele mai multe ori, femeile sunt victimele violenței și implicit copiii. Asociația A.L.E.G. se luptă de ani buni împotriva acestui fenomen prin diferite activități de educare și crede că aceasta este singura soluție care ar putea scăpa lumea de violență. Anul acesta, prin participarea la maraton, membrii asociației își doresc să strângă fondurile necesare pentru a putea continua campaniile de informare și educare încă de pe băncile școlii.

Educația pentru prevenirea violenței este unul dintre scopurile principalele asociației. Nu de puține ori au ajutat familii distruse de violență, iar cea mai mare parte a femeilor nu mai au șansa unui nou început.

„Multe modele negative de relaţionare se învaţă chiar în familie”

Și copiii sunt victime ale violenței, iar cei care ajung să crească cu ea, pot rămâne cu sechele toată viața. Violența este asemenea unei boli, care lasă urme greu de vindecat. În acest context, prevenția este foarte importantă, iar educația este indispensabilă.

„Noi ne-am propus ca cel puţin jumătate din activitatea noastră să meargă în această direcţie: la vârsta adolescenţei, şi chiar mai devreme, să fim alături de tineri pentru a-i ajuta să recunoască la timp semnele unei relaţii abuzive, cauzele şi efectele violenţei, dar mai ales să-şi dezvolte stima de sine pentru a nu ajunge în postura de victimă sau de agresor. Violenţa înseamnă coerciţie, iar cineva care se simte puternic doar forţând pe alţii nu e ok cu sine. Ai nevoie de încredere ca să-i tratezi pe alţii drept egali cu tine. Din păcate multe modele negative de relaţionare se învaţă chiar în familie, aşa că şcoala e datoare să asigure alternativa – educaţia pentru prevenire. Acesta este raţionamentul din spatele proiectului nostru”, explică Eniko Gall, psiholog în cadrul Asociației A.L.E.G.

Participarea la maraton reprezintă, înainte de toate, o modalitate de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că și lucrurile care nu se văd există. Că zilnic, femeile sunt agresate nu doar verbal, ci și fizic, lucru deloc normal. „Pentru că vorbim de un comportament învăţat – îl vezi la cei din jur, încerci şi tu, vezi că e permis, îl repeţi. Ţine de comunitate să descurajeze acest comportament, prin instituţii: şcoala prin educaţie, poliţia prin sancţiuni. Dar mai ales ţine de oameni: zi de zi prin reacţiile noastre descurajăm sau permitem manifestările violente, nu doar pe cele fizice pentru că violenţa înseamnă exces de control. Prin maraton, câştigăm nu doar fonduri pentru a continua ceea ce facem, ci mai ales noi voci care vor transmite mai departe mesajul nostru. Şi fiecare voce în plus contează. De aceea mesajul nostru din acest an este „You can do it!” – Poţi reuşi!”, spune Eniko Gall.

Aleg violenta maraton

„Oricând cineva drag ţie poate ajunge victimă”

Cu fondurile strânse vor elabora materiale didactice pe acre le vor testa împreună cu profesorii și consilierii psihologici. În acest fel, prin formarea și îndrumarea în predarea unui modul care contribuie la combaterea stereotipurilor, poate duce la dispariția violenței. „România nu alocă nici pe departe suficiente fonduri pentru prevenirea violenţei, pentru educaţia pe tema relaţiilor sănătoase, deși costurile violenţei le plătim cu toţii. Nimeni nu poate spune <<pe mine nu mă afectează>> pentru că oricând cineva drag ție poate ajunge victimă. Fenomene precum <<balena albastră>> iau amploare tocmai pentru că în societatea noastră a controla pe alţii, respectiv a te lăsa controlat, a devenit ceva la ordinea zilei, ceva cu care ne-am obişnuit şi atunci sistemul de alarmare nu mai funcţionează la timp. Mai multe fonduri pentru prevenire înseamnă mai multe şanse ca mesajul nostru să ajungă la timp acolo unde trebuie”, completează psihologul.

A.L.E.G. este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, activă de 12 ani la Sibiu, dar şi la nivel naţional şi internaţional. Anul trecut a fost printre cele 20 de organizaţii din lume care au primit premiul „With and For Girls” – „Cu şi pentru fete”, tocmai pentru abordarea în privinţa prevenirii violenţei de gen. Ceea ce îi distinge de alte organizaţii din domeniul drepturilor femeilor este că implică atât fetele cât şi băieţii în transformarea comunităţilor locale.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 20. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 27 mai, iar susținerile vor putea fi înregistrate până pe 1 iulie, în timp ce alergătorii trebuie să se înscrie până în 8 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Expertarom, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8 și alții angajează acum.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact