Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Ce trebuie să știi înainte să începi o afacere cu lavandă

Ce trebuie să știi înainte să începi o afacere cu lavandă

Mătreața și insomnia sunt numai două dintre problemele pe care le rezolvă lavanda. Datorită beneficiilor pe care le aduce asupra sănătății și vitalității, tot mai mulți se gândesc serios la o mică afacere ce presupune cultivarea acesteia. Însă, înainte de a vă apuca de treabă ar trebui să știți câteva reguli care vă vor garanta flori frumoase. Cum se cultivă, care sunt beneficiile și câte tipuri de lavandă există, scrie Dan Vasile, proprietarul Serei de Flori Camelia`s Sibiu, pe blogul său Decodays.ro.

Lavanda este una dintre cele mai populare flori, ar interesul oamenilor pentru cultivarea ei a crescut considerabil în ultimii ani. Indiferent dacă vă gândiți la o mică afacere, la grădinărit profesionist sau pur și simplu vreți să transformați cultivarea lavandei într-un hobby, ar trebui să țineți cont de câteva reguli.

Tipuri de lavandă

Lavanda, după culoare, poate fi albă, roz, indigo, galben şi chiar roşie, însă culoarea ei cea mai cunoscută şi căutată este de „royal purple”. „Totodată nu diferă doar culoarea. Astfel, lavanda diferă ca mărime şi formă a florii, dar mai ales a frunzelor. Sunt peste 30 de specii de lavandă, însă cele mai cunoscute datorită creşterii intensive de către producătorii profesionişti sunt doar trei”, scrie Dan Vasile pe decodays.ro. Astfel, există lavanda laugustifolia”, folosită şi în bucătărie, lavanda „intermedia”, cea mai căutată de producătorii de ulei și lavanda „stoechas” sau cea spaniolă, mai populară pentru flori proaspete şi pentru faptul că înfloreşte mai devreme.

Reguli de cultivare a lavandei

Conform site-ului Decodays.ro, lavanda se poate cultiva oriunde, fie că este vorba despre ghivece, jardiniere, grădină sau câmp. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de următoarele reguli:

-lăsaţi spaţiu suficient între plante, pentru că Lavanda este o plantă perena care se dezvoltă an de an, devenind mai mare şi mai bogată;

-încercaţi pe cât posibil să asiguraţi soare întreaga zi şi întotdeauna o foarte bună ventilaţie;

-solul în care plantaţi Lavanda să fie foarte bine drenat, alcalin undeva între 6.7Ph şi 7.3 Ph, ceea ce înseamnă sol puţin mai mult alcalin;

-puteţi adăuga nisip în solul în care plantaţi, pentru a asigura o drenare mai bună plantelor;

-dacă plantaţi în grădină lavanda aşezaţi-o pe o mică moviliţa de sol, astfel încât să se asigură un drenaj mai bun;

-tăiaţi întotdeauna Lavanda când începe primăvară şi când dă semne de revenire la viaţă. Curăţaţi ramurile uscate şi daţi-i o formă dorită. Astfel veţi reuşi să regeneraţi plata şi mai ales să o faceţi să înflorească mai puternic;

-toamna, pe cât posibil asiguraţi plantei un fertilizator bogat în fosfor. O va ajuta să treacă peste iernile geroase;

-când creşteţi Lavanda în casă, regulile sunt asemănătoare. Însă nu uitaţi de ventilaţia adecvată şi faptul că are nevoie de foarte multă lumină. Nu o udaţi decât atunci când este foarte uscată şi nu puneţi fertilizanţi.

lavanda (2)

Probleme ce pot apărea când cultivi Lavanda

În ceea ce privește cultivarea lavendei, pot apărea și unele probleme. Tocmai de aceea este bine să vă luați măsuri de siguranță înainte. Aceasta are nevoi de un drenaj foarte bun și totodată de o ventilație corespunzătoare. Pe lângă asta „nu trebuie să udaţi prea mult şi întotdeauna lăsaţi solul să se usuce înainte de a uda. Umiditatea prea mare în sol şi în aer poate îmbolnăvi Lavanda. Pentru a reduce riscul apariţiei unor astfel de probleme, puteţi să presăraţi deasupra ghiveciului nisip, astfel încât să facilităţi evaporarea apei mai rapidă. Nu în ultimul rând, când tăiaţi din tulpinile Lavandei, tăiaţi astfel încât să lăsaţi o circulaţie bună a aerului și, totodată, un aspect frumos. Unii crescători recomandă să se taie fiecare al treilea spic de lavandă”, scrie pe decodays.ro.

Recoltarea și depozitarea florilor de lavandă

Când vine vorba de recoltarea și depozitarea lavandei, trebuie să știți că aceasta are nevoie de cel puţin un an să poată fi recoltata. „Cel mai bine este să recoltaţi dimineaţa devreme, înainte că floarea să se fi deschis prea mult. Mai mult trebuie să aveţi grijă la aspectul care îl daţi plantei şi al asigurării unei ventilaţii egale între ramurile plantei”, scrie proprietarul Serei de Flori Camelia`s Sibiu pe același site.

Ramurile cu flori se taie cât mai lung posibil, se leagă și se agață cu florile în jos. Se lasă la uscat în această poziție timp de 1-2 săptămâni într-un loc întunecat, fără umezeală şi bine ventilat.

lavanda (3)

Beneficiile lavandei asupra calității vieții 

Dacă până acum am vorbit despre modul de cultivare al lavandei, a venit momentul să aflăm și care sunt beneficiile acesteia. Dan Vasile, pe decodays.ro, a enumerat șase dintre beneficiile lavandei, însă, acestea trec de numărul zecilor.

1. Lavanda are efecte antiseptic, care ajută tratarea tăieturilor minore, muşcătorilor de insecte şi micilor arsuri. 2. În cazul celor ce au insomnie, încercaţi să puneţi un săculeţ de lavandă sub pernă. Totodată câteva picături de ulei de lavandă ar trebui să ajute. 3. Tratament antimătreaţă. Adăugaţi câteva picături de ulei pur de lavandă în şampon şi va ajuta reglajul producţie de ulei a propriului corp. 4. Pentru relaxare, sau durerile uşoare de muşchi, adăugaţi în apă de baie câteva picături de ulei de lavandă. 5. Studiile au arătat că lavanda poate fi folosită cu succes împotriva durerilor, chiar şi împotriva celor date de o operaţie mai gravă. 6. În Evul Mediu, lavanda era folosită ca şi afrodisiac.

Mai multe informații despre îngrijirea florilor sau orice altceva despre florile de grădină, puteți afla accesând site-ul Decodays.ro. Totodată, dacă încă nu ați reușit să vă umpleți grădina și balconul de flori, o simplă  vizită la Sera de Flori Camelia`s Sibiu situată la doar câțiva kilometri de oraș, la Poplaca, poate rezolva acest lucru.  Acolo, puteți găsi zeci de specii, care mai de care mai frumoase și mai colorate.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Stefanini, Compa, RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus