Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

România, pe locul 9 în topul celor mai afectate țări după un atac cibernetic

România, pe locul 9 în topul celor mai afectate țări după un atac cibernetic

99 de ţări au fost vizate vineri de un atac care a perturbat funcţionarea sistemului sanitar din Marea Britanie, a unor companii de telecomunicaţii din Spania şi a unor instituţii de învăţământ din Italia. Seria atacurilor informatice de tip „ransomware” care a provocat haos în sistemul medical din Marea Britanie, dar şi în rândul companiilor din Spania, a afectat computere din aproape 100 de ţări, inclusiv România, SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Italia şi Taiwan, iar mulţi experţi în securitate IT spun că au fost corelate. Hackerii cer bani pentru a restitui datele, relatează Digi24.

România se află printre ţările cele mai afectate de atacul „WannaCry”, potrivit unor site-uri de specialitate. În topul celor aproape 100 de ţări vizate de piraţii informatici, suntem pe locul nouă, potrivit unui grafic afișat de site-ul securelist.com, scrie Digi24.

Hackerii au preluat controlul asupra computerelor şi cer recompensă. Au fost astfel blocate sisteme computerizate din spitale, şcoli, dar şi reţele de telecomunicaţii din aproape toată lumea.

Aproximativ 1.000 de computere aparţinând Ministerului rus de Interne au fost afectate în uriaşul atac cibernetic care a vizat 99 de ţări, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a ministerului, citată de Interfax, relatează News.ro.  Experţii spun că hackerii s-au folosit de un instrument creat de Agenţia americană pentru Securitate Naţională. Nu se ştie deocamdată cine este în spatele acestor atacuri, care au perturbat serios în special sistemul medical britanic.„Mă pregătiseră deja pentru operaţie. Apoi la ora 13:30, a venit chirurgul şi mi-a spus că au fost pirataţi şi că nu se poate face nimic şi că nu mă mai pot opera”, a declarat un pacient britanic, citat de Digi24. 

Pentru câteva ore a fost haos în spitalele şi cabinetele medicale din Marea Britanie. Doctorii nu au mai avut acces la agenda programărilor, fişele pacienţilor sau orarul intervenţiilor chirurgicale. Hackerii au luat practic ostatice informaţiile din calculatoare şi cereau răscumpărare pentru ele - 300 de dolari în moneda virtuală Bitcoin. Potrivit CNN, au fost înregistrate peste 75 de mii de atacuri în 99 de ţări. Cele mai multe au avut loc în Rusia, Ucraina şi Taiwan. Virusul se răspândeşte prin intermediul reţelelor wireless şi poate infecta computere fără ca utilizatorul să ştie. „Din momentul în care eşti infectat, sunt căutate toate fişerele personale. Accesul la ele este blocat, iar hackerul poate să arate utilizatorului o pagină sau să schimbe fundalul sau să introducă fişiere text care în esenţă sunt cereri de răscumpărare”, a explicat la CNN Adam Kujawa, expert în securitate cibernetică, citat de Digi24.

Hackerii au exploatat un punct slab al sistemului de operare Windows identificat acum mai multă vreme de Agenţia americană pentru Securitate Naţională. NSA a creat şi instrumentul necesar pentru a accesa datele din computere prin această fisură digitală. Programul a fost furat în aprilie şi ulterior distribuit pe internet. Microsoft făcuse deja modificările necesare pentru a combate această problemă, dar cei care nu şi-au reînnoit sistemul de operare au rămas vulnerabili.

Atacurile au fost de tip „ransomware”. Aceasta înseamnă că toate fișierele dintr-un computer infectat sunt blocate, iar administratorului i se cere să plătească, dacă vrea să aibă din nou controlul asupra lor. Administratorilor calculatoarelor virusate vineri li s-a dat un răgaz de șase ore pentru a face plata pentru deblocarea computerelor, a explicat un specialist de la Kaspersky Lab. Majoritatea celor care au plătit în primele ore au dat 300 de dolari, a precizat specialistul citat de CNN.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. RSK Development, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus