Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Și-au făcut afacere din joacă. Offline

Și-au făcut afacere din joacă. Offline

Ani de-a rândul a stat în fața calculatorului. Și nu pentru că intrase în febra vreunui joc, ci pentru că asta îi era meseria. Era IT-ist. De aproape trei ani, însă, Răzvan Pascu a renunțat la una dintre cele mai „recompensate” meserii pentru a face ceea ce îi place: să se joace. Însă, nu pe calculator, ci la masă, cu familia și prietenii. Așa a apărut Mindspot, singurul loc specializat din Sibiu din care îți poți cumpăra jocuri educative, dar poți și să le testezi acolo sau să le închiriezi pentru acasă.

Răzvan și Marinela Pascu sunt doi tineri părinți pentru care joaca este o activitate indispensabilă. De când se știu, au fost pasionați de jocuri educative pentru că le pun imaginația în mișcare și totodată îi relaxează.

O altă modalitate de petrecere a timpului liber

Din dorința de a-și petrece cât mai mult timp cu copiii lor într-un mod cât mai distractiv și educativ totodată, au decis să creeze o mică „bibliotecă” în care au reunit sute de jocuri din întreaga lume. „Sătul de stat în fața calculatorului și nopți nedormite, noi fiind foarte pasionați de jocuri, am observat că piața din Sibiu e una dificilă. Nu există ceva specializat unde să te duci să zici că vrei un joc pentru familie. Nu e cineva care îți poate da sfaturi, deoarece fiind atâtea, doar citind pe spate, nu vei înțelege mare lucru. Așa am zis să facem noi asta”, povestește Răzvan.

mind spot (13)

În acest fel a apărut Mindspot situat pe șoseaua Alba Iulia la numărul 6. Pe lângă sutele de jocuri pe care le poți cumpăra de acolo, indiferent de vârsta pe care o ai, poți să le încerci și acolo. Găsești jocuri pentru copii de 12 luni și adolescenți dar și pentru adulți. Logoteca este așa numitul spațiu în care cei pasionați sau pur și simplu în căutare de relaxare pot testa din peste 250 de jocuri. Atât în alegerea jocului cât și pe parcursul desfășurării acestuia, Răzvan sau Marinela sunt pregătiți să facă recomandări și totodată să dea sfaturi. „Am vrut să aducem jocuri pentru oamenii care vor să-și petreacă altfel timpul decât în fața calculatorului sau a televizorului. Așa pot socializa și își pot dezvolta anumite abilități în același timp. Noi am încercat să facem o selecție. Să fie și relaxant dar și să rămână cu ceva. Copiii sunt cei mai fideli clienți ai noștri. Acum sunt cerințe foarte mari la jocurile individuale pentru copii”, explică proprietarul Mindspot.

Kendama, cel mai căutat joc

Jocurile sunt împărțite pe categorii în funcție de vârstă. Astfel găsești jocuri care solicită logica, memoria și vederea în spațiu celor mici, dar și jocuri special gândite pentru adulți. Acestea se pot juca fie individual, fie în echipă. Nici jocurile de familie nu lipsesc. În acestea, se implică atât cei mici, cât și cei mari. În acest context, de cele mai multe ori, părintele joacă rolul educatorului, care îi arată celui mic cum să se joace și care sunt principalele strategii pe care ar trebui să le abordeze.

mind spot (14) O altă categorie importantă este reprezentată de jocurile de petrecere. „Au ca public țintă tinerii care vor să stea la masă să povestească dar și să se distreze. Cel mai cunoscut aici este Activity. Acesta este unul dintre jocurile medii, sunt altele și mai interesante. Acum, în rândul copiilor, foarte bine prinde jocul de Kendama. România este cea mai mare cumpărătoare la momentul acesta. Îi ajută deoarece le solicită echilibru și coordonare mână ochi. Totodată, apare și perseverența deoarece fiecare își dorește să facă mai bine decât ceilalți. Noi avem cea mai mare gamă de kendame din Sibiu”, spune Răzvan.

„Jocul nu e doar distracție, este educație”

Mai mult decât atât, cei doi părinți spun că s-au lovit de problema opţionalelor la grădiniță. De cele mai multe ori, printre acestea se găsesc orele de dans, muzică, pictură și limbi străine, însă nimic ce ar putea implica jocurile de dezvoltare. Acesta a fost impulsul care i-a făcut pe cei doi soți să se specializeze pe jocurile adresate copiilor. Au început o colaborare cu o grădiniță și speră și la alte colaborări. „Am zis da, într-adevăr, copiii trebuie să facă toate acestea, dar nu le-ar strica ceva de logică, lucru care lipsea din grădinițele din Sibiu. Acum, a început să existe pentru că facem noi asta într-o mică parte. Săptămânal, mergem la grupa mare o jumătate de oră pe diferite abilități, pe memorie, pe atenție și așa mai departe. Vrem să ne extindem, dar cu toate acestea există o rezistență la joc. Când spui joc, ai impresia că e numai distracție, dar nu e așa. Copiii, cel mai mult prin joc, învață. Jocul nu e doar distracție, este educație”, punctează Răzvan.

mind spot (18) În timpul programului „Școala Altfel“, clase de copii vin aici împreună cu învățătoarele lor sau în funcție de dorințe merg cei doi părinți la școli. De curând, au organizat campionatul de Catan, făcând asta încă de când au deschis. Cei mai buni se vor întrece într-o fază națională, după care vor concura la nivel internațional.

Prețurile pentru un joc pornesc de la 20 de lei și pot ajunge până la 400 de lei, în funcție de gradul de dificultate și vârsta căreia i se adresează. Cei care nu vor să cumpere unul sau vor să-l testeze înainte se pot juca acolo. Pentru 10 lei, se pot juca atât timp cât vor și să schimbe mai multe jocuri. Totul sub recomandarea și îndrumarea celor doi. „Ludoteca poate fi și închiriată pentru petreceri sau grupuri. Pe lângă asta, poți proceda ca la bibliotecă, îți iei jocul acasă și te joci acolo. De exemplu, un joc care e 300 de lei nu ai vrea să îl iei din prima, ai vrea să-l testezi. Se închiriază cu 5 sau 10 lei pe zi, în funcție de joc”, completează Răzvan.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Expertarom, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8 și alții angajează acum.

FOTO Silvana Armat

mind spot (6) mind spot (5) mind spot (4) mind spot (3) mind spot (2) mind spot (1) mind spot (19) mind spot (17) mind spot (16) mind spot (15) mind spot (12) mind spot (11) mind spot (10) mind spot (8) mind spot (7)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus