Joi,
28.03.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Sibiu vs. Cluj

În 2016, bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost de 247 milioane euro. Al Sibiului a fost de 118,8 milioane euro. Raportul este de 2 la 1. Nu vorbesc aici și acum de faptul că în ultimii ani, Clujul a reușit reamenajarea centrului orașului, s-a construit o sală polivalentă și un stadion ultra-modern. Nici de faptul că s-a început construcția de parcări subterane și că platformele de deșeuri se fac subteran, așa cum se dorește în Cisnădie, de exemplu, mai curat, și nu la suprafață ca la noi. La ce să te mai uiți că în Cluj s-au cumpărat 50 de autobuze, șase garnituri de tramvaie şi 10 autobuze electrice. Sau că au făcut parcuri de joacă pentru câini!!!? Sau că au făcut o bază sportivă GRATUITĂ pentru populație.

Dar mai multe puteți vedea aici:

https://youtu.be/Yitgjfft6IQ

Veți spune că nu e nimerită comparația, că municipiul Cluj-Napoca e din altă dimensiune. Adevărul este că noi am cam ratat startul. Nu că l-am ratat, dar încă ne poticnim să pornim la drum.

Pentru 2017, clujenii și-au propus finalizarea unui nou parking suprateran şi începerea lucrărilor de construcţie la cel puţin trei noi parking-uri.  Vor atragerea finanţărilor europene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri, realizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest, deschiderea unei creşe noi și reabilitarea altor patru. Și altele. Noi, pe de altă parte, ne-am propus să continuăm să refacem străzi, să mai tăiem din lista de o sută de poteci de pământ. Evident, vorbim de greaua moștenire de un sfert de veac. Nu uităm, așa cum se întâmplă în ultimii 10 ani, să ne ocupăm de planuri science-fiction.  Aqua-park în Dumbrava. Sau pe Calea Poplăcii.

În 2017, Clujul are un buget de 300 milioane euro. Sibiul are un buget de 158 de milioane de euro. Raportul este de 1,89 la unu. Clujul are, conform ultimului recensământ, 324 de mii de locuitori. Sibiul - 147.245. Raportul este de 2,2 la unu. Raportat la buget, acest scor e în favoarea orașului nostru. Mai mulți bani de cheltuit/cetățean. Se vede?

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Beni

Acum 6 ani

Nici nu o să se vadă nimic cât timp va fi doamna Fodor primar. Și asta o spune un ul care a votat-o.
Raspunde

Mitica

Acum 6 ani

Asa este. Imi place de ea, e o femeie cumsecade si bine intentionata insa nu e un lider locomotiva asa cum este Johannis care sa impinga lucrurile inainte indraznet. Cu ea merg lucrurile mai mult din inertie. Trebuie gindit mare si actionat cu forta. Sibiul trebuie sa se extinda pe orizontala pentru a creste. Lipseste o sala de teatru si concerte de tipul celei din Cluj pe care Clujul o avea de cind era jumatate cit e Sibiul acum. Strandul e util doar citeva luni pe an.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

folki

Acum 6 ani

Ar trebui sa-ti fie rusine...sa votezi cu o baba senila incompetenta ca fodor e o mare rusine!!
Raspunde

Beni

Acum 6 ani

Un pic de rușine îmi este -). Nu e senilă, e "doar" incompetentă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

...uai cuopchii, cu ase vuotaci natangi, nu-tz vi ave vuoi pria curand coraj sa isitz in lume, uai!..
Raspunde

Stefan

Acum 6 ani

Bine punctat. Tot ce trece prin primăria Sibiu se întârzie... nu mai vorbim de lipsa unui plan realist de dezvoltare al orașului. Primăria și restul instituțiilor de stat întârzie inclusiv investițiile din mediu privat. PRAF
Raspunde

K.Samuel

Acum 6 ani

Foarte de acord ca Sibiul nu a pornit la drum. Toate orasele cu pretentii din tara au strategii clare si nu le mai ajung banii sa ne indeplineasca, pe cand noi terminam anul cu excedent bugetar. Catastrofal. Sunt atat de multe lucruri de facut in Sibiu, incat daca nu ne punem pe treaba, o sa ajungem destul de depasiti.
Raspunde

Sorosica

Acum 6 ani

Interesantă comparația, insă cât timp herr Klaus era primar ziariștii nu vedeau decât artificii, beculețe.Din punct de vedere al dezvoltării Sibiul a rămas in urmă incepând cu 2008 după capitala culturală, de când nu se mai intâmplă nimic.
Raspunde

Sibian

Acum 6 ani

Va fi greu sa se dezvolte ceva in Sibiu atât timp cât alte orașe emit certificate de urbanism electronic, iar in Sibiu sa faci un PUZ durează minim 1,5 ani, iar sa ceri o autorizare fie ea cât de mica este o loterie. Ex meu : am depus Pt o autorizare cu avizul primarului, afiș plastifiat pe vitrina magazinului, termen legal 30 zile. Dupa Aprox 75 zile am primit răspunsul : nu se aproba conform HCL ....Chiar era greu sa-mi dea răspunsul in câteva zile? Mai ales ca am fost tot la 2 săptămâni in Primarie sa întreb situația. Nu exista respect fata de cetățenii orașului și fata de investitori, fie el mic sau mare
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 6 ani

Tandemul Fodor-Pop e catastrofal pentru Sibiu. Mai mult treaba sa face la Selimbar decat la Sibiu. Prin comparatie au evoluat pana si Piatra Neamt si Craiova mai mult decat Sibiul, noroc ca inca nu ne-au ajuns.Din păcate suntem un oras de rangul doi. In prima liga joaca Bucuresti,Cluj Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi. Noi suntem pe nivel cu Târgu Mures, Arad, Craiova, Suceava si Constanța. Deja idea ca o noi suntem buricul pământului e absolut ridicola si ar trebui a renunțăm la discurs de asta frustrat cum il vedem o la Răzvan Pop spre exemplu, ptr ca riscam sa ajungem in liga a treia.
Raspunde

Thom

Acum 6 ani

Sa compari Sb cu Sv e ca si comparatia Paris vs Belgrad. Sb e net superior inclusiv Iasiului ca dezvoltare, economie, salarii...nu mai zic turistic. De Tg Mures nu mai zic ! Singurul enumerat mai sus care e ''cam ca'' Sb la anumite puncte, este Arad. Daca e sa raportam populatie - salarii suntem mult peste Brasov, cam la nivel cu Tm sau Cj.
Raspunde

Rica

Acum 6 ani

Va dau numai un exemplu parc de joaca făcut Sibiu la 4 m distanță de bloc eu care stau la etajul 1 in acest bloc nu pot sa odihnesc niciodată in timpul zile din cauza gălăgiei și pe deasupra m-a trezit și cu geamul spart din cauza unor copii vreau săi mulțumesc doamnei primar ca datorită gestionari P....... am ajuns sa fiu pus in situația sa îmi cumpăr geam la fiecare ..... deci și prin urmare nu habar ce inseamna un studiu și un proect mai și revsul in alt cartier sa putut gândi iar aicea ba
Raspunde

Thom

Acum 6 ani

Nu stiu unde vezi reabilitari in centrul istoric din Cj, dar ma rog...monumente emblematice pt. oras, gen Hotel New York, stau sa cada. Zone pietonale mici sau combinate cu trafic auto (Eroilor - practic trotuar lat), iluminat arhitectural ioc, punere in valoare la fel. Nu mai zic de magazinele din zona istorica, o rusine pt. Cj, parca ai fi in Botosani in 1999. Multe situri romane au fost practic acoperite de paviment (P-ta Unirii) sau cladiri (langa parc Caragiale). Monumente, ca Bastionul Croitorilor, trantite termopane. Cetatuia e o varza, debandada si boschetareala greu de descris, si e si un mare hotel acolo. Sunt si aspecte pozitive, viata medicala, studenteasca, night life, economie, reabilitari parcuri, infrastructura sportiva. Mereu am vazut Clujul ca un bucuresti mai mic, destul de haotic (urbanism si trafic) La reabilitari orasul e destul de jos, investitional, e destul de sus, doar ca in centrul lor istoric nu se vede, e ca Orasul de Jos sau zona Garii de aici (pastrand proportile). Daca e sa luam proiectele/investitiile din Sb, sunt destule, ca si in Cj, important e cat la % se si realizeaza. Ce e drept, pe unele paliere, parcari sub/supraterane, spatii polivalente/concerte, ne miscam tot inapoi...
Raspunde

Taran din jina

Acum 6 ani

Scuze, in sibiu nu exista nici macar :mall, stadion calumea, sala polivalenta, sa nu mai nu vorbim de infrastructura sau de investitorii din sb...inafara de continental cam 0...fata de cluj:2 stadioane,o sala polivalenta, al 2 lea aeroport din tara, bosh,hp,endava,mhp plus parcurile industriale tetarom si lista ar continua...comparam sula cu prefectura...
Raspunde

X

Acum 6 ani

Nici un autobuz electric in schimb 30 troleibuze nou nouțe
Raspunde

Sasha

Acum 6 ani

Sa ju uitam ca Primaria Cluj Napoca a implementat aplicatia MyCluj prin care cetatenii pot pune sesizari direct de pe telefon iar aceste sesizari sunt preluate direct de catre directiile din primarie care gestionează spetele respective. Insa partea si mai rusinoasa pentru administratia din Sibiu, este ca aplicatia a fost dezvoltata de o companie din Sibiu care evodent a propus solutia si primarului Iohanis si primarului Fodor, oar raspunsul afost ca nu ii interesează pentru ca nu vor sa apara problwmele din urbe pe o harta cu timp de rezolvare overdue. Si ca sa fie si mai rusinoasa treaba, Primaria Cluj Napoca este prima institutie din Romanaia si singura deocamdata care primeste cereri de autorizati de constructie online, iar solutia a fost dezvoltata de aceeasi companie din Sibiu. Cam aceasta este diferenta de mentalitate si viziune intre un administrator public cum este Emil Boc si un contabil de biserica.
Raspunde

Bsi_Hermmanstadt

Acum 6 ani

Era pe T.S. un articol legat de incotro se indreapta orasul dupa ce a fost Capitala Culturala Europeana si concluziile articolului erau ca nu exista o strategie in acest sens. Doar sa marim bugetele pentru cateva festivaluri. Si da, Sibiul e in liga a 2-a, pentru liga 1 e nevoie de dorintza si putintza si e mare de tot diferenta intre cele 2 ligi. As vrea ca Sibiul sa fie primul oras verde din Romania, cu centura de copaci/padure, dar n-are nimeni nicio strategie in acest sens. Iar cand vad "noile" platforme de colectare a gunoiului de care este plin orasul, de cand SOMA a intrat in piata, parca ne intoarcem inapoi cu zeci de ani - sunt jalnice. Ca sa schimbe orasul, trebuie schimbata administratia. Numai bine!
Raspunde

Cosmin

Acum 6 ani

Si o alta comparatie ,dupa mine foarte importanta,Clujul rabiliteaza scoli generale si licee,care arata modern,iar noi retrocedam imobilele liceelor catre Biserica Evanghelica,inghesuind liceenii in scoli generale!Rusine domnule presedinte,caci in vremea d_voastra s_a intamplat !Ca sa nu mai zic de crese si gradinite,in care zici ca e sanatoriu,doar boli si multa incopetenta a cadrelor didactice!Clujul are de vreo 10' ani 2moluri,noi.....Si exemplele pot continua,asa ca cei care cred k noi suntem miezul,sa o lase mai moale ca din pacate nu e asa.
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 6 ani

Fata de cum am fost acum 15 ani, cam suntem miezul...de aia ziceam ca nu cu mult timp in urma nici nu incapea discutia de a compara Sibiul cu Clujul... Referitor la retrocedarea cladirilor catre Biserica Evanghelica...pai cladirilie alea apartineau de la bun inceput, bisericii...faptul ca pe vremea comunismului aceste cladiri au fost convertite in licee, este o cu totul alta mancare de peste...la fel si faptul ca, din pacate, cladirilie retrocedate bisericii nu sunt intretinute si nu sunt folosite la nimic...dar ca sa-ti fie clar, acele constructii apartineau bisericii, deci...
Raspunde

SM 70 RMV

Acum 6 ani

compari sula cu prefectura...Clujul tot timpul a fost mai "bogat" decat Sibiul, la toate punctele de vedere...de ce nu faci comparatia cu orase de genul Rm. Valcea, Botosani, etc? E Clujul etalon pentru cum ar trebui sa arate un oras modern? Cam da. Dar asa a fost dintotdeauna, cel putin pentru zona Transilvaniei, asadar, what's your point? Sa fiu sincer, cred ca putina lume s-ar fi gandit acum 15 ani sa vorbeasca despre CJ si SB in aceiasi fraza, cu aceiasi termeni de comparatie :) deci, nu e chiar coada vacii nici orasul nostru. Ce-i drept, proiectele pentru modernizarea orasului / infracstructurii / blabla sunt nule, dar nu e ceva ce nu se poate remedia. Si nu puteti compara Sibiul cu un oras dublu ca marime / buget / populatie / suprafata / etc. pentru ca este o comparatie nefezabila...dar nah, jurnalism de facut "furori"
Raspunde

...

Acum 6 ani

cum sa compari sibiul cu rm valcea sau botosaniul? esti cu capul?
Raspunde

Sorin

Acum 6 ani

Comparati Sibiul cu Cluj Napoca insa uitati de Oradea. Oradea a avut anul trecut buget MAI MARE decat al Clujului din cauza atragerii fondurilor europene, la populatie de 200k locuitori... Dati un ochi sa vedeti ce inseamna administratie cu eficienta si viziune sau chiar faceti o vizita acolo sa vedeti ce s-a transformat orasul din 2008 incoace.
Raspunde

Cineva

Acum 6 ani

Consider ca este corect sa luam lucruri bune de la alte orase,fie mai mari sau mai mici, insa, personal cred ca ați cam "ținut" cu una dintre parți Adica nu trebuie sa fi terminat economicele pentru a ști ca un magazin de cartier nu se poate compara cu un hipermarket (descrierea propusa e ceva de genul:hipermarketul are 10 case de marcat, magazinul de cartier doar 1...)iar referitor la acea baza sportiva mai bine era cu bani (sume modice) așa ai dreprul o data pe saptamana +daca vrei sa faci rezervare azi daca gasesti un loc peste o saptamana e bine.si daca nu ar fi de ajuns daca întârzii ai acces restrictionat o luna de zile.
Raspunde

dorel

Acum 6 ani

Nu cred ca si-ar dori cetatenii sibiului traficul infernal din cluj. Asa ca sa va bagati comparatiile astea acolo unde va este confortul mai mare.
Raspunde

Wss

Acum 6 ani

Ala cu Oradia. Vezi ca orasul ala ii in Romania decat pe harta in rest nu au treaba cu mentalitatea olteneasco-mitica din Sibiu.
Raspunde

SB 70 RMV

Acum 6 ani

decatttttttttttttttt
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

Sa fim serioși . Intr- adevăr Cluj - ul e mai mare și are mai multe oportunități dar sa nu uitam ca trăim totuși in unul din cele mai faine și dezvoltate orașe din țara . Dacă este sa fac un top as zice ca Sibiu e top 3 in ro ca și calitate a vieții și ce vreți voi :) ca avem încă străzi de pământ și unele lucruri se mișcă mai greu... așa e, dar fiecare pădure are uscăciunile ei. Sa zicem merci ca nu stam in Teleorman ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus