Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Generația celor condamnați la baruri și terase

Copilul de până la opt, hai zece – unsprezece ani, îl scoți la locul de joacă sau îl mai tragi după tine în ieșirile cu familiile. Dar cu adolescentul în devenire, de la 13 – 14 ani încolo, copilul care deja are un cerc de prieteni pe care îl preferă părinților, cu acela ce faci? Unde îl lași să își întâlnească prietenii?

Sibiul, ca multe alte orașe ale României (dar acest lucru nu este o scuză, dimpotrivă), are o mare problemă din acest punct de vedere în sensul că nu are spații publice create sau puse la dispoziția acestei categorii de vârstă. Una extrem de activă, plină de energie. În Sibiu, această generație plină de viață este înghesuită în două locuri: în liliputanul skate-park de pe Corneliu Coposu și în parcul Sub Arini, în zona stadionului municipal. Atât. În skate-park este plin tot timpul, iar proiectul unuia mult mai generos s-a împotmolit deoarece nu există suficient teren. Tot orașul acesta de 160.000 de locuitori nu are un petic mai generos de pământ pe care să îl ofere adolescenților săi. În parcul Sub Arini, în schimb, platforma dintre stadion și hotelul Silva este destul de frecventată de tineri. Dar numai până la lăsarea serii: căci pe platforma respectivă se lasă o beznă de nu vezi când îți bagi degetele în ochi. Probabil tocmai de aceea, după lăsarea serii zona respectivă devine locul preferat al celor care își termină adolescența și vin să socializeze cu mașini și cu boxe și cu semințe.

În afara celor două locuri mai sus amintite, adolescenții acestui oraș sunt cel mult „îngăduiți“ în spațiile publice. Spre exemplu, sunt „îngăduiți“ în locurile de joacă, deoarece acestea sunt pline de avertismente potrivit cărora doar copii de până la opt sau zece ani au voie în leagăn. Sunt îngăduiți și pe băncile parcurilor ocupate de bunici cu nepoți sau sibieni veniți să „savureze liniștea“. Singurele locuri în care adolescenții Sibiului sunt primiți cu brațele deschise sunt terasele și barurile.

E adevărat, generația adolescenților este una în care nu prea ai ce stăpâni, având în vedere că ei tocmai cuceresc lumea și în cale nu le poate sta nimic. Dar asta nu înseamnă că generația trebuie lăsată să își găsească singură acoperișurile de bloc unde să se adune pentru fotografii și panoramă sau să se adăpostească pe treptele vreunui bloc în care să se amuze împreună până când un locatar mai în vârstă va fi ieșind înspre ei amenințând cu poliția.

Adolescenții acestui oraș sunt tinerii pe care îi vom vrea să rămână în Sibiu, să urmeze școli superioare în Sibiu, să ajute la creșterea acestui oraș. De care să se atașeze. Cam greu, aș zice, din moment ce mai nimeni nu le poartă, acum, grija.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

...uai, pi cuopchii sa-i ducitz la bisearca, sa li datz aghiazma...
Raspunde

SM 70 RMV

Acum 6 ani

Hai man ca nu-i chiar asa...tu cand ai fost adolescent ai avut mai mult? nu ai avut nici macar atat si nu am murit...ce sa le dai la putzoii aia pubertini de lucru? orice le-ai face, ar strica (daca este vorba despre bunuri publice). Oricum asta e ceea ce vor si ei...baruri, terase si "rebeliuni"...oricum isi ard ochii in monitoare si telefoane. Daca vor activitati, sunt cateva locuri in care se pot practica sporturi, dorinta sa fie...si pana una alta, ultima problema de urbanism a sibiului sa fie asta: lipsa locurilor de activitati pentru putoii de 12-16 ani
Raspunde

...

Acum 6 ani

Da, am avut mai mult. Si chiar daca nu aveam mai mult, de unde ai tras tu concluzia ca ar trebui ca ei sa aibe cel mult cat am avut si noi? Unde scrie ca e prea mult cat le-am mai lasat? Cumva esti frustrat ca nu mai ai unde sa mai construiesti inca un bloc intre blocuri? Oamenii ca tine fac Romania sa fie mai urata. Imi e rusine cu asa un concetatean.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 6 ani

In cativa ani vor pleca majoritatea la Cluj, Timisoara, Bucuresti sau in strainatate, iar in locul lor vor veni unii de prin zonele industrializate ale Romaniei si vor lucra in zona industrială vest. Atunci ne vom jur precum prostii de ce in Sibiu nu mai exista sufiecienti oameni valoroși. Ei, uite de aia!!!
Raspunde

Dorin

Acum 6 ani

Cre' ca "pe vremea lui Traian", ne adunam in curtile scolilor la un fotbal sau un baschet. Curtea CSS devenita facultatea de Medicina era plina mai mereu. Curtea scolii 5,6,15 la fel.Pe astea le stiu eu... Pe vremea lu' Traian parcurile erau mai libere, fiindca cei mai mici jucau "nemteasca" sau "elasticul" in fata/spatele blocului. Acum nu mai au unde, ca sunt prea multe masini. Copiii inunda parcurile, cei mai mari pe role, skate sau bicle au doar pista de biciclete. Pe vremea lui Traian rockerii se adunau "la Eminescu" in parc sau "la centrala" pe C Dumbravii. Una e acum parcare, alta loc de refugiu pentru bunicii obositi de alergatura celor mici. Nu e vina celor mici, in nici un caz. E vina organizarii defectuoase, a faptului ca am privilegiat parcarea "sub geam" pentru mai multe masini decat duce blocul (asta e alta poveste, cu urbanizarea comunistilor care nu au prevazut 1-2 masini pe apartament) si nu s-au gandit planuri de genul: centrala de cartier data jos? parcare cu 2-3-4 niveluri, eventual subterane. In plus, a aparut acest nou fenomen, rockerii fiind inlocuiti de skateri/rolleri. Daca rockerii stateau si povesteau linistit la Eminescu, skaterii au nevoie de un spatiu al lor, unde sa se poata si misca. Bineinteles, problema e profunda si pleaca de la spatiile de parcare, trece pe la spatiile "grupei mici" si loveste in special in adolescenti.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Comunistii au fondat urbanismul de ghetou la Sibiu, dar "capitalistii" ne-au aratat ca nu e destul de ghetou si au mansardat tot ce s-a putut si au facut blocuri in locul centralelor termice. Cei ce trebuiau sa se opuna unor astfel de demersuri si sa vina cu solutii pentru un urbanism cu adevarat vizionar imput si acum fotoliile pe la urbanism si prin primarie...
Raspunde

CSB

Acum 6 ani

Cred ca in curtea scolii mai pot merge, mai ales la unele scoli alese de primarie, unde raman portile deschise dupa ore. Asta a fost, cred, cea mai buna idee a primariei in ultimii ani. Insa, chiar daca noua ne ne dor de zilele cu baschet / fotbal din curtea scolii ( ce melancolie mi-ai trezit cand ai scris de scoala 15 ), trebuie sa intelegem ca adolescentii din ziua de azi nu sunt cum eram noi. Au alt acces la informatie, au alte interese si relatii intre ei. Din pacate, acum, depinde mult si de interesul parintilor de a-i indrepta catre asa ceva. De obicei insa, parintii ii indruma catre germana, matematica, sah, instrumente, etc... Nu zic ca e rau, e o realitate, si nu trebuie sa ne asteptam ca adolescentii sa fie cum eram noi. Baschet, rock, parc... Ce vremuri, dar pentru noi. Copiii de acum o sa-si aleaga singuri locurile si activitatile, si o sa-i judece pe cei mai mici decat ei la varsta noastra ca "nu stau pe facebook ca tot omul normal"... Ba ce melancolie mi-ai trezit :) .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus