X
gratar valea stezii rasinari picnic

Garda de Mediu Sibiu nu a dat nicio amendă pe Legea picnicului

Conform legii, dacă în drum spre Păltiniș opriți mașina pe marginea drumului și aprindeți un foc sunteți pasibili de amendă între 2000 și 5000 de lei. Dacă nu faceți focul, dar întindeți o pătură și mâncați un sandviș riscați o amendă între 1000 și 3000 de lei. La final, dacă vă urcați în mașină și lăsați ambalaje pe jos ați putea primi o amendă între 100 și 3000 de lei.

Toate cele enumerate mai sus se regăsesc în Legea nr. 54/2012, însă stați liniștiți, în ultimii ani Garda de Mediu Sibiu n-a dat nicio amendă. Deși, spun reprezentanții instituției, controale se fac tot timpul.

”În cursul anilor 2016-2017 Comisariatul Judeţean Sibiu al Gărzii Naţionale de Mediu a asigurat în permanenţă patrularea zonelor în care se obişnuieşte desfăşurarea activităţilor specifice de picnic şi a zonelor de afluenţă publică consacrată cu potenţial turustic (amenajate şi neamenajate), pentru asigurarea respectării prevederilor impuse de Legea 54/2012 – Legea picnicului”, spune comisarul Ciprian Simulescu, într-un răspuns oferit la solicitarea Turnul Sfatului.

La nivelul municipiului Sibiu avem amenajate trei locaţii specifice pentru astfel de activităţi, după cum urmează: zona Lacului Binder, zona dintre cartierul Hipodrom și Aleea Şelimbărului şi zona dintre cartierul Vasile Aaron și strada Oaşa. Cu toate că avem spații pentru picnic amenajate, majoritatea sibienilor ies din oraș când vor să facă un grătar sau să stea la iarbă verde.

”Cele mai consacrate locaţii de picnic frecventate de sibieni sunt: Curmătura Ştezii-Valea Ştezii, Cisnădioara-Valea Argintului, Sadu-Valea Sadului. În conformitate cu atribuţiile de constatare şi aplicare a sancţiunilor prevăzute în Legea 54/2012 acţiunile de patrulare s-au desfăşurat pe locaţiile menţionate în colaborare cu MAI-Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu, conform protocolului încheiat cu această instituţie”, spun reprezentanții Comisariatului județean Sibiu al Gărzii de Mediu.

Legea picnicului a intrat în vigoare acum aproximativ cinci ani și de atunci până în prezent nici un sibian nu a fost amendat pentru că a ieșit la grătar pe unde i s-a părut lui frumos, sau pentru că a lăsat mizerie în urmă.

”Având în vedere aspectele menţionate, din primii ani şi până la data prezentei nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, rolul acţiunii fiind în principal orientat pe prevenţie şi conştientizare, în timpul verificărilor fiind distribuite materiale informative (pliante/fluturaşi) care conţin un set de reguli minime ce trebuiesc respectate în astfel de situaţii, indicând şi sancţiunile la care se expun în cazul în care nu respectă prevederile legale”, concluzionează comisarul Ciprian Simulescu, în răspunsul trimis la solicitarea Turnul Sfatului.

Ce amenzi mai prevede legea 54/2012:

 • de la 100 la 500 de lei pentru distrugerea, modificarea, degradarea panourilor informative, a marcajelor, indicatoarelor, construcţiilor, împrejmuirilor din spaţiile special amenajate;
 • de la 100 la 200 de lei pentru nerespectarea orarelor zonelor de picnic, parcarea în zone neamenajate, satisfacerea necesităţilor fiziologice în zone neamenajate, folosirea produselor de igienă personală la o distanţă mai mică de 30m de cursurile de apă, spălarea vaselor în apele din vecinătate, vărsarea pe jos sau în apele din vecinătate a apei uzate rezultate în urma picnicului;
 • de la 100 la 500 de lei pentru nedepunerea selectivă a deşeurilor în containerele speciale;
 • de la 200 la 400 de lei pentru hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea, rănirea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural şi/sau construit; postarea de semne sau mesaje; nepăstrarea liniştii, deranjarea comunităţilor locale, a vieţii sălbatice sau a altor vizitatori.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. RSK Development, Fântânița Haiducului, Harting, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Paul

  Din ciclul …”Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punind mana pe ei…” :
  1) Cum nu vii tu, Titi Calamet doamne …
  2) Cum nu vii tu, Metco doamne …
  3) Cum nu vii tu, Adriana (Miti), doamne …
  4) Cum nu vii tu, Nae, doamne …
  S.a.m.d.
  In aceeasi ordine de idei:
  http://www.turnulsfatului.ro/2017/05/10/greva-la-garda-de-mediu-comisarii-nu-asigura-nici-permanenta/
  A se citi ultimul comentariu, cel al lui C – alias Ion – citez: “unii chiar sunt frustrati ca cineva trebuie sa vegehze la respectarea legii privind protectia mediului si atunci clar au ceva de comentat!”
  Asadar, cetatene purtator de vorbe la CJ SB al GNM, cum vine asta? “Ion” afirma – in cunostinta de cauza, pretinde el – ca cineva = comisarul trebuie sa vegheze la respectarea legii privind protectia mediului – aici fiind cuprinsa SI Legea nr. 54/2012 si, implicit, salariile marite la nivelul Garzii Forestiere reprezinta un gest firesc si de bun simt, iar Domnia voastra ne transmiteti ca, citez: …”Având în vedere aspectele menţionate, din primii ani şi până la data prezentei nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, rolul acţiunii fiind în principal orientat pe prevenţie şi conştientizare, în timpul verificărilor fiind distribuite materiale informative (pliante/fluturaşi) care conţin un set de reguli minime ce trebuiesc respectate în astfel de situaţii, indicând şi sancţiunile la care se expun în cazul în care nu respectă prevederile legale” !!????!
  Ce bîrna strasnica va obtureaza campul vizual, stimate comisar transmitator de vorbe (cu patalama la mana, desigur = imputernicire) …!!!!!!
  In loc de concluzie: ”… ca punind mana pe ei…”
  Q.E.D.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Robert

  Garda de Mediu Sibiu egal cu zero. Ei acum saracii sunt ocupati cu grevele. Nu au ei timp de prostii. In timp ce peste tot apar tot mai multe deseuri aruncate ei stau linistiti ca totul e sub control din perspectiva lor. Nu au nici o initiativa nu fac absolut nimic. Toate malurile apelor sunt pline de peturi si deseuri de toate tipurile, marginile comunelor si oraselor, etc si ei nu vad nimic. Mergeti sa vedeti ce a fost pe la Curmatura, valea stezii etc dupa 1 Mai. Dezastru. Ei au stat ca au fost liberi. Daca in zile de genul asta nu faci actiuni, atunci cand….?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Robert daca esti asa de ecologist si curat de ce nu faci atenti pe cei care lasa mizeria in locurile unde sau distrat daca iai face atei cred ca a doua oara nari mai lasa mizeria acolo.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mara

  De ce nu scrii din lege ca mai sunt si alte institutii care au competenta de a aplica amenzi pe langa cei de la Garda de Mediu. Sa inteleg ca tu vrei sa fim amendati cand mergem ca ex la Curmatura la un gratar !!!!!Habar nu ai de lege ca acolo ca ex nu poate fi amenajata astfel de zona ca si in multe alte locuri practicate de oameni. Mai citeste legea prietene, nu doar ce vrei tu !!!!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ra

  In ce tara civilizata se da amenda pt un picnic? Aruncatul gunoaielor si focul e ok dar statul la iarba verde pe o patura cu un fruct in mana sau un sandvici care e problema. Voi vreti navete spatiale dar nu stiti sa folositi cuptorul cu microunde….. Jalnici, sub orice critica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact